spot_imgspot_img
spot_img

Az alvás megváltoztatja az életünket

-

Article Top Ad (AdSense)

Szunyálás, szundikálás, pihenés, durmolás, szunyókálás. Sok néven illetjük az eredendő tevékenységet, amit akkor végzünk, ha fáradtnak érezzük magunkat. Az alvás a szervezetünk biológiai szükséglete, mely befolyásolja életünket. Fizikai és mentális állóképességünk függ tőle és teljesen egyénfüggő az, hogy mennyi időt töltünk vele. Mára az alvást tudományosan is megközelítjük, hiszen rengeteg minden vezethető le az alvásból, annak idejéből, és minőségéből.

Fotó: Pixabay

Mennyit alszunk általában

Nagy általánosságban az emberek életük egyharmadát alvással töltik. Van, aki többet van, aki kevesebbet. Ez években mérhető szám. Minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb a szervezetünk alvásigénye. Érdekesség, hogy egy olyan biológiai folyamat, ami folyamatosan változik. Nagy általánosságban elmondható, hogy 5-8 óra naponta a minimum szükséglet, de ez egyénenként és életkoronként folyamatosan változik. Fontos, hogy az alvásunkban rendszer legyen. Bár ez manapság elég rapszodikus, hiszen a modern életvitel nem barátja az alvásnak. A legtöbb esetben teljesen más időintervallumokban tud a szervezet pihenni, és ez egyáltalán nem egészséges hosszútávon. Azok, akik tudatosan kialusszák a szervezetük számára megfelelő időt, sokkal egészségesebbek is.

A nemzetközi alvásnap

Hazánkban az alvás napját március 17-én tartjuk. Ehhez a világnaphoz rengeteg ország csatlakozott már, de jellemzően a fejlődő országokban ismerték fel tudományosan is ennek a jelentőségét. Célja, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarokra, és azok megelőzésére, kezelésére. Az egészséges alvás elemi szükséglet, mely a szervezetünk normális működéséhez ugyanolyan fontos mint a táplálkozás. A megfelelő mennyiségű alvás hiánya befolyásolhatja az életminőségünket, és az egészségi állapotunkat is. Valójában az alvás minősége pontosan megmutatja az egészségügyi állapotunkat fizikailag és mentálisan is. Ez annyit tesz, hogy minél jobb a testi, illetve a lelki állapotunk, annál jobban alszunk, és ez fordítva is igaz.

Fotó: Pixabay

Ha nem alszunk eleget

Az alvászavar manapság valójában népbetegségnek számít. Leginkább a fejlett országokban érinti a társadalom jelentős százalékát. Köszönhetjük ezt az életvitelünknek, a táplálkozásnak, és a civilizációnak, melyhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Az alvással kapcsolatos problémák egyre szélesebb rétegeket érintenek, és a legrosszabb, hogy legtöbb esetben fel sem ismerjük ennek jelentőségét. A kevés pihenés ugyan úgy megterhelő a szervezet számára, mint a túlzott alvás. A biológiai folyamataink mindkét esetben felborulnak. Csökken a fizikai teljesítőképesség, a mentális funkciók hanyatlanak, felgyorsulnak az öregedési folyamatok. Az alvás minősége hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, a hormonháztartásunkra, és az immunrendszer működésére. Ha rendszeresen napi 5-6 óránál kevesebbet alszunk, komolyan megnövekszik a mentális betegségek és a stroke kialakulásának kockázata.

Fotó: Pixabay

Ha nem alszunk jól és ezt felismerjük

Ha valakinek ingadozik az alvásigénye, bármennyit alszik mégis fáradt, az ajánlott szakembert felkeresnie. Abban biztos lehet, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Az alvászavar felismerése, és tudatossá válása a mai rohanó világban elég nehéz. Mindig van mire fogni azt, hogy nem eleget, vagy nem megfelelő minőségűt tudunk aludni. Csak úgy, ahogy a rendszeres és kielégítő táplálékbevitelre, az alvásunkra is kellő figyelmet kéne fordítani. Az alvási problémák lehetséges okai elég szerteágazóak. Helytelen életmód, lelki-, pszichés-, és szervi betegségek is rejtőzhetnek a háttérben. Az alvással kapcsolatos problémák tükröt mutatnak az életünkre is.

Az alvászavarok háttere lehet: különféle szervi problémák, hormonális eredetű, élettani jellegű, mint az öregedés, lehet életvitel miatt bekövetkező kóros probléma, mint a váltott nappali éjszakai munkarend, rendszertelen pihenőidőszak, de előfordulhat stressztől, szorongástól, depressziótól. Ugyancsak negatívan befolyásolja a szervezetünk pihenési periódusait a különféle gyógyszerek szedése, az élvezeti szerek (koffein, alkohol, nikotin, drog) rendszeres használata. Ezeket már csak szakemberek segítségével lehet feltárni! A mentális zavarok, lelki okok a legnehezebben felismerhető és kezelhető okai az alvásproblémáknak.

Fotó: Pixabay

Mára az alvástudomány komoly szakterület

Vannak már alvásterapeuták, szakemberek, akik egyénre szabottan vizsgálják ezt a problémát. Az egyértelmű, hogy egészséges alvási szokásokat kell kialakítani. Ez a legtöbb esetben biztosan életmód, és életritmus váltással jár. Fontos a rendszeresség, hogy minden nap ugyanabban az időben hajtsuk álomra a fejünket, és nagyjából ugyan annyi időt töltsünk alvással. Nappal is lehet aludni, sőt sok esetben javasolt is, viszont ne legyen több 10-30 percnél. A mentális frissesség, ami elérhető meditálással, jógázással – például ugyancsak javítja az alvás minőségét. A nyugodt alváshoz megfelelő körülmények is szükségesek, mint a sötét, a megfelelő hőmérséklet, a kényelmes ruházat, és fekvőhely.

4 tipp a jobb alvásért

Egészséges éttermek neked

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!