A Covid vírus delta mutációja gyorsabban terjed. A kormány viszont nem fél ettől.

-

A Covid vírus csillapodni látszik hazánkban, de a határainkon túl már a delta variáns miatt aggódnak. Az biztos, hogy Magyarországon a múlt évinél szabadabb nyarunk lesz, de a szakemberek már a negyedik hullámot kezdték el pedzegetni.

Aki Pfizert kapott készülhet a harmadikra

A kutatási eredmények alapján melyet Londonban végeztek el, érdekes megállapításra jutottak. Az eredmények alapján közzé tették, akik a Pfizer mRNS-oltást felvették fel meg kell, hogy kapják a harmadik oltásukat is. A második vakcina után egy éven belül javasolják a harmadik oltást is. Ez egyelőre nem kötelező, és nem is hivatalosan közzétett információ, csakis kutatási eredmény. A Lancetre tudományos szaklapra hivatkozva írta az Index, hogy minél előrehaladottabb korban van valaki, és minél régebben kapta meg az oltását, azoknál csökken a védettség. Annál is inkább mivel a béta, és a delta mutánsok sokkal agresszívebbek, és ezek ellen kevésbé lesznek védettek. Hazánkban hivatalos álláspont nincs ebben a témában.

Vakcina segítség

Óriási segítséget kaptak a csehek!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejegyzés tett közzé melyben elmondta: „Az oltás életet ment, ezt már mindenki tudja. A sikeres magyar oltási kampányt világszerte elismerik.”

A cseh Nemzeti Egészségügyi Intézet (NRL) nyilvánosságra hozott adatai alapján delta variánssal mintegy 120-an fertőződtek meg eddig Csehországban, erősítették meg a laboratóriumi vizsgálatok. Ez a variáns náluk már hat régióban van jelen a 24-ből, és a lambda (Dél-Amerikából származó variáns) jelenléte is valószínű.

Az oltóanyag természetesen életeket tud menteni, és hazánk az elmúlt hetek hírei alapján jól áll vakcina ellátottságban. Ennek köszönhetően a határainkon túli magyarokat is megsegítettük, most pedig Csehországnak adtunk belőle. Százezer koronavírus elleni oltóanyagot juttatott Magyarország a Cseheknek, ami által fel tudják pörgetni az oltás beadását országukban. A közös európai cél és a minél nagyobb nyájimmunitás elérése közös érdek, hogy a saját szűkebb régiónkban minél biztonságosabban érezhessük magunkat. Szijjártó Péter kiemelte, hogy hazánkban már közel vagyunk az öt és fél millióhoz, és elegendő mennyiségű oltóanyagunk van aminek köszönhetően tudunk segítséget nyújtani azoknak, akiknek szükségük van rá.

A vírus köztünk van

Korántsem biztos, hogy jók a lazítások  –  a vírus köztünk van

Rusvai Miklós virológus szerint a kockázatosak a lazítások – az Index tudósítása szerint. A sportmérkőzések, és ez emberek tömegeinek rendezvényeken való részvétele kockázatos, főleg a delta mutáns megjelenése miatt. Ugyan a kedvező adatok alapján egyértelműen a lazítások felé lehet tendálni, viszont a koronavírus terjedése így sokkal könnyebb. A mostani kánikula, és szárazsággal járó időjárás pedig kedvez a légzőszervi megbetegedéseknek, és a delta mutáns terjedésének is – mondta a virológus. Ettől függetlenül azt is elmondta, hogy az oltottsági arány közelít a nyájimmunitáshoz, és az, hogy milyen könnyítéseket hoznak, az magában nem fog elindítani egy újabb hullámot. Véleménye szerint az rendkívül fontos, hogy folyamatos kontroll alatt legyen tartva a szennyvízben lévő koronavírus koncentráció, hiszen ebből már előre következtetéseket lehet levonni. Ha ez megfelelő megfigyelés alatt áll, és emelkedő tendenciát mutat, abban az esetben egyből meg lehet hozni a megfelelő megszorító intézkedéseket. Véleménye szerint szabad nyarunk lesz, ahol a maszkot is el tudjuk hagyni, de soha ne feledjük, hogy milyen időszak van mögöttünk, és, hogy a vírus köztünk van.

Lelassult itthon az oltakozás

Fontos linkek az oltakozás kapcsán

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Itt a Delta

A Delta variáns miatt szigorítanak.

Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a világon 181 386 878 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 928 760, írj az MTI. A legújabban variáns a delta, ami leginkább Dél-Amerikában terjed.  Óvatosságra intették Európát, ezért számos ország hozott beutazási szabályzokat. Németországban ennek okán függetlenül a beoltottsági eredményektől, azok akik Portugáliából, Angliából, vagy Oroszországból érkeznek, egyből 14 napos karanténba kerülnek. Spanyolország is szigorított, legfőképpen a Mallorca szigetén lévő nagymértékű esetszámok emelkedése miatt. Ezenkívül Franciaország is korlátozásokat vezetett be az Oroszországból érkezőkkel szemben.

Írország ugyancsak a delta koronavírus variáns terjedése miatt a betervezett lazításokat elvetette- jelentette be kedden Micheál Martin ír miniszterelnök. Nem véletlenül döntöttek így, mivel a korábbi variánsoknál gyorsabban és erőteljesebben terjeszkedik. A koronavírussal fertőzöttek között már 50 százalékos a delta jelenléte.

Itthon a kormányzat nem aggódik a Delta variáns miatt

A Koronavírus Sajtóközpontra hivatkozva írta a HVG, miszerint hazánkban 9 esetben tudták azonosítani a delta variáns. Ez a mutáns világszinten elég intenzíven terjed, ettől függetlenül a kormányzat, nem aggódik, mivel a brit turistákra vonatkozó szabályzók elég szigorúak. A Sajtóközpont arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi turisták, pláne a brittek, nincsnek nagy számban jelen hazánkban, és csakis akkor mentesülnek a 10 napos karanténtól, ha minimum 2 negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Vakcinakeverés

Hatékonynak bizonyul a vakcinakeverés

A Pfizer és az AstraZeneca oltásai hatékonyak akár egymás után is. A Com-Cov által elvégzett kísérletek alapján kijelentették, hogy mind a két vakcinát alaposan vizsgálták. Ezen vizsgálatok szerint e két vakcina bármilyen kombinációban is kerül a szervezetbe, jó védelmet tud nyújtani. Ennek fontossága egyértelmű az oltási programok szempontjából, mivel sokkal rugalmasabb, esetenként gyorsabb megoldásokat lehet ez által alkalmazni.

Jonathan Van Tam helyettes tiszti főorvos úgy fogalmazott: „Segíthet azoknak az országoknak, amelyeknek még sok tennivalójuk van oltási programjuk terén, és amelyeknek ellátási nehézségeik vannak.”

Németország, Spanyolország, illetve hazánk is lehetőséget ad arra, hogy azok a fiatalok, akik első oltásuknak az AstraZeneca vakcináját kapták meg, a másodiknál egy más fajta oltást válasszanak.

Szóba került a harmadik oltás is, és megállapították, aki már két vakcinát kapott az AstraZeneca-ból az és ez után kerül a szervezetébe egy más típusú oltóanyag, erősebb védettséggel rendelkezik.

 

Forrás: Portfolio, Infostart, Euronews, MTI, HVG, Index

Képek: Pixabay

Hasonló cikkek a témában:

A Szputnyik 90%-os hatékonysággal véd a delta variáns ellen

Feszültség, türelmetlenség, veszekedés: a családok harmadát rosszul érintette a harmadik hullám

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!