A Pál utcai fiúk üveggolyóznak egy budapesti ház tűzfalán

-

Jót tesz Budapest városképének, ha a tűzfalakra szemet gyönyörködtető alkotások kerülnek. Külön figyelmet érdemel, ha ezek a monumentális képek még üzenetet is hordoznak vagy érzelmeket váltanak ki az utcán sétálókból.  A Pál utcai fiúk ikonikus jelenetét a VIII. kerületben láthatjuk a Grand Corvin 2 melletti ház tűzfalán.

 

Városrehabilitáció és kulturális értékmegőrzés

Molnár Ferenc közismert ifjúsági regényének, A Pál utcai fiúknak az üveggolyózós jelenete került fel nemrégiben a Corvin Sétány mentén épülő utolsó lakóház, a Grand Corvin 2 melletti ház tűzfalára. A nemsokára befejeződő Corvin sétány-projekt utolsó lakóházának tűzfalára a Színes Város Csoport készítette el a hatalmas festményt. A regény híres karaktereit megelevenítő kompozíció Buzás Aliz grafikája alapján készült el. A kép elkészítéséhez a megbízást a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia adta, aki most a több mint egy évtizede elindított városrészmegújítási projekt egyik legfontosabb fejezetének lezárására készül.

A Cordia egy olyan képet, jelenetet szeretett volna a VIII. kerületi épületen látni, ami kulturális szempontból is kötődik a kerülethez. Így esett a választás Molnár Ferencre és az egyik legolvasottabb, legnépszerűbb magyar regényre, a Pál utcai fiúkra. A szívfacsaró történetű ifjúsági regény egyik fontos helyszíne a Józsefvároshoz tartozó Múzeumkert, ennek történetét őrzi a Grand Corvin 2 épületétől nem messze a Práter utcában egy szoborcsoport is.

A gigantikus falfestmény elkészüléséről itt láthatsz videót:

 

A Színes Város Csoportról

A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfalfestéssel és köztérszínesítéssel foglalkozó szervezete.
A civil kezdeményezésű projekt már a kezdetekkor mozgalommá nőtte ki magát, ugyanis a köztérszínesítés legális formában ismeretlen volt itthon 2009 előtt, a Színes Város alapítása előtt. Az alkotók szerint a tűzfal festése olyan eszköz, ami segítheti az összefogást városlakók, a város és a versenyszféra érdekei között.

Munkáikról, hitvallásukról itt olvashatsz többet: szinesvaros.hu/rolunk

Cikkünk hasonló témában:

Kutyás szobrok Budapesten

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!