spot_imgspot_img
spot_img

Hogyan készítsünk házilag fagyit gép nélkül? Mennyei receptekkel

-

Article Top Ad (AdSense)

A nyár slágere a hűsítő fagyi, de mihez kezdjünk, ha nincsen otthon fagylaltkészítő gépünk? Mi sem egyszerűbb ennél, az alábbi cikkben négyféle könnyű módszert is mutatunk az ízletes és hűsítő desszert elkészítésére. 

1. módszer: Egyszerű, két összetevős fagyi recept

Ez a módszer két alap hozzávalóra épít, alább pedig láthatjuk, hogy csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen ízekkel bolondítanánk meg a fagyit. Egyszerűen keverjünk össze 2 csésze tejszínt kézzel vagy mixerrel, amíg merevvé nem válik. Ezt szépen lassan csepegtessük bele egy doboz cukrozott sűrített tejbe, amit korábban alaposan lehűtöttünk.

A masszához adjuk hozzá a kívánt aromákat vagy keverékeket, majd légmentesen lezárható edényben mehet a fagyasztóba. Ugye, hogy bonyolult? És milyen fagylaltokat készíthetünk így? Nézzünk néhány receptet:

  • Sajttortás fagyi: A tejszín-sűrített tej mixhez adjunk hozzá kb. 20-25 dkg lágy krémsajtot és pár csepp vanília-aromát. Használjunk botmixert/kézi mixert a sűrített tej és krémsajt/vanília összekeverésével, mielőtt a tejszínhabot rácsepegtetnénk a masszára.
  • Sajttortás fagyi
    Sajttortás fagyit is készíthetünk otthon! Fotó: Go Dairy
  • Mentás különlegesség: A recept alapja + 1 teáskanál borsmenta kivonat + 1 csésze mini csokoládé darabka + zöld ételfesték
  • Mogyoróvajas fagyi: A recept alapja + fél csésze Nutella
  • Fahéjas tekercses fagyi: A recept alapja + 3 evőkanál olvasztott vaj + fél teáskanál fahéj
  • Karamellás ínyenceknek: A recept alapja + 1 csésze olvasztott karamell + 1 teáskanál tengeri só + néhány evőkanál bourbon
  • A klasszikus csokoládé: A recept alapja + 3/4 csésze kakaópor (szitálva) + 10 dkg olvasztott majd lehűtött csokoládé
Csokoládé fagyi
Házi csokoládé fagyi | Fotó: Unsplash
  • Édes kavalkád: A recept alapja + 1 csésze csokoládé szirup + 1 csésze mini pillecukor + 1 csésze pirított mandula
  • Kávéfagyi: A recept alapja + 1/2 csésze kakaópor (szitálva) + 2 evőkanál instant kávépor
  • A népszerű Oreos fagylalt: A recept alapja + 15 db Oreo keksz durvára törve
  • Áfonyás édesség: A recept alapja + 2 csésze friss áfonya + 3 evőkanál cukor + 2 evőkanál citromlé – változás, hogy itt a plusz összetevőket egy kis serpenyőben össze kell főzni, amíg egy masszát nem alkotnak. Hűtsük le, mielőtt fagylaltba kavargatnánk.

Áfonyás fagyi
Áfonyás fagyit is készíthetünk | Fotó: Unsplash

2. módszer: Műanyag zacskó módszer

Helyezzük a fagylaltkeveréket kb. egy literes visszazárható zacskóba, a lehető legtöbb levegőt kiszorítva és szorosan lezárva. Ezt a zacskót tegyük bele egy másikba és ismét nyomjuk ki a lehető legtöbb levegőt, és szorosan zárjuk le. Ezt így egyben helyezzük egy nagyobb lezárható (cipzározható) tasakba, amibe helyezzünk el kb. 4 csésze tört jeget, majd szórjuk meg 4 evőkanál nagyszemű sóval. A só csökkenti a jég fagyáspontját, és extra hideg környezetet hoz létre, amely elnyeli a hőt, ezért a fagylaltalap hamarabb megfagy.

Préseljük ki az összes levegőt belőle és gondosan zárjuk le. Tekerje be végül egy törülközőbe, vagy tegyük bele egy kesztyűbe, aztán kezdjük el erőteljesen rázni, ügyelve arra, hogy a jég folyamatosan körülvegye a fagylaltkeveréket. Rázzuk kb. 5-8 percig, vagy amíg a fagylalt meg nem fagy. Minél erőteljesebben tesszük annál simább, egységesebb fagyit kapunk.

3. módszer: Fagyasztásos-keveréses módszer

Helyezzük el a fagylaltalapot egy mély, rozsdamentes acélból készült tepsibe, és fagyasszuk le 45 percre. Amint a szélek fagyni kezdenek, vegyük ki a mélyhűtőből, és egy spatulával erőteljesen keverjük össze, majd tegyük vissza a fagyasztóba.

Kb. 30 percenként ellenőrizzük a keveréket, és ismételjük is meg ezt a kevergetést. Ha kézi habverő vagy turmixgép is van otthon, bátran keverjük azzal a fagyinkat. Ismételjük meg ezt a folyamatot fél óránként, kb. 2-3 óra alatt lesz tökéletes állagú a fagylaltunk.

4. módszer: Turmixgépes módszer

Készítsük el bármelyik fagylaltalapot a fenti receptek utasításainak megfelelően, vagy válogassunk további kombinációk közül itt. Ha kiválasztottuk, milyen ízvilággal hűtenénk le magunkat a forró kánikulában, csak rakjuk a keveréket egy cipzáros, jól zárható tasakba – ügyelünk arra, hogy az összes levegőt kinyomjuk – zárjuk le és rakjuk fagyásig a mélyhűtőbe.

Ha megfagyott, törjük apró darabokra, hogy beleférjen a konyhai robotgépünk/turmixgépünk edényébe. A pulzáló funkcióval keverjük teljesen egységes állagúra, majd öntsük bele egy légmentesen lezárható edénybe. Újra fagyasszuk le és aztán készen is áll a tálalásra.

Forrás: Handle The Heat

Így esszük a fagylaltot a világ különböző tájain

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!