spot_imgspot_img
spot_img

Retró és történelmi ruhák szabásmintái farsangra

-

Article Top Ad (AdSense)

Az olasz reneszánsz báli ruhától az 1950-es évekbeli alsószoknyáig Artemisia Moltabocca régi szabásminták ezreit tette online elérhetővé vagy megvásárolhatóvá.

A kosztümkészítéssel foglalkozó Moltabocca összegyűjtötte a saját oldalára az interneten található ingyenes szabásmintákat, illetve honlapokat. De ajánl olyan honlapokat is, ahol segítséget nyújtanak a kívánt történelmi kosztüm elkészítéséhez, a szabásminta megrajzolásához. Moltabocca a kezdőkre is gondolt: Powerpoint prezentációban mutatja meg, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan felnagyítani a mintát a kívánt méretre.

 Artemisia Moltabocca
Artemisia Moltabocca

Ha ez még nem lenne elég, akkor az ingyenes történelmi kosztümök szabásmintáit bemutató Pinterestje igazi kincsesbánya. Például a Los Angeles County Museum of Art kosztüm- és textilkollekciójának szabásmintái is szabadon elérhetőek, mint az 1940-es évek jellegzetes férfiöltönyei vagy az 1910-es évek női ruhái.

Ingyenes szabásminták
Ingyenes szabásminták

Ha csak a karanténban próbálod elütni az időt vagy farsangi bulit tervezel  – jövőre vagy online – ezek az oldalak mindenképpen remek alapot adhatnak a saját egyedi jelmezek elkészítéséhez. Moltabocca a részletekre is ügyel: még az 1940-es évek jellegzetes melltartóit is elkészítette, de akár egy egész Tudor öltözéket is megvarrhatunk.

Nőies darabok az ötvenes évekből

A Vintage Patterns Wiki 83,500 olyan mintát gyűjtött össze, amelyik legalább 25 éves. Ezzel nemcsak a varráshoz szolgál remek alapanyagul, hanem a divattörénethez is. A közösen gondozott adatbázist folyamatosan frissítik és rendszerezik bármilyen frissen érkező, 1992 előtti anyaggal.

(via My modern met)

További izgalmas cikkekért kattints ide!

Te tudod, hogy milyen ruha illik a testalkatodhoz?

Tudtad? Ilyen utat járnak be a használt ruháink

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!