A koronavírusból lehet, hogy endémia lesz – Ezeket jó, ha tudjuk

-

A koronavírus-világjárvány kapcsán napi szinten hallunk bizonyos járványtani kifejezéseket, mint például a pandémiát. Most egy új szónak, az endémiának is be kell kerülnie a szótárunkba. Cikkünkben körbejáruk, mit is jelent az endémia pontosan. 

kép: pexels.com/Anna Shvets

A pandémiából lehetséges, hogy endémia lesz

Azt senki sem tudja megmondani, megjósolni, hogy mire számíthatunk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a jövőben, de az sajnos biztosnak tűnik, hogy  nem tűnik el egy ideig ez a kórokozó az életünkből. Az első hullámnál talán nem gondoltunk volna arra, hogy tartósan jelen lesz a mindennapjainkban a vírus elleni küzdelem.

Világszerte ismét felgyorsult a koronavírus terjedése, és jelenleg úgy tűnik, hogy az elérhető védekezési módszerek a járvány viszonylagos kordában tartását tudják majd biztosítani. Egyelőre pedig az sem ismert, hogy az új típusú koronavírussal szemben kialakuló immunvédettség meddig tart. Éppen ezért az is kérdés, hogy a védőoltásoktól mit várhatunk majd. Így a pandémiából lehetséges, hogy endémia lesz.

 

Pandémia és endémia fogalma

Pandémia a nagy embertömegeket érintő, több országra vagy földrészre, sőt akár az egész világra kiterjedő, fertőző betegség okozta járványt jelenti.

Mikor beszélhetünk pandémiáról?

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak a kritériumai szerint pandémiáról akkor beszélhetünk, ha:

  • a népesség számára új betegségről van szó
  • a kórokozó embereket fertőz meg
  • komoly betegséget okoz
  • a kórokozó könnyen terjed emberről emberre
  • több földrajzi régiót is érint

Mit jelent az endémia?

  • egy járványos betegség rendszeres és tömeges előfordulása egy meghatározott területen
  • egy fertőzés terjedése egy viszonylag állandó szinten stabilizálódik, tartósan jelen marad a közösségekben
  • a közösségekben a vírus folyamatosan fennmarad, de nagyon alacsony számú megbetegedést okoz
  • egyes közösségekben nem sikerül elérni a megfelelő mértékű nyájimmunitást

Vannak fertőzések, amik szinte mindenhol aktívan képesek terjedni, például sok szexuális úton terjedő vagy gyermekkori fertőzés. Gyakran azonban csak a világ egyes részein váltanak ki endémiát, mivel máshol a védekezés hatékonysága miatt vissza lehetett, lehet szorítani a kórokozót.( A malária például endémiás Afrika egyes részein.)

kép: pexels.com/Anna Shvets

Mi a helyzet a nyájimmunitással?

Nyájimmunitásról akkor beszélhetünk, amikor egy populációban kellő számú ember tesz szert védettségre egy fertőzéssel szemben. Vagy úgy, hogy természetes úton átesik a fertőzésen, vagy védőoltás segítségével lesz védett. Ilyenkor a járvány terjedése lassul. Ez sajnos azonban nem jelenti azt, hogy nem kell tartani a vírustól, mivel az érintett területek mellett sok olyan terület, régió, ország maradna még a világon, ahol a fertőzés terjedése tovább folytatódhat. Nincs olyan precíz, jól kitalált korlátozás, ami meg tudná akadályozni, hogy az emberek különböző régiók között, országokon belül érintkezzenek.

A koronavírus-járvány jövőbeni alakulása

The Conversation oldalán megjelent cikkében Hans Heesterbeek, az Utrechti Egyetem elméleti epidemiológusa kifejti véleményét, álláspontját a koronavírus-járvány jövőbeni alakulásával kapcsolatban. A házipatika oldalán olvashatók az alábbiak:

„Hans Heesterbeek szerint a COVID-19 elleni küzdelem sikerességét az fogja meghatározni a jövőben, hogy mennyire lesznek hatékonyak az oltóanyagok és a betegségre alkalmazott kezelési módszerek. Amennyiben ezek együttesen képesek megóvni az embereket a kórkép legsúlyosabb kimenetelétől, úgy a fertőzés hosszú távon is kontrollálhatóvá válik. Amennyiben ez a forgatókönyv érvényesül, akkor vélhetően a COVID-19 is csupán egy lesz azon betegségek között, amelyekkel megtanultunk együtt élni, és amelyeket számos ember megtapasztal élete során. Függően attól, hogy az immunitás átmeneti vagy tartós-e, vagy évenkénti oltásra lesz szükségünk (mint az influenza ellen), vagy megoldható lesz az immunizálás egyetlen, optimális életkorban beadott vakcinával (mint számos gyermekkori fertőzés esetében).”

Források: www.egeszsegkalauz.hu  www.hazipatika.com

Ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

Ilyenek lesznek az otthonaink a koronavírus után- a legérdekesebb elképzelések és víziók

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!