5 egyszerű tipp a műanyagmentes élethez

-

Átlagemberként nehéz feladat teljesen kiiktatni a műanyagot a mindennapjainkból. Érdemes azonban elgondolkoznunk azon, hogy milyen sok egyszer használatos, és felesleges műanyag vesz körül minket. Nem attól leszel csillagos ötös környezetbarát, ha azonnal mindentől megszabadulsz, ami ebből a természetre káros anyagból készült, és ez nem is egy reális cél. Azonban ha csökkentjük azoknak a műanyagoknak a számát, melyeket tényleg csak néhány percig használunk és alternatív módszerekkel helyettesítjük őket, azzal máris sokat tettünk a környezetünkért.

Néhány adat

A világon felhasznált műanyagmennyiség több, mint fele egyszerhasználatos, azaz néhány óráig, vagy akár csak percekig használjuk őket. Nem lebomló anyag, tehát egyetlen igénybevétel után még több száz évig marad a Földön. Sajnos így kb. 8 millió tonna szemét az óceánokban végzi, károsítva ezzel annak élővilágát. Statisztikai adatok szerint Magyarországon naponta kb. 1 millió műanyag zacskó fogy, amibe tényleg csak belepakolunk néhány darab paprikát, majd általában a kukában végzi. A kapitalizmus és a fogyasztói társadalunk pedig csak egyre inkább tetézi a helyzetet:

“Az Eurostat 2016-os adatai alapján egy uniós polgár átlagosan 170 kilogramm műanyagot fogyaszt el egy évben. Csak a Nestlé 1,7 millió tonna műanyag hulladékot gyártott 2018-ban, 13 százalékkal többet mint 2017-ben.” – írja a Mérce.

A környezetünk védelme és a klímakatasztrófa elkerülése érdekében erősen javasolt alkalmazni 5 tanácsunkat:

1. Csak zacskót ne!

A rettegett műanyag szatyor. A kínaiaknál naponta kb. 3 milliárd darab fogy belőle, az Egyesült Államokban sem vetik meg ezt az eszközt – évente 100 milliárd szatyrot állítanak elő. Elképesztő számok, ahhoz mérten hogy a lebomlási ideje mintegy 300-400 év…Szerencsére a környezettudatosság lassan divattá is válik, a szó legjobb értelmében. Textil és vászon bevásárlótáskák tömkelegéből válogathatnak stílusunkhoz és igényeinkhez mérten.  Felejtsük el az egyszer használatos műanyag szatyrokat – ami csak pénz-, és energiapazarlás – mindenképpen szerezzünk be egy “zöld” anyagból készült terméket! A Vászontáska és a Barátunk a Föld oldalán a több méret, anyag és szín közül biztosan megtaláljuk a hozzánk leginkább passzoló darabot.

Fotó: Barátunk a Föld

A háztartások konyhájából érkezik a műanyag hulladék legnagyobb része, jó odafigyelni arra, hogy ne előre csomagolt, hanem frissen vágott és szedett termékek kerüljenek a vászontáskánkba. És mindig legyen nálunk a zöld bevásárlószatyrunk, amit sok ideig használjunk is. Ne vásároljunk környezetbarát opciókból se sokat, mert kontraproduktív hatást érhetünk el.

“A vászon előállítása a gyapot termesztési körülményei miatt környezetszennyezőbb a műanyagnál. Életciklus-elemzések alapján, legalább 170 alkalommal szükséges használnunk egy vászontáskát ahhoz, hogy annak környezetre gyakorolt hatása kiegyenlítődjön a műanyag zacskóéval.” – írja a Brandlife.

Bátran száműzzük a boltokban található zacskókat is, helyettük a Rawsy oldalán szuper textilzacskókat szerezhetünk be. Ezekbe is ugyanúgy pakolhatjuk a gyümölcsöt és a zöldséget, de akár egy régi, kisebb párnahuzat is megfelelő erre a célra. Mindez talán macerásnak és időigényesnek tűnik, de csak egyszeri beruházás, ami anyagilag is megtérül idővel, és az állatvilág védtelen élőlényei is megköszönik majd az odafigyelésünket. Idővel pedig az új életmód úgyis szokássá válik és magától értetődően lapul majd egy vászonszatyor a táskánkban.

Fotó: World Wildlife Fund

2. Testünk hidratálása

A másik nagy mumus a PET palack, lépten-nyomom hallhatjuk, hogy mennyire károsítja a környezetet és nem véletlenül. A PET pontos lebomlási ideje még nem ismert, mert műanyagot hozzávetőlegesen csak 100 éve használunk, tehát a pontos időtartamot csak az unokáink fogják megtudni. Abban viszont egyetértenek a szakértők, hogy akár több évszázadig is eltarthat egyetlen fél literes ásványvíz tárolójának lebomlása.

A Hulladékból termék adatai (2016) szerint Magyarországon évente 1,3 – 1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körül-belül 45 ezer tonna palackot jelent évente. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői. – olvasható itt. 

Mindenképp szerezzünk be egy saját kulacsot, amit folyamatosan utántölthetünk az éppen választott frissítővel. Ha meleg teára vágyunk ebben a borongós, őszi időben, egy termosszal induljunk útnak reggel. Ebben az iparágban is felütötte fejét a green vonal, ma már kaphatóak pompás kis kulacsok alumíniumból, rozsdamentes acélból, de akár üvegből is, itt és itt számtalan jópofa lehetőséget találhatsz. Üdítőkből és egyéb folyadékokból is a visszaváltható üveges verzióra szavazzunk, és ha vannak fenntartásaink a sima csapvízzel kapcsolatban, egy víztisztító kancsó remek befektetésnek bizonyul.

És mivan a reggeli kávéval? Napi félmillió kávéspohár végzi a kukában Nagy-Britanniában és évente 2,8 milliárd darab jut ugyanerre a sorsra Németországban. És ha hiperszuper környezetbarátnak gondolnád magad a reggeli papírpoharas kávéd miatt, el kell hogy keserítsünk: sajnos ugyanolyan környezetszennyező, mint a műanyag verziója, mivel nem teljesen papírből készült. A legtöbb kávézóban és gyorsétteremben található pohár belsejében van egy polietilén műanyag réteg, mely alkalmatlanná teszi arra, hogy egyszerűen feldolgozhassák. A legtöbb profitorientált kávézólánc úgy próbál az ökotudatos fogyasztók kedvében járni, hogy elvitelre szánt poharakat újrahasznosíthatónak tünteti fel, pedig sok helyen ez nem fedi a valóságot.

Fotó: Shutterstock

Abba a vászontáskába bőven jut hely egy saját kávésbögrének, amibe kikérhetjük a reggeli frissítőnket. A Báreszközök oldaláról pár kattintással meg is rendelhetjük az utazáshoz is alkalmas csészénket. Mindegyik újrahasznosított és káros vegyszerektől mentes anyagokból készült és 30 perccel tovább képes tartani a hőt, mint egy átlagos csésze. Kávéfüggőként pedig érdemes előre lefőzni pár adagot, és termoszban magaddal vinni.

3. Műanyag nélkül a fürdőszobában

Sokat tehetünk a bolygóért a fürdőszobánk “műanyagtalanításával” is. A tusfürdők és folyékony szappanok nemcsak irgalmatlan mennyiségű szemetet termelnek, de annyi káros vegyi anyag található némelyikben, hogy nemcsak a green szemlélet miatt kellene lemondanunk róluk. Válasszuk inkább a papircsomagolással ellátott természetes szappanokat, a bőrünk és a környezetünk érdekében. A Hulladékmentes weblapja remek kezdés a téma iránt érdeklődőknek. Hatalmas szennyező faktorral bírnak még a műanyagból készült, eldobható fogkefék.

“Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint a műanyag kefék soha nem fognak lebomlani. Így vagy elégetjük őket, vagy alkotó elemeivé vállnak valamelyik mega szeméthegynek a Csendes-óceánon. A fő problémát, lebomlás szempontjából a sörték jelentik: jelenleg egyetlen 100%-ban lebomló anyag van, amiből sörtéket készítenek: a sertésszőr.” – olvasható a Debreceni Mami Online Magazinban. 

Számomra meglepő módon már létezik a sertésszőr-sörtés fogkefe, olajozott fa nyéllel ellátva a 100%-os környezetbarátság jegyében. A fogkefe bükkfából készült nyele fenntartható erdőgazdálkodásból származik és lenolajjal tartósított, ennek köszönhetően élettartama végén komposztálhatod. Gyengédebb fogmosási rutin mellett pedig akár 10-12 hónapig is használható!

Fotó: Pinterest

4. Elvitelre kérem!

Nem minden nap van időnk előre elkészített és csomagolt ételt vinni a munkahelyünkre (vagy akinek van, arra nagyon irigykedünk). Ha betérünk egy finom ebédre a kollégákkal, vagy összefutunk a közeli kínaiban a barátnőnkkel, ne felejtsünk el saját tárolóedényt vinni magunkkal! Az ilyen vendéglátóipari egységek csak úgy ontják magukból a műanyag hulladékot az elviteles rendeléseknél. Tipikus példa az egyszer használatos esetre. Szerezzünk be egy acélból készült dobozokat, ezek ütés- és törésállóak, és majdnem olyan könnyűek, mint műanyag társaik. Ha a szájukra szilikongyűrűt teszünk, akár folyékony állagú élelmiszert – tehát levest vagy szószokat – is szállíthatunk bennük. Ha kihagytuk a heti kar-edzést, üvegből készült doboz is jöhet. Az otthoni tárolásnál is felejtsük el a műanyag dobozokat: lehet kapni befőttes vagy csatos üvegeket, amikben az otthoni tészta, dió vagy liszt tárolása is sokkal zöldebb módon történik.

Fotó: Instagram

5. Az a bizonyos pálcika

Hardcore green körökben nem jó ötlet szóba hozni a műanyag fültisztító létezését. Természetesen ennek is megvan az oka, nézzük először a számokat: Csak Angliában évente 13,2 milliárd fültisztítót dobnak ki, Skóciában pedig a tengerparton talált szemét 60%-át (!) a pálcikák teszik ki. Miért ennyire környezetszennyező ez a hasznosnak tűnő kis eszköz? Többféle anyagból készül, melyeket szinte lehetetlen hatékonyan szétválasztani egymástól, ezért a feldolgozása nagyon problémás. Másrészt az egyik legelterjedtebb hulladék, mely gyakran nem is a szemetesben, hanem a wc lefolyójában köt ki. Szerencsére vannak zöld alternatívák a bambuszból és pamutból készült változat biológiailag teljesen lebomló. A 200 db-os kiszerelést 1.290 Ft-ért árulják az  EcoNeked webshopjában, de azt gondoljuk, erre megéri kicsivel többet áldozni.

Fotó: eMAG

Ha érdekel a környezetvédelem, ez a cikkünk is Neked való! 

9+1 remek ötlet otthonra, amellyel nemet mondhatsz a műanyagra

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!