spot_imgspot_img
spot_img

Így élnek ma a ’90-es évek szupermodelljei

-

Article Top Ad (AdSense)

A kilencvenes évek leghíresebb modelljei mostanra mindannyian 50 év körüliek. Van közöttük, aki még mindig a divatszakmában dolgozik, de olyan is, aki már átadta lányának a stafétát.

Az előző évezred utolsó évtizedében lényegében Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista és a többi szupermodell határozta meg a divatipart. Ott voltak mindenhol: az összes reklámplakáton, a magazinok címlapjain, a kifutókon, a filmekben, de még a videóklipekben is. És még ma is ragyogóan néznek ki…

Claudia Schiffer

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Claudia Schiffer (@claudiaschiffer) által megosztott bejegyzés

Az ötvenéves ex-modellt a fiatalabbak valószínűleg már csak az Igazából szerelem című filmből ismerik, pedig a világszép német modell is egyike azoknak, akik óriási hatással voltak a ’80-90-es évek divatjára. Claudia Schiffert az 1980-as évek végén egy szórakozóhelyen fedezték fel, majd rövid idővel később ő lett a Guess és a Chanel arca és számos magazin címlapján szerepelt. Valójában az ő nevéhez fűződik egy Guiness rekord is, ugyanis nála többet senki nem szerepelt magazinok címlapján.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Claudia Schiffer (@claudiaschiffer) által megosztott bejegyzés

Elképesztő karriert futott be és a mai napig a divat világában dolgozik: kiadott több fitness videót, 2011-ben előrukkolt saját kasmírkollekciójával, és részt vesz az Unicef munkájában is. 1994-1999 között  David Copperfielddel élt kapcsolatban, majd 2002-ben házasodott össze Matthew Vaughn író-rendezővel, akivel három gyermekük született: Caspar, Clementine és Cosima.

Christy Turlington

Talán a legtöbben a Maybelline kozmetikumokról ismerik, amellyel 1992 óta dolgozott együtt. 14 éves korában fedezték fel, de a nagy áttörés csak négy évvel később következett be, amikor megjelent a Duran Duran Notorius című számának videóklipjében, majd a Vogue borítóján. 20 éves volt, amikor Calvin Kleinnel egy hétszámjegyű szerződést írt alá, akivel aztán 2007-ig dolgozott együtt. Egy híres modellügynök, James Scully úgy nyilatkozott róla, hogy ő minden idők legnagyobb modellje.

A jelenleg 52 éves Turlington a modellkarrier helyett a színfalak mögött tevékenykedik. Miután 2003-ban lánya születésekor több probléma is felmerült,  a Columbia Egyetemen elvégzett egy egészségügyi mesterképzést. 2010-ben debütált No Woman, No Cry című dokumentumfilmjével, majd még ugyanebben az évben létrehozta saját non-profit szervezetét „Every Mother Counts” (vagyis Minden anya számít) néven. Férje Edward Burns színész, akivel két gyermekük született.

Naomi Campbell

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Naomi Campbell (@naomi) által megosztott bejegyzés

A jelenleg 50 éves afrikai-jamaikai származású modell azzal írt történelmet, hogy ő volt az első feketebőrű modell, aki ekkora sikert ért el a divatiparban, és szintén ő volt az első, aki a Time és a francia Vogue magazin címlapján szerepelt. Világraszóló karrierje nem sokkal a 16. születésnapja előtt kezdődött, amikor vásárlás közben egy brit divatügynök felfigyelt rá. Ezután egy rakéta sebességével indult el a hírnév felé és rövidesen a legnagyobb márkák versengtek érte. Több modelltársával együtt szerepelt George Michael Freedom című számának videóklipjében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Naomi Campbell (@naomi) által megosztott bejegyzés

Egyik legnagyobb szerelme az orosz üzletember Vladislav Doronin volt, akivel 2008-ban a Cannes-i Filmfesztiválon ismerkedtek meg. A híres üzletember elhagyta feleségét és az akkor 19 éves lányát a „Fekete Párducért”, de románcuk mindössze 5 évig tartott, 2013-ban ugyanis a férfi beleszeretett egy kínai modellbe, aki olyan fiatal volt, hogy Naomi lánya lehetett volna. Bár annak idején Doroninnal az esküvőt tervezgették, Naomi Campbell azóta sem ment férjhez. A nyilvánvalóan kortalan ex-modell még a mai napig modellkedik.

Linda Evangelista

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Linda Evangelista (@lindaevangelista) által megosztott bejegyzés

A kanadai szépség a divatipar egyik legkeresettebb modellje volt több, mint 700 címlapfotóval a háta mögött olyan magazinoknál, mint a Vogue, a Cosmopolitan vagy a Harpers Bazaar. 1993-ban feleségül ment Gerard Marie színészhez. Egy kisebb szünet után 2001. szeptemberében hatalmas diadallal tért vissza a modellkedéshez, újra a legnagyobb magazinok címlapján szerepelt, Fendi és Dolce&Gabbana kampányaiban dolgozott.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Linda Evangelista (@lindaevangelista) által megosztott bejegyzés

2016-ban az Elefant Crisis Fund munkáját segítette, majd egy kozmetikai márka az Erasa Skin kreatív igazgatója és alelnöke lett. 2006-ban egy néhány hónapos kapcsolatból megszületett fia, Augustin James a többszörös milliárdos Francois-Henri Pinault-tól, aki 2009-ben végül Salma Hayeket vette feleségül. A most 55 éves modell később havi 10 millió forintnak megfelelő összeget követelt gyerektartásként a férfitől.

Cindy Crawford

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Cindy Crawford (@cindycrawford) által megosztott bejegyzés

Pályafutása 17 évesen vette kezdetét, amikor második lett az Elite Modellügynökség versenyén. A szája felett található anyajegy a védjegyévé vált annak ellenére, hogy eleinte mindenki arról győzködte, hogy távolítassa el. A 90-es évek egyik leghíresebb modellje, aki korábban Richard Gere felesége volt, kozmetikai és bútorvonalon is kipróbálta magát. Ő volt az első modell, aki 1988-ban meztelenül pózolt a Playboy-nak, majd a következő évben több millió dolláros szerződést írt alá a Revlon kozmetikai céggel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Cindy Crawford (@cindycrawford) által megosztott bejegyzés

1998-ban házasodott össze az üzletember, Rande Gerberrel és két gyermeküket született: Kaia és Presley, akik édesanyjuk nyomdokaiba léptek. A még mindig remek formában lévő modell 2017-ben és 2018-ban is együtt vonult végig a kifutón lányával Versace divatbemutatóján. Cindy nemrég távolodni kezdett a divatszakmától, hogy átadja a terepet lányának, Kaia Gerbernek.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Szabadság és bátorság: ez idén a trend a nagy divatházak szerint

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!