spot_imgspot_img
spot_img

Cheddar, a megunhatatlan

-

Article Top Ad (AdSense)

Imádnivaló különlegesség a cheddar. Kétségkívül az egyik legkedveltebb, és legáltalánosabban felhasznált sajt a világon. A sajtok világa rendkívül szerteágazó, és sokféleképpen lehet őket csoportosítani. Miből készülnek, mennyi ideig érlelik e vagy sem. Állaguk, összetevőik, textúrájuk, és az ízük annyira más, hogy aki behatóbban szeretne ezzel foglalkozni, éveket szánhatna rá. Egy azonban biztos, hogy a cheddart a legtöbben szeretik.

Fotó: Envatoelements

Milyen sajt a cheddar

A cheddar egy tehéntejből készült tömör, kemény sajt. A cheddar színe sárgás árnyalatú, a világostól a szalmasárga árnyalatokon át, egészen átmehet vörösbe is. Sok esetben a színére rásegítenek, általában egy trópusi fa levével színezik meg. Előfordul az is, hogy a fogyasztók kedvéért – mivel az élénkebb lágy piros színek étvágykeltőek -paprikával javítanak a látványán, ami leginkább Amerikában lett divat. Érlelési ideje meglehetősen hosszú, akár 6-12 hónapig is tarthat. Mivel állaga enyhén kemény és tömör, viszont könnyedén olvad el a szájban, selymes lágy, rendkívül kedveltté vált. Íze markánsan aromás, dióra emlékeztető utóiízekkel, néha enyhén csípős. Zsírtartalma általában 48%.

Fotó: Envatoelements

A cheddar története

A cheddar Anglia legnépszerűbb sajtja, viszont az egész világon készítik. Az USA-ban, Ausztráliában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Kanadában, Franciaországban. Végül is minden nemzet megtalálta a maga cheddarját, ezért íze és minősége roppant változatos. Az eredeti Cheddar típusú sajtot ugyan sok helyen készítenek a világon, de az igazi cheddar csak az erre feljogosított angliai megyékben, mint például Somersetben, Devonban, Dorsetben és Cornwall megyékben hozzák létre. A sajtot ezeken a helyeken a mai napig nyers tejből készítik.

Fotó: Envatoelements

Eredete Angliához köthető. Az kutatások alapján a cheddari sajt az angliai Somerset városából, Cheddar faluból származik. Az ott található, megfelelő klímával rendelkező barlangrendszerek, tökéletes lehetőséget adtak a sajt érlelésére, így biztosítva eltarthatóságát. Valamikor a 12. század közepére tehető ennek a sajtnak a létrejötte. Már II. Henrik, aki 1154-től haláláig volt Anglia királya, a mondák szerint nagy kedvelője volt ennek a sajtnak. Fia, János herceg is hódolt a Cheddar szenvedélynek, így minden lakomán szerepelt az ételek között. Ekkor még nem volt általánosan elérhető, csak kifejezetten a főurak rendelésére készítették el, ritkaságnak számított.

A Cheddar általános elterjedése Joseph Hardingnak volt köszönhető, aki modernizálta elkészítésének módszereit a 19. században. A ma ismert Cheddar gyártása ez alapján kezdődött, és vált nagyobb mennyiségű termeléssé Angliában és Amerikában egyaránt.

Fotó: Envatoelements

A legenda szerint

A legendárium szerint minden Somersetben kezdődött. Egy asszony hazafelé bandukolt két csöbör tehéntejjel. Mikor figyelmes lett egy csapat pernahajderre, haszontalan suhancra, akik jószerével abból éltek, hogy kirabolják a könnyű prédának tartott embereket, gyorsan búvóhelyet keresett. Az asszony meglátott egy barlangot, és ott húzta meg magát, míg biztonságosnak érezte a helyzetet. Mikor újra útnak indult hazafelé, teljesen elfeledkezett a tejről. Ijedtében egyből elszaladt, és csak napok múlva jutott eszébe mit hagyott hátra a barlangban. Mikor vissza merészkedett érte, a tejnek már teljesen más állaga, és illata volt. Így kezdődött a cheddar története.

Fotó: Envatoelements

A Cheddar az egyik legnépszerűbb sajtfajta

Kétségtelenül az egyik legnépszerűbb sajtfajta. Az egész világon használják, és számos olyan étel alapanyagául szolgál, amit mindenhol készítenek. Mivel a cheddar kiválóan szeletelhető, könnyedén reszelhető, széles körben használja fel a gasztronómia. Leginkább melegszendvicsek, pizzák, hamburgerek tökéletes tartozéka, mivel olvasztott formában kiválóan kiegészíti az alapízeket. De különféle tésztafélék, rakott ételek megkoronázására is fantasztikus. Ha felolvasztjuk, isteni lehet mártogatósnak, zöldségekhez, húsokhoz, de akár még kenyérre tunkolva is. A cheddart egyébként süthetjük, bundázhatjuk, teljesen jól megállja a helyét akár főételként, vagy köretként is. Ha pedig csak úgy magában felszeleteljük, egy kis almával, körtével, barackkal, és még sok gyümölcs kíséretében ideális vendégváró falatka, vagy akár előétel.

Függőséget okozhat a kóla? A szakember megmondja.

Kávékülönlegességek Valentin-napra

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!