spot_imgspot_img
spot_img

Így szeretnek a szorongóan kötődőek

-

Article Top Ad (AdSense)

A kötődéssel, a szeretet kifejezésével kapcsolatos mintákat gyerekkorban kapjuk, de az alapszemélyiségünk is meghatározó. Különbözőképpen mutatjuk ki a szeretetünket a másik felé. A szorongóan kötődő emberek túlzottan ragaszkodnak, roppant féltékenyek, és nagyon erős bennük az aggodalom, hogy nem elég jók, nem elég szerethetők. A rájuk jellemző leggyakoribb viselkedésmódokról olvashatsz cikkünkben.

Kötődési típusok

A kötődéssel kapcsolatos első tapasztalatainkat csecsemőkorunkban szerezzük. Nagyon korai életszakaszunkban megtanuljuk, hogy mit várhatunk el a szüleinktől, hogyan kapunk gondoskodást, figyelmet. Ezek a nagyon korai mintázatok meghatározzák a párkapcsolathoz való hozzáállásukat is.

John Bowlby, az elismert pszichológus nevéhez köthető a kötődéselmélet. Elméletét a tanítványa, Mary Ainswort fejlesztette tovább. A modellt leegyszerűsítve háromféle fő kötődési stílus, típus van: a biztonságos, az elkerülő és a szorongó. Ezeknek persze vannak árnyalatai, de ez a 3 a legmarkánsabb.

A pszichológusok kísérletében 12-18 hónapos gyerekeken figyelték meg, hogyan viselkednek, ha kimegy a szobából az anyukájuk. Az, ahogyan a gyerekek az anyjuk távozására reagáltak, nagyban befolyásolta és meghatározta a későbbi, felnőttkori, szerelmi viszonyon belüli kötődéseiket is.  Voltak gyerekek, akik bár elkezdtek sírni, mikor az anyukájuk kiment, hamar megnyugodtak. Ők következetes, gyengéd, odafigyelő nevelői magatartáshoz szoktak, biztonságosan kötődők.

Voltak olyan kicsik, akik nagyon kétségbeestek az anyjuk távozásakor. Ők gyermekként következetlen szülői reakciókhoz szoktak, azt tapasztalták, hogy ha megfelelően viselkednek, akkor kivívhatják a szeretetet, szorongóan kötődők.

A harmadik legfeltűnőbb reakció azoké a gyerekeké volt, akiket különösebben nem zavart az anyjuk távozása. Ők ahhoz szoktak, hogy senkiben sem bízhatnak igazán, elkerülően kötődők.

A szorongóan kötődőkről

kép: pexels.com

Hatalmas szeretetéhségük van

A szorongóan kötődőek nagyon vágynak az odafigyelésre, a törődésre. Néha olyan emberek felé is nyitottak a szeretet reményében, akik nem is érdemlik meg a bizalmat. Szeretnének közel kerülni ahhoz, akit a szívük választott, de tudják, ha kinyitják a bizalom kapuját, könnyen sérülhetnek.

Elsősorban arra van igényük, hogy érezzék a kedvességet, a gondoskodást. Sajnos az önértékelésük néha torz, mert attól függően szeretik magukat, hogy az általuk választott társ jó-e hozzájuk.

Gyerekkorból hozott minta miatt sokat aggodalmaskodnak, hogy elrontanak valamit, ami miatt elvesztik az irántuk érzett szeretetet.

Rettegnek az elutasítástól

Az elutasítástól való rettegés miatt a szorongóan kötődők néha túlságosan is fel akarják magukra hívni a párjuk, kiválasztottjuk figyelmét.  Egy kapcsolat elején is nagyon belevetik magukat a mély érzelmekbe. Hajlamosak megsértődni, és önmagukat hibáztatni, ha nem olyan ütemben alakul, épül a kapcsolat, ahogy ők kigondolták.

Egy jól sikerül randevú után, ha nem jelentkezik azonnal a másik, magukat hibáztatják, hogy biztos nem elég jók, csinosak, érdekesek.

Túlságosan féltékenyek

A féltékenység bizony sokakból kihozza a legvadabb ösztönöket. A támadástól a lelki összeomlásig mindenféle reakció előfordul az érzelmi túlfűtöttség miatt. A szorongóak azonban képesek a legapróbb jeleket is felnagyítani, nyomozó módjára keresik a lebuktatás lehetőségét még akkor is, ha nincs is elég alapja a gyanakvásnak. Mivel fokozottan érzékenyen reagálnak az elutasításra, ezért néha akkor is kiborulnak, ha nem jön a párjuktól azonnal válasz egy üzenetre.

kép: pexels.com

Megszállottan tudnak ragaszkodni

A szorongás, a bizonytalanság annyira úrrá tud lenni az emberen, hogy néha a megszállott ragaszkodás jeleit is mutathatja. A bizonytalan, szorongó kötődésűek sajnos észrevétlenül is beleeshetnek abba a hibába, hogy üldözik a szerelmükkel azt is, aki nem is érdemli meg.

A szakítástól teljesen összeomlanak, elmélyíti a fájdalmukat az is, hogy folyton magukban keresik a hibát.

Fontos tudni

Az értékeink nem attól függnek, hogy épp hogyan reagál ránk a párunk, kedvesünk. Ne egy másik ember hangulatának viszonylatában értelmezzük a saját tulajdonságainkat, jellemünket!

Az önszeretet és önelfogadás legyen olyan stabil, hogy ne ingassa azt meg egy átmeneti kapcsolati krízis, de egy szakítás se!

Ha még jobban elmerülnél a témában, ez és ez a könyv érdekelhet.

Lélek, párkapcsolat témában ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Ha működik a kémia-a vonzalom legbiztosabb jelei

4 vágyűző szokás, ami a szenvedély útjában állhat

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!