spot_imgspot_img
spot_img

Boldog Nagypapák napját!

-

Article Top Ad (AdSense)
Vannak érdekes világnapok, vannak viccesek és vannak, amiket alig ismerünk. Ezek közé tartozik a nagypapák napja is. Amennyire nem ismerjük- annyira nagy jelentőséggel bír, hiszen minden ember életében legalábbis szerencsés esetben komoly szerepet kap a nagypapa.
Fotó: Pixabay Kedves nagypapa
A nagypapa az az ember, aki példaként emelkedik fel egy gyermek szemében, az, aki „mindent” tud és „mindenre” tudja a választ. A nagypapa idős, mosolygós és alapvetően ő már nem tud nemet mondani az unokájának, ellentétben a szülőkkel. Ettől függetlenül egy gyerek mikor ránéz a nagypapára, azt a férfit látja, akitől megtudhatja azt, amit a szüleitől nem- titkos történeteket, érdekes meséket, és a múlt lapjait élheti át általa. A nagypapaság pedig az élet egyik legfontosabb feladata.

A nagypapaság kincset érő és rendkívül felelősségteljes szerep. Aki megéli, már sokszor vetett számot az élettel, már megtudta milyen az öröm és a fájdalom, már átélte az élet legmélyebb legsanyarúbb részét, fennkölt, fenséges boldog pillanatait. A nagypapa csak úgy van. Van azzal a mérhetetlenül sok élettapasztalattal, mely felruházza bölcsességgel és minden szava mélységet tükröz.

lovaglás
Fotó: Pixabay

Ki is a nagypapa

Alapvetően a gyermek szüleinek szüleit nevezzük nagyinak. Egy olyan ember, aki idős, tapasztalt, és bár már nem olyan gyors és ügyes, mint az apukák, mégis valahogy ügyesebb és gyorsabb nála. A nagyik a kulcsai az unokák boldogságának, a nagypapa pedig kincset ér. Élete általában csakis az unoka körül forog. Az érzelmi közelség hosszú távú pozitív hatással van a gyermekek egész életére, még akkor is, ha nem a közelben, hanem távolabb élnek az unokák. A nagypapaság az élet új értelme, egy olyan időszak mely a gyermek által más szintre lép. A nagyiságot persze meg kell tanulni, mivel ahogy az évek változnak, úgy változnak a korosztályok, tehát a gyerekek is mások. Ha valaki jó nagypapa szeretne lenni, csak bele kell nézni a tükörbe, és visszaemlékezni arra amikor ő is kisgyerek volt.
Fotó: Pixabay

A nagypapák cinkosok

A nagypapák cinkos társai unokáiknak. Ők már megengedhetik maguknak a felhőtlen huncutságokat, s így édesebb és vígabb mindaz, mit velük a gyermek megélhet. Tudják a határt, s mutatják meddig lehet, de a csibészkedésben a legjobb partnerek lehetnek. Csalafinta kópék, kik idős testbe bújt gyermekek, hisz csak a testükre nyomta rá az idő bélyegét, de lelkükben az unoka közelében rosszcsont gyermekké válnak ők is. A nagypapák a legjobb szövetségesek a gyerek szemében. A szülők és a nagymama elleni küzdelemben, mely a gyermek dacának része- mindig lehet hozzájuk fordulni.

A nagypapák néha csúnyán néznek

A nagypapáknak van egy speciális tulajdonságuk. Amilyen kedvesek- annyira mogorvák is tudnak lenni. Mikor el vannak foglalva, akár olvasással, tévénézéssel, vagy éppen főzéssel és pont akkor szeretnénk valamit tőlük, nagyon mérgesek tudnak lenni. No nem olyan kiabálósan és nem is ijesztően, hanem ahogy néznek- abban minden benne van. A nagypapák szemöldöke egyedi módon tud borzolódni és kifejezi azt, hogy most éppen nem érdemes hozzájuk szólni.
unokák
Fotó: Pixabay Az unokák boldogsága a nagypapa

A nagypapák jó játszótársak

A játék felemelő örömét velük még inkább megélhetik a gyerekek! Bár nehéz őket kizökkenteni pihengető nyugalmukból, ha a gyerek mégis ráveszi őket a mókázásra, végtelen játék veszi kezdetét. Kivel lehet a legjobban legózni? Ki tudja hogyan kell legjobban homokvárat építeni? Ki az, aki a legjobban tudja visszatolni a kisautó? És ki az, akivel este hosszú párnacsatákat vívhatunk? Hát persze hogy a nagypapa. Ők azok a csodálatos lények, aki bár nem tudják megmutatni, de teljes biztonsággal el tudják mondani, hogyan kell fára mászni, ők azok, akik pecázni, csónakázni tanítanak. A nagypapák ügyesen metszenek, ásnak kertet, szögelnek deszkát- és mindezt úgy, hogy a gyerek is utánuk akarja csinálni.
buborék
Fotó: Pixabay Nagyival a buborékok is szebben csillognak

A nagypapák mindent megszerelnek

Ha valami elromlik, szétesik, eltörik, teljesen nyilvánvaló, hogy a nagypapákhoz fordulunk. Ezt tesszük már csak azért is, mert sok esetben a szüleink is ezt teszik. Ha nem gurul a kisautó kereke, ha eltört a baba, ha elszakadt a könyv, vagy ha letört a robot keze- nem is lehet más ennyire magától értetődő, szólunk a nagypapának. De nem csak a tönkrement játékok megszerelésében szakértők, hanem egyszerűen mindenhez is értenek. Lehet az házépítés, kerti munka, vagy éppen bor készítés, mindenre tudják a megoldást. Nem is kétséges ez által, hogy a nagypapák ezermesterek.

Isten éltesse a nagyszülőket a nagypapákat! Legyenek egészségesek és boldogok, legyenek támaszai a szülőknek. Meséljenek sokat, mert az ő történeteik a jövő épülése. 

Szerző: Budafoki Tamás / Airchef
Fotó: Pixabay

50 éves Winona Ryder, a hollywoodi botrányhős

Ez az óriáskerék rápörget a vásárlásra!

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!