spot_imgspot_img
spot_img

A mérgező barátság jellemzői – Így ismerd fel a toxikus embert!

-

Article Top Ad (AdSense)

Az igaz barátság egyik legfőbb értéke az, hogy a felek nyíltan, őszintén kitárulkozhatnak egymásnak, a bizalom és a támogatás kölcsönös. Ám vannak olyan álbarátok, problémás emberek, akik valamikor valamiért a közelünkbe férkőztek, s valahogyan benne is maradtak az életünkbe. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy hogyan ismerheted fel a toxikus „barátot”.

 

Sok körülötte a feszültség

A mérgező emberek gyakran keverednek olyan szituációkba, amelyekben áldozatnak érzik magukat, miközben éppen ők azok, akik provokatív viselkedésükkel magukra haragítanak másokat. Sokat panaszkodnak, szidnak másokat, magukat pedig felmentik. Ha túl sok valaki körül a dráma, akkor az illető talán magával sincs harmóniában. A negatív energiák pedig téged is leszívnak.

 

Féltékeny más emberi kapcsolataidra

Aki tudja, hogy a szívedben hol a helye, mennyit ér a kapcsolatotok, az nem féltékeny más emberi viszonyaidra. Azok az emberek, akik maguknak követelik a figyelmet és zavarja őket, ha másokkal is eljársz, beszélgetsz, sok esetben még érzelmileg is zsarolhatnak. Ilyen, és ehhez hasonló mondatokkal: „Látom, ő fontosabb neked, mint én”. Ezekben az esetekben még kellemetlenül is érezheted magad, mert olyan érzést generál benned az illető, mintha cserben hagytad volna.

toxikus barát
kép: unsplash.com/ Daiga Ellaby

 

Leginkább magáról beszél

Vannak, akiket gyakran elkap a hév, és túlzottan sokat beszélnek saját dolgaikról, miközben a másikra kevésbé figyelnek oda. Érzéketlenek mások dolgaival kapcsolatban, s leginkább a saját kérdéseikre keresik a választ, mit sem törődve a bizalmukba vett másik fél kedvével, lelkiállapotával. Ha aránytalanul sokat beszél magáról valaki, és nem igazán kérdezi meg, hogy veled mi van, hogy vagy, mik foglalkoztatnak, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy szükséged van-e erre a kapcsolatra.

 

Rivalizál veled

Az igazán jó batárok együtt örülnek egymás sikereinek. A toxikus barát inkább versenyez, keresi a lehetőséget, hogy a saját teljesítményét előrébb helyezze a tiédnél. Túl akar szárnyalni, magának akarja a dicsőséget.

(Kissé túlkarikírozva a Kellékfeleség című vígjátékban Nicole Kidman karaktere a rivalizáló álbarát szerepében azon van, hogy minél inkább lehurrogja a Jennifer Aniston által életre keltett karaktert. Domináns és erélyes.)

toxikus barát
kép: unsplash.com /Andrea Tummons

 

Csak akkor keres, ha neki van szüksége rád

Az igaz barátokat a kölcsönös bizalom is összetartja, hiszen remek érzés tudni, hogy a batárodat bármikor felhívhatod életed nagy kríziseiben, örömeiben is, nem kell azon agyalnod, hogy zavarod-e. A mérgező álbarát azonban csak akkor keres, ha neki van szüksége rád, s ha te akarsz tőle segítséget, támogatást kérni, akkor nem ér rá.

 

Túl érzéketlenül fogalmaz

Gyakran előfordul, hogy látjuk, a barátunk valami őrültséget, butaságot tervez elkövetni, vagy éppen rossz döntést hozott. Attól vagyunk mély barátok, hogy ezeket a helyzeteket is tudjuk intelligensen kezeli, a másik érzéseire odafigyelve kommunikálni. Az igaz barát ilyenkor szépen, a másikat tisztelve mondja el a véleményét a helyzetről, s nem letromfolja, minősíti, alázza a bajban lévőt. A toxikus ember azonban túlontúl nyersen, bárdolatlanul, bántó módon fogalmazza meg a kritikáját. Például ilyen, és ehhez hasonló mondatokkal él: „Na már megint milyen helyzetben vagy!” „Ezt is magadnak köszönheted…” „Én szóltam előre!”

 

Visszaél a bizalmaddal

A másik bizalmával visszaélni az egyik legaljasabb dolog. Övön aluli ütést mérhet rád a mérgező álbarát azzal, hogy kibeszéli, elmondja másoknak a rábízott titkaid. Az ilyen emberek nem is mindig érzik a súlyát annak, amit tesznek.

 

Számolj le a toxikus kapcsolatokkal!

A barátság ritka kincs, tartsd ezt szem előtt! Csak azoknak szavazz bizalmat, azokat engedd közel magadhoz, akiknek feltétel nélkül adhatsz szeretetet, s te is ugyanígy kaphatsz tőlük, akikre számíthatsz, akik veled szomorkodnak, veled örülnek.

 

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Önsorsrontó szokások, amiket kerülj el!

Próbatételek és kihívások, amik erősítik a kapcsolatot

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!