spot_imgspot_img
spot_img

A megtört szív szindróma – a szerelmi bánat és a veszteség miatti lelki fájdalom

-

Article Top Ad (AdSense)

Amikor veszteség ér minket, csalódunk valakiben, túlesünk egy szakításon, akkor úgy érezzük, hogy szétestek körülöttünk a dolgok. A lelki fájdalom elveszi a figyelmet minden másról. A bánat, a szomorúság átveszi az uralmat, és a keserűség feldolgozhatatlannak tűnhet. A megtört szív szindrómája azt jelenti, hogy a szívfájdalom egy összetett sebesülés, az egész szervezetre hat, befolyásolja a közérzetet, teljesítőképességet. Ezt járjuk most körbe cikkünkben.

kép: unsplash.com

Ha a lélek fáj, az a testre is hat

Először egy könyvben találkoztam ezzel a fogalommal, amikor a szerelmi bánat és a gyász megélésével kapcsolatban olvastam. Guy Winch pszichológus megtört szív szindrómának nevezi a szakítás, a veszteség, a gyász miatti bénító lelki fájdalmat.

A szívfájdalom, a veszteség okozta gyötrelem bekúszik szinte minden gondolatunkba, eltereli a figyelmünket, teljesen maga alá gyűri és leteperi az embert. Épp ezért a lelki teher a testet is megviseli.

Ha voltál már ilyen helyzetben, megéltél szívfacsaró elválást, mély gyászt, nagy veszteséget, akkor tudod, hogy fizikai fájdalmat is képesek vagyunk ilyenkor érezni. Van olyan ember, aki a szívében is konkrét fájdalmat, szúrást érez. Sokan annyira elgyengülnek a lelki terhek miatt, hogy lebetegszenek, ágynak esnek.

Ahogy Guy Winch is mondja, a szakítás, a csalódás miatti szívfájdalom olyan, mint egy sérülés. Ez a sebesülés összetett, az egész rendszerre, szervezetre hat. Kísérletek is bizonyították, hogy a szakítás felidézése ugyanazokat az agyi területeket képes aktiválni, mint a fizikai fájdalom.

kép: unsplash.com

A kapcsolat elgyászolásának is 5 stációja van

A kapcsolat elgyászolása olyan, mint a gyász, vannak fázisai, lelki szakaszai. A tagadás érzelmi blokkokkal jár, irreális gondolatok kerítik hatalmába az embert. Védekezési mechanizmusként a szituáció el nem fogadása történik ilyenkor. A harag a következő stáció, ilyenkor a tehetetlenség miatti düh is feltör az emberből. Guy Winch pszichológus úgy fogalmaz, hogy a szerelmi bánatra az agyunk úgy reagál, mint a drogosok agya az elvonásra, így nem csoda, hogy agresszív és abszurd módon reagálják le sokan a csalódást.

A harmadik fázis az alkudozás, ilyenkor bűnbakokat keresünk. elrontott szituációkat pörgetünk végig az agyunkban. A negyedik stáció a depresszió, a mély szomorúságba zuhanás. Gyógyító hatása van ezeknek a stációknak, hiszen meg kell élni a fájdalom minden szintjét, ahhoz, hogy lejussunk az elfogadásig.

Nagyon nehéz folyamat ez, mert vannak kapcsolatok, amik után tényleg nem lehet már ugyanúgy élni, mint előtte, egyrészt mert mély nyomot hagyott a társad a szívedben, másrészt mert te is megváltoztál a tapasztaltak miatt.

kép: unsplash.com

A szívsajgásnak van létjogosultsága!

Nem szégyen megszenvedni egy elválást. A pszichológusok megállapították, hogy az is fáj a megtört szívűeknek, ha nem érez velük kellőképpen együtt a környezetük. Az egyes stációk megélése nem gyorsítható fel, mindenkinek saját tempója van. Ráadásul a szívfájdalom kortól és tapasztalattól függetlenül kemény, komoly lelki válság, megroppanás.

A kedvetlenség, a levertség nem a gyengeség jele, hanem a feldolgozásra váró tapasztalatok helyrerakásához szükséges állapot. Nem leszel attól erősebb, ha ezt elnyomod! Előbb vagy utóbb szembe kell nézni a keserű valósággal ahhoz, hogy újra megtaláljuk a helyünket a világban, és elraktározzuk a tapasztalatokat.

 

Ha lélek témában még olvasnál, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Így szeretnek a szorongóan kötődőek

A félrelépésen kívül ezek is hűtlenségnek számítanak

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!