spot_imgspot_img
spot_img

Őszintén az örökbefogadásról – Három gyermek története

-

Article Top Ad (AdSense)

November 9-e az örökbefogadás világnapja. Egy érzékeny téma kerül fókuszba. Paulon Viktória: Kisrigók – három gyerek hazatalál című meseregénye a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. A pár éve megjelent kötetből most előadás is készült. A Budapest Bábszínházban látható darabot Gimesi Dóra adaptálta színpadra és Hoffer Károly rendezte.

 

Paulon Viktória: Kisrigók – három gyerek hazatalál

Hogyan beszéljünk az örökbefogadásról? Mi történik, ha részesei vagyunk a történetnek? Mit tehet az örökbefogadó szülő? Mit kezdhet egy átlagos gyerek azzal az információval, hogy vannak, akiknek nincsenek szüleik?

Paulon Viktória, a http://kisrigok.blog.hu/ három gyerek örökbefogadásán keresztül mesélt erről az érzékeny, elhallgatott helyzetről. Valódi, őszinte bejegyzései gyorsan hatalmas rajongótábort hoztak, ő volt, aki a magyarországi örökbefogadásról először közvetlenül és pontosan mesélt, erőt adva ezzel sok más szülőnek, örökbefogadott gyermeknek és családnak.

örökbefogadásról mese Kisrigók
Kisrigók könyv borítója, Pagony Kiadó

A meseregénnyé szőtt igaz, mégis varázsaltosan mesés történetet még 2017-ben jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában, és idén novembertől a Budapesti Bábszínházban is látható a könyv alapján készült darab.

Az örökbefogadás témájának feldolgozása mesével

A  kisrigók: Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi csak négy. Egyikük a gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőmamánál. Nincs igazi otthonunk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De van varázstelefonjuk és hírvivő beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket sok-sok kilométer, ők mégis tudják egymásról, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük. Megkeresik egymást és a szüleiket. Átkelnek akárhány akadályon, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, de összetalálkoznak, mert összetartoznak.
A  lebilincselő meseregény a szeretet erejéről szól, tele van izgalommal, varázslattal és szívszorító érzelemmel, miközben valós történeten alapul – három gyerek hazatalálásának, örökbefogadásának útját meséli el úgy, ahogy azt a “kedves néni”, az anyukájuk elmesélte nekik az új (azóta már nagyon is jól megszokott) otthonukban. Agócs Írisz líraian finom rajzai tökéletesen illeszkednek a történethez.

örökbefogadásról mese
A Kisrigók három gyerek hazatalálásának, örökbefogadásának útját meséli el kép: Pagony Kiadó honlapja, kép a könyvből

Terápiás erejű mesekönyv

Tökéletes, terápiás erejű mesekönyv örökbefogadó családoknak, ám a meseregény önmagában is remekül megállja a helyét meseregényként anélkül, hogy az örökbefogadás progresszív tematizálását kiemelnénk – mese ez a mese kedvéért. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a tabusítás, a sztereotípiák normatívája helyett megtapasztalhassák a gyerekek, milyen sokféle család létezik, így a könyv remek lehetőséget biztosít minden családnak, hogy a különféle családi modellekről és helyzetekről beszélgessünk.

örökbefogadásról mese
A Kisrigók könyvből darab. Idén novembertől a Budapesti Bábszínházban is látható a könyv alapján készült darab.kép: Budapest Bábszínház honlapja

A könyvet itt tudod beszerezni a Pagony Kiadó honlapján: pagony.hu/kisrigok-harom-gyerek-hazatalal

Ritkán történik meg velem, hogy belefogok az olvasásba, és a harmadik mondatnál már úgy érzem, hogy érdemes volt elkezdenem. A Kisrigók olvasásakor éppen ez történt. A három gyerekszereplő rögtön annyira élővé vált, hogy majd’ kiugrottak a betűk közül.

Ebben a mágikus mesében olyan elevenen és magától értetődő természetességgel teremnek a csodák, ahogy az csak egy gyerek fejében létezhet. Szívből ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.” (Berg Judit)

5 éven felülieknek ajánlott a könyv és az előadás is.

Ha érdekel a téma és a könyv, ezeken a oldalakon is nézelődhetsz:

Pulay Klára, örökbefogadással foglalkozó pszichológus írása: https://www.pagony.hu/mese-az-orokbefogadasrol–mindenkinek

Beleolvasó a könyvbe: https://www.pagony.hu/mindenkinek-vannak-szulei

Berg Judit írása a könyv kapcsán: https://www.pagony.hu/ahol-a-csodak-laknak

A bábszínházi előadás részleteiről, időpontjairól itt tájékozódhatsz: https://budapestbabszinhaz.hu/babszinhazeloadasok/kisrigok/

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Különleges édesanyák, akik megváltoztatják a világot

Segítség a krízisben lévőknek – beszélgetés Ugron Évával

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!