spot_imgspot_img
spot_img

Az oltás véd, csökkent a megbetegedések száma, de a vírus még velünk van

-

Article Top Ad (AdSense)

Szakemberek úgy vélik, a Covid-19-cel egyelőre együtt kell élnünk. Jó hír viszont, hogy csökkent a megbetegedések száma, és az élet lassan visszatérhet a régi kerékvágásba.

Folyamatosan, és intenzíven folyik az oltások beadása Magyarországon. A beoltottak száma 5 millió fölé emelkedett, ami óriási lépés a nyájimmunitás elérésében. A napi adatok alapján egyre kevesebb az új fertőzések száma, és egyre kevesebb súlyosan megbetegedett személyt ápolnak a kórházakban. Ezek az adatok persze nem adnak okot a lazításra. Továbbra is be kell tartani a szabályokat, figyelni egymásra. A vírus ugyanis is velünk van!

Oltóanyag
Oltakozás

Oltásregisztráció : https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Ha lecseng a járvány, akkor is lesznek áldozatok

Zacher Gábor toxikológus úgy gondolja, ha a körülmények úgy hoznák, és bekövetkezne egy újabb hullám az ősz eljövetelével, azt nem bírná ki az egészségügy. Elkerülhetetlen, hogy komoly nyomokat, nehézségeket okozzon a társadalomban és az ellátórendszerekben egyaránt. A fizikai érzeteken, és egészségügyi problémákon túl egyéb mentálisan is terhelő zavarokat okoz.

Azt is hozzátette, hogy a tévedett, amikor a nyitások ellen lépett fel. Tényszerűen kijelenthető, hogy a fiatalok között kevesebb az áldozat, és még mindig az idősebb korosztályra veszélyesebb a vírus. A Covid-19 járványt még mindig tanulni és feldolgozni kell, hiszen nincsenek bevett mechanizmusok, és nincsenek „receptek” ellene.

„A járvány után is szedi még áldozatait a koronavírus, ami rajta hagyja nyomát az emberiségen – mondta a főorvos.”

Védekezés
Még lehet új csúcspont

Még lehet új csúcspontja járványnak

Boldogkői Zsolt biológus, a Magyar Hírlapnak adott interjúban kifejtette: előfordulhat egy őszi Covid hullám. Ezt azzal indokolta, hogy még nem értük el a társadalom teljes immunitását, és emiatt félő, hogy a járvány, újra beindul.

„Számos paraméter nem ismert, ezért nem lehet megbízható jóslatokat sem tenni.”

Az indiai variánsnak elterjedésének a mértéke sem ismert, és azt sem lehet előre tudni, milyen szinten veszélyezti a különböző korosztályokat. Az sem elhanyagolható tény, hogy az indiai mutáns terjedése sokkal gyorsabb.

„Sokan tartottunk a nyitástól is, szerencsére úgy tűnik, alaptalanul” – mondta. „Egyértelmű az összefüggés a vakcinázottság és a vírussal szembeni ellenálló képesség között” – emelte ki Boldogkői Zsolt.

A Pfizer hatékony az indiai variánssal szemben

Ugur Sahin a vakcinát fejlesztő BioNTech vezetője azt mondta, hogy az ő oltásuk ugyanolyan védelmet biztosít az indiai variánssal, mint a dél-afrikaival szemben. A kutatási eredmények azt bizonyították be, hogy az oltás beadását követően kialakuló antitestek ugyan olyan hatékonysággal működnek az indiai törzzsel szemben is – írta a Sky News. A hatékonyság, amit százalékosan számoltak, csak a megbetegedés kialakulásának elkerülésére vonatkozik. Az oltottak esetében, viszont kijelenthető, hogy aki így kapja el a vírust, nem szorul kórházi kezelésre, és a betegség lefolyása sem jár végletes lefolyással.

„Eddig harminc mutánssal szemben teszteltük vakcinánkat, és mindegyikük ellen hatásosnak bizonyult” – tette hozzá Ugur Sahin

June Raine, a brit gyógyszerengedélyeztetési hatóság, (MHRA) vezetője így fogalmazott a Pfizer oltását iránymutatásában: A kiolvasztás után a korábbi öt nappal szemben most már 31 napig lehet biztonságosan hűtőben tárolni.

„Örömmel erősítjük meg, hogy a vállalat által hozzánk benyújtott további adatokat szigorúan értékelve most már rugalmasabb tárolási feltételeket engedélyeztünk a Pfizer-BioNTech vakcina számára. Most, hogy az oltás akár 31 napig is tárolható normál hűtési hőmérsékleten, az egészségügyi intézmények szélesebb körében alkalmazható, így a betegek könnyebben juthatnak hozzá a Pfizer vakcinájához” – tette hozzá.

Moderna

A Moderna vakcina hatásos a fiatalabbak körében is

Eddig csak az idősebb és „középkorú” korosztálynál alkalmazták, de a Moderna sajtótájékoztatójából kiderült, hogy akár a fiatalabb, 12-18 évesek számára is megfelelő a hatékonysága. A Moderna klinikai tesztelésében majd négyezer önkéntessel dolgoztak a 12 éven felüli gyermekek korosztályában. Kétharmaduk két adag oltást kapott, egyharmaduk placebót. Az eredmények szerint, a ténylegesen oltott gyermekek körében nem tapasztaltak tünetet, sem megbetegedést, ami rendkívül jó arány. Majd százszázalékos hatékonyságot mutat. Fontos tény a Moderna kapcsán, hogy 93%-os hatékonyságot mutat a megfertőződéssel szemben.

A gyerekek többnyire hasonló a mellékhatásokat tapasztalták az oltás beadása után, mint a felnőttek. Fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, hidegrázás, és ahogy általában az oltás helyének fájdalma, érzékenysége.

A vírus marad
A vírus marad, az oltás biztonságot ad

A vírus már marad, de az oltás biztonságot ad

A pandémia alapvető kérdése mindig is az volt, hogy meddig kell együtt élnünk vele. Számos szakember véleménye szerint, a vírus itt marad. Mióta világ a világ, együtt élünk különféle vírusokkal, kórokozókkal, amihez szervezetünk „hozzászokott”. Ez egy teljesen természetes dolog, és nincs is mit csodálkozni rajta. Pontosan úgy, ahogy az evolúció alakította az embert, úgy egyéb organizmusokat is. Ennek okán időről időre elkerülhetetlen, hogy felbukkanjanak, újabb vírusok. A pandémia kezdetén már fontos tényező volt a nyájimmunitás, viszont a bolygó népessége lehet, hogy ezt soha nem lesz képes elérni. Tehát az az állapot, amikor teljesen eltűnik a vírus, a szakértők szerint vélhetően nem releváns. A vírus megérkezett, itt van és a jelenlétét nehezen tudjuk nullára csökkenteni. Az a harc, amit ellene folytatunk, megterhelte az egészségügyet, és rengeteg erőfeszítést kívánt. Jelenleg, már rendelkezünk, hatékony oltásokkal, mik által kialakulhat, az immunitás, de ez csak globálisan értendő lokalitás. Helyi szintű immunitás elérése, de hogy teljesen globálisan, pláne tartósan maradjon meg ez az állapot, nem feltétlenül elérhető.

Az oltások által, csökkenthető a terjedés, leredukálható a megbetegedések száma, és megálljt lehet parancsolni a világjárványnak. Egyszerűen fogalmazva, a nagymértékű immunitást által érhető el a járvány terjedésének minimalizálása. Más megfogalmazásban, a nyájimmunitás elérése révén, tömegesen lesznek ellenállóak a betegséggel szemben, így nem tud terjedni.

Matematikai számítások alapján az emberek 75%-os beoltottsága szükséges ahhoz, hogy gátat szabjunk, a vírus nagymértékű, az az globális terjedéséhnek. Ugyanakkor biztos, hogy az oltások segítenek elérni a nyájimmunitást. Ami fontos, hogy ez biztonságos módon teszik lehetővé. A nagyobb beoltottsággal rendelkező országok mint például Izrael és Nagy-Britannia példa az oltások hatékonyságára. A friss esetek és a vírus okozta elhalálozások egyaránt csökkennek. Magyarországon is rendkívül bíztató adatokat produkál az átoltottság növekvő mértéke, amely igazán biztató a jövőre nézve. Ettől függetlenül, mindig lesznek olyanok, akik nincsenek beoltva, ezáltal megmaradhat a járvány újabb kitörésének lehetősége.

Mindezen felül az új variánsok csökkenthetik az oltások hatékonyságát – Brazíliában és Indiában például a járvány éppen tombol. Ez elkerülhetetlenül magában hordozza további variánsok létrejöttének lehetőségét, és nehezíti az általános immunitás elérését.

Fogyaszthatunk- e alkoholt az oltáskor?

Daniel Atkinson háziorvos elmondta, nincsnek általános tanácsok arra vonatkozóan, hogy fogyaszthatunk-e alkoholt az oltás időpontjának környékén. A szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy amint lehet oltassa be magát és ahogy normális esetben, ekkor sem ajánlatos szeszes ital fogyasztása, sem előtte, sem utána. Az oltás egy orvosi beavatkozás, mely akkor jöhet létre, ha az adott személy ebbe beleegyezik.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint az oltás felvétele után kerülni kell az alkoholt. A kutatások alapján kijelenthető, a szeszesital-fogyasztás gyengítheti az oltóanyagra adott immunválaszt! A Mérsékelt alkoholfogyasztás például 1,5 deciliter bor, 3,5 deciliter egy négycentes tömény szeszesital, nem okozhat problémát. Az viszont, hogy kire milyen hatással van teljesen változó. Mint minden estben is függ a nemtől, életkortól, testsúlytól, még számos tényezőtől, ezért jobb elkerülni. Az is közismert, már hogy az oltás után előfordulhatnak, kialakulhatnak mellékhatások. Lehet fejfájás, fáradtságérzés vagy hányinger, végtagfájdalom. Mivel a vakcina beadása is okozhat ilyesfajta tüneteket nehéz felmérni, mi okozta a rosszullétet.

Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu, infostart.hu

Fotók: Pixabay

Cikkeink hasonló témában:

 

Lehet, hogy mégis mesterségesen állították elő a koronavírust – Heti COVID összefoglaló

Keddtől újra fizetős lesz a parkolás, de a hitelmoratórium marad

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!