Dévényi Tibort Isten éltesse sokáig!

-

Ma ünnepli születésnapját a hazai disco kultúra egyik megteremtője, a lemezlovas, a médiaszemélyiség. Pályafutása példaértékű a média szcénában. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy ő állt a disco pult mögött, hallhatták műsorait a rádióban, és felejthetetlen tévéműsoraival beleírta magát a történelembe. Ha csak a pöttyös labdát említjük, már mindent elmondtunk.

Dévényi Tibor

Dévényi Tibor Budapesten, 1947. február 11. született. Újságíró, lemezlovas, médiaszemélyiség. Sokan nem tudják róla, hogy eredetileg parodistának készült. Mindig benne volt a vágy, hogy az embereknek adjon valamit magából, az 1960-as években tűnt fel, mint könnyűzenei riporter. Nem kellett sok idő hozzá, hogy a popkultúra magába szippantsa, és az egyik első magyar disc jockey-ként vált híressé. Biztos még sokan emlékeznek, az ikonikussá vált dalára „Én, A Lemezlovas”címmel.

Ezzel még csak elkezdődött a karrierje, bár már így is rengetegen keresték őt. Mikor eljött a hétvége, odaállt a lemezjátszók elé, és fergeteges szövegeivel megtűzdelve dobálta a bakeliten az aktuális slágereket.

Fotó: Fortepan Rádió és Televízió Újság

Az országos ismertséget a Magyar Televízió számára készített Három kívánság (1984–1999) című műsor sorozatával érte el. A műsor lényege az volt, hogy lehetőséget teremtsen a fiatalok számára arra, hogy találkozhassanak kedvenceikkel, sportolókkal, előadóművészekkel. Ekkor tette fogalommá a pontos labdát (Pöttyös labdát). Tibi bácsi dobta, s aki elkapta, annak a kívánsága valóra vált. Ismertté vált “Tibi bácsi elintézi” című műsorával, később olyan tévé műsorokat vezetett, mint a Torpedó és az Elektor kalandor.

Fotó: Fortepan Szalay Béla

A Pontos labda születése és lényege

Mikor indult a Három Kívánság című műsor, még gyerekcipőben jártak a kereskedelmi tévék. Nem volt arra sem koncepció, miként mozgassák meg a (tapsoltató emberek) nélkül a közönséget a felvételek alatt. Elmondása szerint Tibi bácsi már akkor is tudta, hogy ez nagyon fontos egy 4 -6 órás felvétel közben, és nem lankadhat se a gyerekek figyelme, se a lelkesedése. Fenn kellett tartania a hangulatot, és nem mellesleg a tapsolási kedvet. Ennek okán egy kosárba tettek labdákat, amik szétcsavarhatóak voltak, és a belselyükbe pontokat tettek. Akik pontot találtak a labdába, kérhettek egy zeneszámot – akkoriban videoklipet – a műsorban. Ezért lettek nem a pöttyös, hanem a pontos labdák. Ezeket kezdte el dobálni annak, aki a legjobban, a leginkább intenzívebben tapsolt a műsor alatt. Ezzel óriási sikert aratott, illetve fenn tudta tartani az érdeklődést. Óriási – mai szóval nevezve – marketing húzás volt. Ez a mai napig védjegye Dévényi Tibornak. A ‘Pontoslabda’, és ‘Tibibácsi’!

Dévényi Tibor utánozhatatlanná vált

A Három kívánság egy műsor volt. Főcímdalát Eszményi Viktória énekelte.

Méghozzá egy középeurópai Magyarországon, amit 1984 és 1999 között sugárzott az MTV. Egy olyan időszakban, mikor semmire nem voltak metódusok, megoldások, és mindent újra ki kellett találni. Egyébként 2000-ben a BBC a legjobb tévés gyerekműsornak választotta meg. Dévényi Tibor már ekkor képes volt megoldani, hogy egy gyerekműsorban, Európa közepén, világsztárok, politikusok, zenészek vállaljanak fellépést a világ minden pontjáról. Szinte lehetetlenség volt, mégis sikerült. John Travolta, akit bálványként ünnepelt a világ, az akkor még hivatalában lévő amerikai elnök, George W. Bush, David Hasselhoff, aki képes volt egy Trabantot vezetni a műsor kedvéért. Eljött hozzánk Diego Maradona vagy éppen Ricky Martin is a show-ban. José Carreras katalán operaénekes, és Plácido Domingo spanyol operaénekes-tenor, karmester és operaigazgató is eljött Dévényi Tibor meghívására. Elképesztő mit ért el ezzel a műsorral! Az akkori élvonalbeli hazai hírességek is odaálltak ‘Tibibácsi’ mellé magukat. Zámbó Jimmy, EDDA, Csepregi Éva, Puskás Öcsi. Kesjár Csaba autóversenyző is, aki C. C. Catch-et fuvarozta.

16 évig ment a műsor, több mint 1200 kívánságot teljesített ‘Tibibácsi’ és a stáb. 72 világsztár vállalt szerepet benne. Ez már magában egy életmű.

Megvannak az idei Oscar jelöltek

Charles Dickens, a viktoriánus kor legnagyobb sztárja

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!