spot_imgspot_img
spot_img

Mikorra lesz meg az átoltottság, ami elhozza a szabadságot?

-

Article Top Ad (AdSense)

 

Cikkünkben minden héten összeszedjük a legfontosabb információkat a járvánnyal kapcsolatban. Egyre több vakcina érkezik, májusra elérhetjük a megfelelő átoltottsági szintet.

Megoldás a vakcina hiányra az új németországi gyártás

A BioNTech német biotechnológiai vállalat legutóbbi nyilatkozatában rendkívül jó hírt közölt. A marburgi üzemben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett vakcinát gyártják majd, mely nagy előrelépést jelenthet az EU országainak vakcina ellátottságában. A közlemény értelmében elindították a Pfizer amerikai gyógyszeripari mogullal közösen kifejlesztett szérum előállítási folyamatait, mely egy úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNA). A technológiai folyamatok végeztével egy ampullás kiszerelésű oltóanyag kerülhet piacra, amit BNT162b2z néven forgalmaznak. Természetesen a termelés és a forgalmazás folytatásához szükség van az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyére, amit február végén, március elején fognak benyújtani az Európai Unió gyógyszer felügyeleti hatóságának szerepét betöltő szervezethez. Előre láthatóan az első szállítmányok április elején érkezhetnek meg a tagállamokba. Az üzem teljes kapacitását kihasználva, évente akár 750 millió adag oltóanyagot gyárthat, ami az idei év első félévére nézve 250 millió adag oltóanyagot jelent. Az adagszám növekedéséhez nagyban hozzájárul, hogy egy ampulla szérumból plusz egy oltást adhatnak be, tehát az eddig öt helyett hat ember oltására elegendő.

Fotó: Pixabay.com

Az orosz oltóanyag is alkalmazható Magyarországon

 Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebookon közzétett nyilatkozatában kifejtette, hogy a Pfizer/BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után a Szputnyik vakcina is zöld utat kapott. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett vizsgálatok befejeztével ez az oltóanyag is engedélyt kapott, miután megállapították, hogy az oltóanyag gyógyszerminőségi szempontból megfelelő. Ennek köszönhetően tovább növekedhet az oltottság, hiszen így már 4 féle vakcina áll Magyarország rendelkezésére.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a közmédiának elmondta, hogy rendkívül fontos, hogy minél többen és minél gyorsabban oltakozzanak. Miután a Szputnyik vakcina engedélyeztetése is megtörtént, ennek köszönhetően egymillió ember beoltására elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre. A szállítmányok folyamatosan érkeznek hazánkba, Kínából még 2,5 millió ember oltásához szükséges szert fogunk kapni.

György István, az operatív törzs oltási munkacsoportjának vezetője február 8-án a közmédiában tett nyilatkozata alapján elmondta, hogy a kórházi oltópontokon már a Szputnyik vakcinával oltanak, jelenleg 3000 adag áll rendelkezésre.

Fotó: Pixabay.com

Múlt héten csütörtöktől megkezdődött az idősek oltása

 Az általános adatok alapján Magyarországon eddig 264 530 ember kapott oltást. A második ismétlő oltást pedig 92 773 ember kapta meg. Ha a második oltás valamilyen betegség, vagy probléma miatt elmaradna, muszáj megvárni a gyógyulás időpontját. Ebben az esetben a betegnek értesíteni kell telefonon az háziorvost, és lemondani a már megbeszélt időpontot. Miután már a betegség nem áll fenn, újabb egyeztetés után folytatni kell az oltakozást, mivel a teljes immunitáshoz két adag vakcina beadása szükséges.

Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek, 65 év felettiek oltása. A kiírt határidők alapján vasárnapig minden háziorvos praxisból 6 idős embert kórházi oltópontokon oltottak be, illetve az 1080 háziorvos 10-10 regisztráltat láthatott el oltással. Egy nap alatt 15 ezer idős ember kaphatta meg az oltást, 5400-an a Moderna vakcinát kapták. A további tervek szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok.

Fotó: Pixabay.com

Az oltakozás további sorrendje

 Az ország lakosságának beoltása a megadott oltási terv szerint zajlik. Az egészségügyi dolgozók, bentlakásos intézetek, és a jelenleg folyó 65 év felettiek oltása után a 65 év alattiak következnek. A magasabb életkorral járó problémákat, krónikus betegségeket figyelembe véve fog zajlani a továbbiakban a vakcinák beadása. Ez azt jelenti, hogy nem kizárólagos tényező az életkor, hanem az adott betegség súlyossága számít. A háziorvosok meg fogják kapni a listákat, és ők mérlegelnek majd a sorrendet illetően, a fentiek alapján.

Általános kérdésként merül fel folyamatosan, hogy mikor indulhat Magyarországon a lakosság tömeges oltása. Ez is ugyancsak az oltási terv alapján fog zajlani. Egy tényező van, ami befolyásolja az oltakozás sebességét, az pedig, hogy elégséges vakcina legyen az országban. A kormányinfón elmondták, hogy a már meglévő vakcinák és a megrendelt mennyiségek alapján előreláthatólag március elején megindulhat a tömeges oltás.

A vakcinák megvédenek a súlyos megbetegedéstől

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus osztályvezető főorvosa úgy látja, májusra be lehet mindenkit oltani, aki jelentkezett a vakcinára. Az M1-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy a hazánkban elérhető koronavírus elleni oltóanyagokat nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni. Az elérhető fajták mindegyike alkalmas a súlyos megbetegedések megakadályozására, rendkívül kevés a mellékhatás, és ritkán okoznak helyi reakciókat. Hangsúlyozta, egyik vakcina esetében sincs több mellékhatás, a testi reakcióink pedig annak tudhatók be, hogy a védőoltást felismeri a szervezet. Kiemelte, a három hét különbséggel beadott két oltás után a szervezet védettsége több mint 80 százalékos lesz, és ami roppant fontos, hogy szinte 100 százalékban megvédi az embereket a súlyos megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől és a koronavírus-fertőzés miatti haláltól.

A főorvos hozzáfűzte, Magyarországon egyre inkább növekszik az oltási hajlandóság, az eddigi 35 százalékos arány mára 40-re emelkedett. Amennyiben megfelelő mennyiségű vakcina érkezik hazánkba, májusra a lakosság 50-60 százaléka meg tudja kapni a koronavírus elleni oltást.

Fotó: Pixabay.com

Nagy mennyiségű AstraZeneca érkezett

AstraZeneca vakcinából nagy mennyiség érkezett hazánkban, hivatkozott a HVG a gyártó információira. Az Európai Unióban és hazánkban a januártól engedélyezett oltóanyagból szám szerint több mint 40 ezer adag vakcinát szállítottak, mely 20 400 fő oltására alkalmas. A gyártói közlés alapján az is tudható, hogy a következő időszakban további szállítmányok várhatóak, ami nagyban segítheti az oltakozás felgyorsulását, akár még a duplájára is nőhet hazánkban. Az is kiderült, hogy a vakcina, amelyet 18 év felettieknél szabad alkalmazni, a vizsgálati eredmények alapján száz százalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel, a kórházi kezeléssel és a halálozással szemben.
Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus osztályvezető főorvosa elmondta, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem napokban Magyarországra érkezett oltóanyaga úgynevezett vektorvakcina. Az AstraZeneca vakcinájának nagy előnye, hogy hűtőszekrényben lehet tárolni, ami kifejezetten megkönnyíti a vele való munkát. Elővigyázatosságból Magyarországon egyelőre a 65 év felettieknek nem adják be ezt a típusú oltást, csakis akkor változhat ez, ha a világban tapasztalt adatok alapján úgy ítélik meg.
György István, az operatív törzs oltási munkacsoportjának a vezetője ismertette, az AstraZeneca vakcinájával elindul a 60 év alatti krónikus betegek oltása is ezen a héten.

Fotó: Pixabay.com

Csökkenhet az életmentő kezelésekre szorulók száma

Anaesthesia című szaklap friss számában közölt kutatás alapján, amely 43 128 beteg adatait foglalta magába, erőteljesen csökken a koronavírus által intenzív osztályokon kezeltek száma. Az eddigi 60 százalékos halálozási arány 36 százalékra esett vissza. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a járvány kitörése óta jelentősen fejlődtek a gyógymódok. A Covid-19 adatait elemző orvosok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a tavalyi év végére elért jelentős javulás megtorpanhat. Az új vírusvariánsok felbukkanása, és azok gyorsabb terjedése miatt több ember lett súlyos beteg, ami növelheti az intenzíven ápoltak halálozási arányát. Emellett viszont a globálisan zajló vakcináció, az intenzív oltakozás kifejezetten csökkentheti az életmentő kezelésre szorulók számát.

Vírus egyéb tényezők

Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem dékánja szerint bármikor esélye van annak, hogy egy vírus mutációkat hoz létre. Ebből pedig az következik, hogy kialakulhat egy világméretű járvány. A Milton Friedman Egyetem koronavírus-járvány társadalmi hatásaival foglalkozó online konferenciáján elmondott beszédében azt is kijelentette, hogy a koronavírus elterjedése egy szerencsésebb eset, mintha például az egy ebolához hasonló rendkívül erőszakos, gyilkos járvány mutációival kéne küzdenünk. Szócska Miklós azt is megemlítette, hogy erre a világméretű járványra se a kormányok, se az egészségügy, se pedig a járványügy szakemberei nem voltak felkészülve. Az elméleti felkészültség ugyan megvolt, de a gyakorlatban ez teljesen más. A kialakult helyzet viszont nagymértékű innovációt indított el ezen a területen, és rengeteget fejlődött a tudomány és a technológia. Mindezek mellett elmondta, hogy azt nagyon nehéz megítélni, mikor mutálódik egy vírus, és roppant nehéz a gyors alkalmazkodás hozzá.

Örkény Antal, az ELTE társadalomtudományi karának oktatója a járvány okozta társadalmi mutációkkal is foglalkozott. A vírus okozta emberi tényezők épp oly fontosak, mint az egészségügyi vonatkozása, mivel teljesen átalakult a társadalom működése. A beszűkült mozgástér, az ingerszegény hétköznapok olyan konfliktushelyzeteket generálnak, amire megint csak nem voltunk felkészülve. Egy kollektív szorongás burjánzott el a társadalom minden rétegében, mely kapcsolatok változásait hozta. Az online jelenlét még inkább mérvadóvá vált, és a társadalom rétegződésének általánosan kialakult egyenlőtlenségei még nagyobb szakadékokat teremtettek.

Krekó Péter, az ELTE oktatója, a Political Capital vezetője hozzáfűzte, kardinális kérdés a vírus társadalmi kezelésében, hogy az emberek bíznak-e a kormány intézkedéseiben. Az látható viszont, hogy inkább az orvosok, virológusok véleményét fogadják el. Ezért óriási szerepe van a vírushelyzet globális kezelésében a kormányzatoknak, hiszen a magukra maradt emberek hajlamosak különféle elméletek gyártására, melyek inkább hátráltatják a kór legyőzését.

A Vírus miatt elmarad a népszámlálás

A koronavírus teljes társadalmi és gazdasági átalakulásokat okozott, és hatással van az aktuális népszámlálásra is. A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendeletből kiderült, a járvány miatt jövőre tolják át hazánk lakosságának számbavételét. A 16. népszámlálásra eredetileg 2021. május 1. és június 28. között került volna sor, mely halasztásra került. Az adatfelvétel új időpontját 2022. október 1. és november 20. közé tették, az összeírásból kimaradt személyek és lakásuk pótösszeírását pedig 2022. november 28-ig kell befejezni.

Forrás: MTI/kormany.hu, infostart.hu

Képek: Pixabay.com

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!