spot_imgspot_img
spot_img

16 érdekes tény Diana hercegnőről

-

Article Top Ad (AdSense)

1997. augusztus 31-én halt meg mindenki kedvenc hercegnője, aki idén lett volna 60 éves.

Diana hercegnő az angol királyi család legikonikusabb és legnépszerűbb személyisége. Túl hamar és túl váratlanul halt meg, de kedves személye és humanitárius öröksége itt maradt velünk. A királyi családban nem mindig támogatták, pedig ő is csak egy ember volt, álmokkal, vágyakkal, elképzelésekkel és tervekkel…

Kilenc éves koráig otthon tanult.

Abban az időben gyakori volt, hogy a felsőbb társadalmi réteg gyermekei nem iskolába járnak, hanem otthon egy oktató tanítja őket. Szülei válása után Diana a norfolki Riddlesworth Hallba járt, majd 12 évesen a West Heath nevű neves és exkluzív bentlakásos iskolába küldték.

Nem volt „jó tanuló.”

Két sikertelen vizsga után 16 évesen elhagyta a West Heath-et. Ezek után apja beiratta egy svájci intézetbe, de Diana csak egy félévet maradt az iskolában.

Óvónéni volt.

Miután befejezte az iskolát, Diana részmunkaidőben takarítőnőként és bébiszitterként dolgozott, mielőtt munkát talált volna a Young England Schoolban.

Diana hercegnő 1982-ben
Diana,walesi hercegnő egy skóciai felföldi játékokon 1982-ben. Fotó:
Anwar Hussein/flickr.com

Mindig is balerina akart lenni.

Gyerekkorában balettozni tanult, de túl magasra nőtt. A 177 cm magas hercegnő klasszikus tánc iránti szeretete azonban haláláig megmaradt, és a Angol Nemzeti Balett nagy támogatója volt.

Nagymamája az anyakirálynő egyik udvarhölgye volt.

Lady Ruth Fermoy 40 évig szolgálta az angol királyi családot és közeli barátja volt az Anyakirálynő, Erzsébet királynőnek. Sokan azt feltételezték, hogy a két nő találta ki unokáik házasságát, ezt azonban később cáfolták, sőt Diana egyáltalán nem volt jóban Lady Fermoyjal, aki 1993-ban halt meg.

Károly herceg először Diana testérével randizott.

A  herceg és Lady Sarah Spencer a pletykák szerint 1977-ben randevúztak egymással, még mielőtt Károly és Diana egy családi összejövetelen megismerte volna egymást. „Emlékszem, milyen vidám, szórakoztató és vonzó volt 16 évesen” – emlékezett vissza feleségére a herceg egy későbbi interjúban. – „Tele volt élettel.”

Mindössze 13 alkalommal találkoztak az esküvő előtt.

A Dianánál közel 13 évvel idősebb herceg egyre nagyobb nyomásnak volt kitéve, hogy mielőbb feleséget találjon. A  korkülönbség ellenére Károly elég gyorsan haladt az udvarlásban. Bár állítólag sokat beszéltek telefonon, személyesen úgy tűnik, hogy csak alig több, mint egy tucartszor találkoztak.

Diana és Károly
Diana és Károly 1981-ben. Fotó: flickr.com

Diana egy katalógusból választotta ki az eljegyzési gyűrűjét.

Bár a királyi eljegyzési gyűrűk általában egyedi készítésűek, Diana a sajátját a Garrard ékszergyűjtemény katalógusából választotta ki. A fehérarany gyűrű egy 12 karátos zafírkövet tartalmazott, amelyet 14 gyémánt fogott közre. (és amely most Cambridge hercegnőjévé). A Vogue szerint a gyűrűválasztást a királyi család nem hagyta jóvá, mert nem akarta, hogy a királyi család egy tagjának ugyanolyan gyűrűje legyen, mint a közembereknek.

Diana és Rowan Atkinson
Diana hercegnő és Rowan Atkinson 1984-ben, fotó: flickr.com

Diana hercegnő volt az első a királyi családban, aki kórházban hozta világra gyermekét.

Korábban az volt a szokás, hogy a királyi család tagjai a palotában szülnek. 1982. június 21-én azonban a hercegnő szakított a királyi hagyományokkal, és Vilmost, majd később Harry herceget is a londoni St. Mary’s kórházban hozta világra.  Diana után Kate Middleton is kórházban szülte mindhárom gyermekét, ahogy Meghan Markle is.

Fiai nevét ő maga válaszotta, mert nem értett egyet Károly herceg névválasztásával.

Ahogy maga Diana mesélte Andrew Morton: Diana igaz története című könyvében, Károly eredetileg Arthurnak nevezte volna Vilmos herceget, Harryt pedig Albertnek. Bizonyos tekintetben végül azokat a neveket is megkapták a fiúk, mert Vilmos teljes neve William Arthur Philip Louis, míg Harryé Henry Charles Albert David (igen, Harry valójában csak bevenév).

Diana hercegnő-gyerekek
Diana hercegnő gyermekeivel, fotó: flickr.com

Depresszióval és bulimiával küzdött.

Szintén Andrew Morton könyvében beszélt Diana lelki egészségéről és a bulimiával való küzdelmeiről, mint a nyugtalanító házassága és a sajtóval való bonyolult kapcsolatának eredményéről. A hercegnő egy interjúban a bulimiát házasságának egy tüneteként jellemezte és egy „titkos betegségként” írta le. „Azért okolod magad, mert alacsony az önbecsülésed és nem tudod elhinni, hogy értékes vagy és méltó a szeretetre.” – majd folytatta – „Egy nap négyszer-ötször jól megtöltöd a hasadat – van, aki még többször – és ez adja a komfortérzetet. Segítségért kiáltottam, de rossz jelzéseket adtam és az emberek a bulimiát arra használták, hogy rám fogják: instabil vagyok.”

Diana többször nem a királyi családban megszokott kirándulásokra vitte fiait.

Elvitte őket a Disneylandba, McDonald’s-ba, de AIDS klinikákra és hajléktalanszállókra is.

Diana tudott Camilla Parker Bowles és a férje kapcsolatáról.

A hercegnő egy összejövetelen kereste meg Camillát, miután gyanússá vált számára, hogy kapcsola van a férjével. Diana a National Geographicon vetített „Diana: In her own words” című filmben beszél aról, hogy amikor lement a lépcsőn, meglátta férjét és Camillát, amint egy barátjukkal beszélgetnek. Miután Károly és a barát elhagyták a szobát, Diana odament Camillához és azt mondta neki: „Csak úgy, mint te, én is pontosan tudom, hogy mi történik itt.” Ezután Camilla azzal védte magát, hogy Dianának az egész világon vannak emberei. Aztán megkérdezte, hogy mit akar még Diana, aki azt felelte: „A férjemet akarom.”

Dianának rengeget barátja volt.

A leghíresebbek közülük: Liza Minelli, Kurt Russell, Goldie Hawn, Elton John, Freddy Mercury, Christy Turlington, Cindy Crawford és Naomi Campbell.

Elárvereztette 79 ruháját.

Az így összegyűjtött 5,79 millió dollárt pedig az AIDS és a mellrák elleni küzdelemre fordította. Valójában Vilmos herceg javasolta édesanyjának, hogy árvereztessen el néhány ruhát és az összeget fordítsa jótékony célokra. A Christie’s New Yorkban tartott aukciója  két hónappal halála előtt volt.

Egy szigeten temették el.

Diana hercegnő sírja
Diana hercegnő sírhelye Fotó: flickr.com

Az 1997. augusztus 31-én Párizsban bekövetkezett szívszorító halálát követően a Northamtonban található Oval-tó közepén fekvő szigeten helyezték örök nyugalomra. A tó a Spencer család több, mint ötszáz éves birtoka, az Althorp Park területén található. Eredetileg a családi templomban szerették volna eltemetni, de a tervet módosították, hogy egy még személyesebb nyughelyet találjanak a hercegnő számára.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Szerelmekről mesélő magyar kastélyok

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!