Cool írónk, R. Szabó Zsuzsa

-

Ismerjétek meg R. Szabó Zsuzsát, aki az írással, újságírással először a Debreceni Református Kollégiumban találkozott, ahol a Nagypapája magyar nyelv és irodalom tanár volt.

„Egészen kicsi gyermekkoromban kezdődött az érdeklődésem az írás, a szövegek iránt. Emlékszem, amikor Nagypapám hazahozta a dolgozatokat, én meg ámulattal néztem azt a sok írást, szavakat, tanácsokat, amiket a gyerekeknek írt. Itt dőlt el bennem, hogy biztosan szavakkal, irodalommal fogok foglalkozni és szeretnék emberekre hatni. Fogékony időszakom volt ez. Itt dőlt el az is, hogy tanítani fogok.”

12 évesen otthon saját magazinokat gyártott.

„Körbevágtam egy-egy magazinból képeket, azok köré szövegeket rendeztem. Tematikus számok is megjelentek a családom számára, karácsonyi, húsvéti.”

Szívügye az állat- és a környezetvédelem, olyannyira, hogy a kávékapszulákból és papírból, maradék anyagokból újrahasznosított ékszereket is szokott készíteni.  Sokat adakozik állatmentőknek is (Remény Szárnyai cica lak, Remény Szárnyai közösség, Safi Cicamenedék) ő maga is mentett cicákat.  A B COOL Magazin mellett több, mint 13 éve gimnáziumi tanárként is dolgozik. Már több éve az EAKI Gimnáziumban tanít, itt már a többedik saját osztályának lelkes osztályfőnöke.

Több magazin (Pannon Presztízs, Presztízs Style, Bien) életének is részese volt már. Legmerészebb munkájának azonban azt tartja, amikor kilenc hónapot dolgozott egy irodahajón, mint mindenes, vagyis matrózkodott.

Hogy kerültél a B COOL-hoz? Milyen témában jelentek meg az első cikkeid?

A B COOL Magazinhoz teljesen váratlanul kerültem. Már évek óta életmód magazinoknak írok, amik print, azaz nyomtatott formában és online is elérhetőek. Szerettem volna egy kicsit mélyebb és tartalmasabb szövegeket is írni, személyesebb hangvételben. Szerettem volna egy kicsit megvillantani, hogy irodalom tanár is vagyok. A B COOL Magazin hirdetésére teljesen váratlanul egy  Facebook csoportban találtam rá. Úgy tudom, hogy szerencsém volt, mert nagyon hamar nagyon-nagyon sok állásra jelentkezés jött. Teljesen ismeretlenül érkeztem meg a helyzetbe, jókor jött egy jó pillanatban.

Írtam már akkor több életmód magazinnak, de mikor rábukkantam a B COOL Magazinra, akkor azt mondtam, hogy ez lesz az én helyem! Most megtaláltam, ahogy én szeretnék dolgozni, meg amilyen minőségben szeretnék írni.

Lélektan, irodalom, könyvajánló témában jelentek meg első cikkeim is itt a B COOL Magazinnál.

Melyek a kedvenc témáid, területeid?

Hogyha irodalomról, könyvekről, lélektanról írhatok. Ady Endréről, József Attiláról (cikk), Mikszáth Kálmánról(cikk), Kosztolányiról már volt szerencsém írni, ezeket az irodalmi témákat nagyon szeretem, és úgy tapasztaljuk, hogy az olvasók is kedvelik ezeket a szövegeket, aminek nagyon örülök. Imádok filmekről is írni, régebbi, klasszikusokról, kultfilmekről, híres színészikonokról, művészetről is. A kreatív dizájnnal és izgalmas műalkotásokkal kapcsolatos témák is nagyon érdekelnek.

R.Szabó Zsuzsa
kép: R. Szabó Zsuzsa

A B COOL-nál lehetőségem van rá, hogy érdekes emberekkel beszélgethessek. Nagyon megérintenek az interjúknál azok a társadalmi témákat érintő dolgok, mint például a családon belüli erőszak, segítségnyújtás rászorulóknak. Örülök, ha pszichológussal vagy segítővel, szakemberrel  beszélgethetek, ezek néha nagyon meg is viselnek, de roppant érdekes, hogy egyes emberek mire teszik fel az életüket. Nemrég egy krízisközpont vezetőjével volt szerencsém beszélgetni és olyan sorsok meg életutak rajzolódnak ki, hogy az ember kicsit átértékeli a saját életét. Nem biztos, hogy ez a legjobb szó, de mondjuk ez egy olyan küldetésszerű újságírás.

Ami még kedves a szívemnek, az az állatvédelem. Amiről csak tudok és aktuális információ, azokat meg szoktam osztani az olvasókkal.

Mit teszel, ha nem jön az ihlet, elakadsz az írással?

Amit a diákoknak is szoktam az iskolában mondani: az írás az olvasással kezdődik. Ha elakad a fogalmazás, akkor el kell kezdeni olvasni valamit és akkor jönni fognak a gondolatok. Vagy egy saját régi cikket vagy egy könyvet, bármit, de olvasni kell, ahhoz, hogy menjen az írás.

R. Szabó Zsuzsa cikkei: https://bcoolmagazin.hu/author/rzsuzsa/

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!