Az igaz barátság jellemzői – 10 fontos dolog, ami összeköti a barátokat

-

Az őszinte, igaz barát nagy kincs. A barátság erős kötelék, érdekmentes kötődés. Két barát közt életre szóló szövetség alakulhat ki, amit nagy becsben kell tartani.

Az igazán szerencsések elmondhatják, hogy van olyan bensőséges kapcsolat, őszinte barátság az életükben, amire az alábbiak jellemzőek.  

 

1. Szövetség van köztetek

Van, amikor két ember közt azonnal kialakul a “kémia”,  a barátsághoz szükséges szimpátia, s azonnal azonos hullámhosszra tudnak kerülni. Néha egy véletlen találkozásból, egy előre ki nem számítható nagy beszélgetésből lesz életre szóló barátság. A barátság mély, érdekek nélküli, tiszta érzés, ezért is ritka. Két ember közt megmoccan valami, a lelkeik egymásra rezdülnek. A mély barátságoknál nemcsak átmenetileg alakul ki jó viszony a két ember közt, hanem egymás életének ismerői, szemtanúi, kísérői lesznek.

A barátkozás helyszíne, időszaka is fontos lehet, mert sokszor fel lehet emlegetni az első nagy találkozást, amiből aztán szövetség lett.

A véd- és dacszövetség a barátoddal egyedi, páratlan lojalitást, hűséget jelent.

 

2. Nem kell szégyenkezni semmiért

Nagy ajándék, ha valaki mellett teljesen önazonos tudsz lenni, nem kell megjátszani magadat. A barátod előtt mersz pőrén, csupaszon, lelkileg teljesen kitárulkozva beszélni a legkínosabb dolgaidról is, hiszen tudod, hogy megért, és félretesz mindenféle előítéletet. Amit másoknak nem árulnál el a vágyaidról, kételyeidről, félelmeidről, azt a barátod előtt felvállalod.

Igaz barátság
kép: unsplash.com /Abo Ngalonkulu

 

3. Félszavakból értitek a másikat

Ki sem kell mindig mondani, mire gondolsz, mert bizonyos szituációkban elég csak összenéznetek a barátoddal, és már tudjátok is, mi jár a másik fejében. Vagy gyakran  előfordul olyan is, hogy egy be nem fejezett mondat, egyetlen szó egy teljes sztorit, régi kalandot idéz fel bennetek, és nem is kell végigmondani a történetet, a mondatot, már dőltök is a nevetéstől. Ismerős?

 

4. Bármikor felhívhatjátok egymást

A barátok közt nem fontosak azok a tiszteletkörök, amiket másokkal meg kellene futni pl: mikor illik vagy nem illik telefonálni. Ha épp padlón vagy, ért valami komoly csalódás, vagy  egy hatalmas öröm, akkor azt azonnal meg akarod osztani a barátoddal. A bánatodnak és a boldogságodnak is a részesévé akarod tenni.

 

5. Belső poénjaitok vannak

Vannak viccek, szavak, kifejezések, amik egy egész eseményt idéznek fel. A barátok imádják a kapcsolatukat erősítő mókás pillanatokat, kínos jeleneteket felemlegetni. A belső poénokban az a legjobb, hogy megunhatatlanok és egy szomorúbb napon is derűssé tesznek. Nem ritka, hogy a barátok életük fontos szereplőinek beceneveket adnak, de azt persze csak ők érthetik…

 

6. Nem bíráljátok egymást

Az ítélkezésmentesség a barátság egyik alappillére. Van, hogy mindketten pontosan tudjátok, hogy amit épp elmeséltek egymásnak, abban bőven van erkölcsileg is megkérdőjelezhető elem, döntés, de mivel a szövetség és a hűség köt titeket, nem bíráljátok a másikat, csak finoman, elegánsan tálalva mondjátok el a véleményeteket a másiknak. Nem kell helyeselni a helytelen tetteket, de a bírálat helyett a tanács a célravezetőbb, s ezt egy igaz barát tudja is.

Igaz barátság
kép: unsplash.com/ Martins Zemlickis

 

7. Megértitek a másikat akkor is, ha tévúton jár

Előfordulhat, hogy látod, érzed, tapasztalod, hogy a barátod munka, párkapcsolat vagy egyéb téren épp zsákutcában van, vagy éppen egy rossz döntés miatt kínos, kellemetlen szituációba ragadt. Ilyenkor nem az elszalasztott lehetőségről vagy a másik út választásáról ontod az okosságokat, hanem perspektívát váltva, a barátod szemszögéből nézed az eseményeket. Segítő kezet nyújtasz, megoldásokon gondolkodsz, megvárod, amíg ő is megérkezik abba a lelkiállapotba, hogy felismerje, hogy tévúton jár.

 

8. Mindig tudtok együtt nevetni

A közös nevetés felszabadító, lélekfrissítő. A humor gyógyír a sebekre. Az igaz barátok képesek megtalálni a módját annak, hogyan vidítsák fel a szomorú, elcsüggedt társukat.

 

9. Nem beszélitek ki egymást

Az egymásra bízott titkokat őrzitek, nem adjátok át másnak, mert azzal kiszolgáltatottá tennétek a másikat. Ez a belső kontroll néha tényleg igazi páncélként védi a barátot. A véd- és dacszövetség – ahogyan fent is említettük – lojalitást, hűséget jelent, ami biztonságot ad a barátoknak.

 

10. A barátodnál otthon vagy

Egy szép idézetet is választottunk, amiben benne van a barátság esszenciája.

„A barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre. Nem velünk születik, mi teremtjük. Nem fertőzi meg semmilyen testi kapcsolat, vagy érdek. Nem akarunk egymástól semmit – egyszerűen csak jó együtt lenni. A barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy találkoztunk már valahol. Hogy ismerem őt! Ez persze sejtelem, nem biztos, hogy így van. Sosem tudhatjuk, mitől vagyunk otthon egymásban. De ha a barátomhoz megyek: hazamegyek.”

Müller Péter

 Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Egy jó barát a legjobb dolog, ami velünk történhet

A mérgező barátság jellemzői – Így ismerd fel a toxikus embert!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!