94%-os az oltás hatékonyság, az Izraeli adatok alapján, az Antarktiszon is megjelent a vírus, a WHO vizsgálat eredményei

-

94%-os az oltás hatékonyság, az Izraeli adatok alapján, az Antarktiszon is megjelent a vírus,

Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb információkat a koronavírus-járvánnyal, a vakcinákkal és a védekezéssel kapcsolatban.

Izraelben, ahol az átoltottság már igen magas, jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedése. Közben a vírus megjelent az Antarktiszon is, a WHO pedig befejezte a vizsgálatot, igen valószínűtlennek tartják, hogy laboratóriumból került volna ki az új típusú koronavírus.

 

Az utóbbi hetek egyik legfontosabb híre, hogy Magyarországra is megérkezett a koronavírus brit mutációja, ami gyorsabban terjed, mint az ezt megelőző vírusmutációk. Közben a lakosság fegyelmezettsége a felmérések szerint csökkent, ami sajnos segíthetett a terjedésnek.

Nagy az érdeklődés a háziorvosoknál a vakcina kapcsán

Eddig 292 627 fő kapott oltást, 113 570 fő pedig már a második oltását is megkapta. A vakcinák folyamatos kiszállítása zajlik, a Pfizer már megérkezett a praxisokhoz és az oltópontokra, és elindult az oltás az AstraZeneca oltóanyagával is. A Szputnyik V-vel a fővárosi oltópontokon kezdik el az oltást.

Az oltás azért is fontos, mert a Covid-19 fertőzés és betegség következtében a szív is károsodhat.

Többféle koronavírus elleni vakcinával is oltanak Magyarországon
Többféle koronavírus vakcinával is oltanak Magyarországon – Illusztráció: Pixabay.com

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy akit beoltottak, annak már nem kell karanténba vonulnia. Valószínűleg ez is az oka annak, hogy az oltatás kapcsán a háziorvosoknál megnőtt az érdeklődők száma. Ez egyúttal azt is alátámasztja, miszerint az oltási hajlandóság egyre növekszik hazánkban. A háziorvosok visszajelzései szerint a páciensek tömegesen érdeklődnek telefonon, ami megnehezíti a folyamatos munkát. Ennek okán azt kérik az érintettektől, hogy várják meg az orvos jelentkezését. Az oltási terv alapján a háziorvosok minden héten frissített listát kapnak azokról, akik regisztráltak, és ennek függvényében keresik fel az érintett személyeket. A szakemberek azt kérik azoktól, akik már fix időponttal rendelkeznek, hogy mindenképpen tartsák be a megbeszélt időpontokat, mert roppant intenzív tempóban folyik a munka. A vírus elleni védekezés alaptételeinek betartása az oltakozás közben is fontos, mivel ha valaki nem tartja be a kapott időpontot, feltorlódhatnak az emberek.

Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos bejelentette ennek kapcsán, hogy 2040 háziorvosi praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinával oltani, 2964 praxisban pedig a Pfizer oltással oltanak. (A Pfizer/BioNTech vakcina alapját kifejlesztő Karikó Katalinról dokumentumfilm készült.) A háziorvosok választják ki azokat, akik a Szputnyik V vakcinát kaphatják meg. Hozzátette: “A vakcinákról mindenki tájékozódjon figyelmesen, ehhez hiteles forrásként a háziorvos kollégákat ajánlom.”

A háziorvosok választják ki a megfelelő vakcinát

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiában elmondta, hogy az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a háziorvosok választják ki. Figyelembe veszik a gyártó cégek ajánlásait, és a hatóságok által megkapott információkat. Kifejtette, ez azért fontos, mert különféle oltások állnak rendelkezésre, és azok máshogy is működnek, más hatásmechanizmusok alapján. Ennek okán eltérhet, hogy melyiket kinek lehet beadni, és olyanok is vannak, amit krónikus betegségekkel küzdők számára nem javasolnak. Nyomatékosította, hogy a vakcinák nem veszélyesek, viszont a gyártók alapvetően óvatosságból tesznek felhasználási javaslatokat. A főorvos szerint az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal.

Levélben várhatják az értesítést a 60 év alattiak az oltás időpontjáról

A HVG értesülései alapján az érintetteket postai úton kézbesített levélben értesíti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az oltakozásról. Az oltási terv alapján azok következnek, akik 18-59 év közöttiek, és krónikus betegségük van. Ezen levélben azt is leírták, hogy a pontos időpontot és helyszínt a háziorvos fogja közölni. A levéllel együtt egy nyilatkozatot is kézbesítenek, amiben a páciens estleges krónikus betegségeiről, az általa szedett gyógyszerekről, vagy korábbi védőoltások kapcsán felmerülő anafilaxiás reakciókról érdeklődnek.

Fontos tudnivaló a vakcinákról és az oltásról

Az oltással kapcsolatos új szabály szerint abban az esetben, ha valaki mindkét oltást megkapta, és eltelt a megadott idő (Pfizernél 7-10 nap, az AstraZenecánál 15), teljes védettséget szerzett. Ebben az esetben már nem kell karanténba vonulnia, ha kontaktszemélynek minősül. Azok, akik már túlestek a korona megbetegedésen, és meggyógyultak, 3 hónap múlva adható be a vakcina.

Információk a koronavírus-járványról és a vakcinákról
Illusztráció: Pixabay.com

94%-os hatékonyságú a Pfizer–BioNTech-vakcina

A Callit izraeli egészségügyi szolgáltató cég górcső alá vette a Pfizer–BioNTech vakcinát. Az izraeli lakosság majd felét, 600 ezer beoltott ember esetét vizsgálta, másik 600 ezerrel szemben, akik nem kaptak a vakcinából. Hétfői nyilatkozatukban közzétették annak hatékonyságáról szóló vizsgálataik eredményét. E szerint a vakcina mindkét dózisának beadása, tehát a tényleges oltás után 94 százalékkal csökkent azon emberek száma, akik bármiféle covid tünetet produkálnak. Ezen felül az oltás beadása után 92 százalékos arányban kevesebb az esélye annak, hogy súlyos betegség alakuljon ki. Azt is megállapították, hogy az oltásnak köszönhetően az 55 évnél idősebb lakosság körében komolyan csökken a kórházi ellátásra szorulók száma.

Ran Balicer, a Clalit kutatási igazgatója elmondta: „Egyértelműen megállapítható, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a gyakorlatban is rendkívül hatékony egy héttel a második dózis után, ahogy azt a klinikai vizsgálatokban is jelezték korábban.”

Az átoltottsággal korábbi cikkünkben már foglalkoztunk.

Elkezdődött a Janssen vakcina uniós engedélyezése

 Janssen Pharmaceutica Cilag NV. cég, mely a Johnson & Johnson csoport tagja, beáll a vakcina gyártók sorába. A német BioNTech, az amerikai Pfizer, a Moderna, és a AstraZeneca után ez a negyedik kérelem, amit oltóanyag használatra nyújtottak be az  Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA). Az általuk kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag engedélyeztetését az EMA gyorsított eljárásban vizsgálja. Vaccine Janssen névű vakcinára az Európai Bizottság még korábban, 400 millió adagra vonatkozó szerződést kötött a Johnson & Johnson csoporttal, mely az EMA ajánlására kaphatja meg a forgalomba hozatali engedélyt, és az európai alkalmazást.

Az oltás a vakcinákkal a koronavírus járvány elleni küzdelem fontos eleme
Illusztráció: Pixabay.com

84 kínai hűtőkonténer  érkezik vakcinával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel a Facebook oldalán közölte, hogy Kínából jóval több oltóanyag érkezik hazánkba, mint amit az előzetes megbeszélések alapján szerződés szerint vállaltak. Február végéig félmillió vakcina érkezett volna Magyarországra a kínai partnertől, viszont a jelen állás szerint 550 ezer oltóanyag érkezésére számíthatunk. A 84 hűtőkonténer kedden már elindult, és már a következő szállítási terminus kidolgozásán vannak.

Márciusban érkeznek a védettséget igazoló plasztikkártyák

A magyar közlönyben megjelent információk alapján már többet tudunk a védettséget igazoló kártyákról. Az igazoló kártya csakis személyazonosító igazolvány, vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és nincs érvényességi ideje.

Az információ szerint március 1-től postai úton fogják megkapni az érintettek. Három féle módon lehet valaki jogosult a kártyákra.

  • Ha valaki már igazoltan átesett a fertőzésen
  • Ha valaki már megkapta a védőoltást
  • Ha valaki átesett a fertőzésen, de nem tud róla, illetve nem készült erről tesz, utólag is el lehet végezni az úgynevezett ellenanyag vizsgálatot, mely igazolja a fertőzésen való átesést és ez által a védettséget.

A védettségi igazolvány tartalmazni fogja:

  • az érintett személy nevét
  • az érintett útlevelének számát (amennyiben ezzel rendelkezik)
  • az érintett állandó személyazonosító igazolványának számát, okmányazonosítóját
  • a védettségi igazolvány sorszámát
  • az oltottság tényét, az oltás idejét, a védőoltás típusát,
  • a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát.

A járványgörbe egyelőre nem megy lefelé

A járványgörbék sajnálatos módon nem mennek tovább lefelé, amire a szakemberek egyelőre nem tudnak magyarázatot. Természetesen az okok között szerepelhet az új mutánsok megjelenése, melyek agresszívebben terjeszkednek, de az a teória is felrebbent, hogy tulajdonképpen amiben vagyunk, az már a harmadik hullám. A folyamatos vizsgálatok alapján észlelték azt is, hogy hazánkban ismét a koronavírus örökítő anyaga Budapesten, Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron kifejezetten emelkedő tendenciát mutat, Békéscsabán és Kecskeméten csökken, máshol stagnál, vagy enyhe mértékben emelkedik. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a stagnáló tendencia könnyen átfordulhat emelkedésbe is, ezért roppant fontos az oltakozás.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Unióban felelős biztos közölte, gyorsított eljárással engedélyeztetik majd a koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban. Szeptember végéig, ha a vakcina ellátottság jelenleg prognosztizált marad, 700 millió adag oltást lehet beadni, ami az Unió teljes lakosságának 70 százalékát jelenti.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a szabályok betartására, és a védőoltásra nagy szükség van, hiszen a kórházakban fekvők száma nem csökken. Ez nagyrészt az új mutációk megjelenésének, és elterjedésének lehet tulajdonítani, hiszen az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak. Hozzátette, együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Valószínűnek tartja, hogy a koronavírust nem fogják tudni teljesen eltüntetni, még az egyre újabb vakcinák sem. A járvány alább fog hagyni, ahogy fogalmazott, meg fog szelídülni, kevesebb megbetegedést fog okozni, de időnként vissza is fog térni.

Az egész világon jelen van a koronavírus
Illusztráció: Pixabay.com

Fény derült arra, honnan származik a koronavírus

Washingtoni nyomásra bejelentették, hogy felül kívánják vizsgálni a WHO vezette küldöttség nyomozásán összegyűjtött adatokat. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) főigazgatója elmondta, hogy a nyomozás az összes lehetőséget és feltételezést vizsgálja. A Covid-19 betegség eredetével kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet csapata januárban megkezdte a Covid-19 járvány eredetének kivizsgálását. Közölte, e szerint arra jutottak, hogy nem folytatják tovább a vizsgálatot abban a kérdésben, miszerint a vírus egy laboratóriumból került volna ki, mert ez nagyon valószerűtlen.

“A munka egy része túllép a csapat megbízatásán. Mindig is mondtuk, hogy a küldöttség nem fog minden kérdésre választ találni, de fontos információhoz jutott, amely közelebb visz bennünket a Covid-19 eredetének megismeréséhez.”– közölte a főigazgató.

Megerősítette, hogy valamennyi feltételezés még bőséggel nyitott kérdés, és további elemzést és tanulmányozást igényel, viszont fontos információkhoz jutottak, amely közelebb viszi a kutatómunkát a Covid-19 eredetének megismeréséhez. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elmondta azt is, hogy a kutató csoport által adott jelentés szerint a legfőbb feltételezés az, hogy a koronavírus a denevértől származik. Azt még nem tudják, hogyan került át az emberre, de valószínűsíthetően előbb más állatfajokat fertőzött meg. Közölte, hogy a küldöttség összefoglaló jelentését legkorábban a jövő héten teszik közzé, a végleges jelentés várhatóan csak hetek múlva készülhet el.

Peter Ben Embarek, a küldöttség vezetője a pénteken adott sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint nem a vuhani laboratórium volt a forrás. Egyrészt a laboratórium vezetői elmondták, hogy nem volt ilyen vírus náluk, másrészt, ha új vírussal kísérleteztek volna, azt szokásrend alapján azonnal publikálták volna.

Fotók: Pixabay

Több száz ritka élőlény lehet veszélyben a koronavírus miatt az Antarktiszon

A „világ végét” is elérte a járvány. Tavaly decemberben az Antarktiszon található Bernardo O’Higgins kutatóállomáson is felütötte a fejét a koronavírus. Az állomáson összesen 36 dolgozónak lett pozitív a tesztje, ami alapvetően nem sok, és mivel elszigetelt közösségről van szó, kicsi az esélye annak, hogy tovább fertőzzenek. Itt elég gyorsan el lehet szigetelni a vírust, viszont a kutatók inkább az élővilágért aggódnak. Az Antarktisz ritka vadvilágát féltik, ami esetleg ezáltal veszélybe kerülne. Több mint 100 millió tengeri madár, a világ pingvin fajainak 45 százaléka, a fóka populáció fele, a bálna- és delfin fajok 17 százaléka lehet fenyegetettség alatt.

Azért feltételezik ezt a lehetőséget, mivel az eddig ismert hét fajta koronavírus zoonózissal, azaz állatról emberre való terjedéssel indul. Nem kizárható tehát ennek a fordítottja, mely során az emberi környezetben található élőlények is megfertőződnek. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) eddig is figyelemmel kísérte és kutatta ezt a lehetőséget, és néhány fajnál be is bizonyosodott ez a teória. Nevezetesen nyérceknél, macskaféléknél, menyéteknél, kutyáknál is találtak már SARS-CoV-2-t. Vannak persze olyan élőlények, akik rendszeres látogatói a sarkkörnek, mint például a rablósirályok, ezek alapvetően is elterjeszthetik a vírust, hiszen útvonalaik által sok területet, többek közt Dél-Afrikát is meglátogatják. Elkerülendő ezen fajok tömeges katasztrófáját, új szabályokra van szükség, még az eddiginél is szigorúbbakra. A folyamatos tesztelés, és az odaérkezők karanténba kerülése lehet csak biztonságos megoldás.

Forrás: MTI/kormany.hu, index.h, vg.hu, infostart.hu, koronavirus.gov.hu

Fotók: Pixabay

Cikkeink hasonló témában:

Az AstraZeneca: vakcina a 6 éves gyermekeknek is?

Dokumentumfilm készült Karikó Katalinról

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!