Dokumentumfilm készült Karikó Katalinról

-

„A nő, aki megmentheti a világot” címmel forgatott filmet egy francia tévécsatorna Karikó Katalin magyar kutatóról.

„Karikó Katalin, aki életét az mRNS-nek szentelte, akinek kutatásai a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinákhoz vezettek…”  – mutatja be a BFMTV csatorna dokumentumfilmjének főszereplőjét.

„Egyesek szerint megérdemli a Nobel-díjat, mert felfedezései forradalmasíthatják az orvostudományt”

– idézi a francia tévécsatorna az egyik neves szakember véleményét, melyet a közösségi oldalak is felkaptak.

Dokumentumfilm Karikó Katalinról forrás: u-szeged.hu
Dokumentumfilm Karikó Katalinról forrás: u-szeged.hu

A 21 perces filmben a francia filmesek bemutatják magát a kutatót, a hírvivő RNS-hez kötődő kutatásait, illetve az elmúlt évtizedekben évben elért eredményeit. A francia tévében 2021. február 1-jén bemutatott film

bepillantást enged Karikó Katalin otthonába és dolgozószobájába,

majd a családi fényképek segítségével repíti el a nézőket térben és időben a kutató múltjában, Magyarországra.

 

A film elkalauzol a szakember szülővárosába, Kisújszállásra, az egyetemi évei és kezdeti kutatásai helyszínére, a Szegedi Biológiai Központba. Itt kezdett el vírusellenes kutatásokkal foglalkozni. Karikó Katalin korábbi munkatársai mellett archív fotók segítségével a családjával is megismerkedhetnek a nézők. Férjével, Francia Bélával is egy egyetemi biológus bulin ismerkedtek meg 1977-ben – emeli ki a szegedi egyetemnek a filmről beszámoló honlapja. Szegeden született lányuk is, akinek a plüssmackójában kicsempészték az amerikai utazáshoz, az ottani kutatómunka elkezdéséig szükséges dollárokat.

A dokumentumfilm második felében már az amerikai időszak, „Philadelphia, Pennsylvania” és a kutatónő 1985 utáni élete áll a középpontban. A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcina működését archív filmfelvételek, animációk mutatják be, kutatótársak és más tudósok magyarázzák el. A tudósok közös tapasztalata:

„kis döntéseken múlnak a nagy dolgok”…

Karikó Katalin mesél az mRNS-terápia bevezetéséért tett erőfeszítéseiről, az egyetemi laboratóriumokból a BioNTech alelnöki posztjáig vezető útról.

Az mRNS technológián alapuló módszer jelentősége nem csupán a koronavírus elleni vakcina gyártásában áll,

a technológia forradalmasíthatja a gyógyítást, mert leegyszerűsíti a gyógyszergyártást, és mindenki számára elérhetővé teszi az orvosságot.

A film ide kattintva tekinthető meg.
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!