spot_imgspot_img
spot_img

Rejtvényfejtők világnapja

-

Article Top Ad (AdSense)

A keresztrejtvény elsődleges célja a szórakozás, egy kreatív, intuitív, és lexikális tudáson alapuló időtöltés. A jó rejtvény beszippantja az embert, és addig nem nyugszik, míg a végére nem jár a dolognak.

 

Egy játék az elmének és a tudásnak. Mára már rengeteg fajtája létezik. A keresztrejtvény leginkább a nyomtatott sajtóban megszokott játéktípus. Egy rendkívül szórakoztató műfaj, nehéz abbahagyni. Az elménk pallérozásának remek módja, mivel minden keresztrejtvény úgy van megalkotva, hogy legyenek benne teljesen egyszerű, közönséges szavak, kifejezések, de olyanok is, amik kevésbé ismertek, nem általánosan használtak.

pixabay.com

Megfejtése közben számtalan új ismeretanyagot szívhat magába az ember, hiszen sok esetben a szavak más szavak betűiből alakulnak ki, így amire esetleg nem tudjuk a választ, az is fel fog bukkanni a kitöltés során. Fejleszti a szókincset és a kifejezőkészséget a meghatározásokon és a beírt szavakon keresztül.

A keresztrejtvény története

Az angolok szerint a keresztrejtvényt Albert Wynne találta fel a XIX. században, a játék azonban az USA-ban indult igazi fejlődésnek. Az első, a mai értelemben vett keresztrejtvények a New York World 1913. december 21-i, karácsonyi mellékletében jelentek meg. Magyarországon a Ma este című lapban jelent meg először keresztrejtvény 1925. január 22-én, a szerző Kristóf Károly volt. Élete során több rejtvényt nem készített, viszont alapító tagja volt a Füles magazinnak, ahol évtizedekig szerkesztőként dolgozott. A művészvilág jellegzetes alakja, krónikása volt.

 pixabay.com

 A keresztrejtvény lényege

A játék lényege az, hogy az adott szó vagy meghatározás megoldását egy négyzetrács sorába vagy oszlopába kell beírni. Minden üres fehér mezőjére egy-egy betű kerül, melyből összeállhatnak a szavak. A szavak elválasztására a klasszikus keresztrejtvény formáknál fekete mezők szolgálnak, de vannak olyanok is, amikben csak egy – függőleges vagy vízszintes – rácsvonal szolgál erre a célra. A megfejtések általában vagy vízszintesen balról jobbra, vagy függőlegesen felülről lefelé olvashatók ki.

                                                   pixabay.com

Sok változata ismeretes

Akár a témaköröket, akár a megfejtési metódusokat nézzük, mára számos formáját ismerjük a keresztrejtvényeknek. Akadnak olyanok, ahol a kérdések jó része egy bizonyos témakörre korlátozódik, mások megfejtése után a rejtvény egyes válaszai egy (híres) mondást, eseményt, vagy éppen híres embert rejtenek. Általánosságban a feltett kérdésekre egy szóval lehet választ adni, mely több esetben is kacifántos lehet, hiszen több lehetséges megoldás is szóba jöhet. Az angol keresztrejtvényekben több szóból álló megoldás is megengedett.

Változatai: Hagyományos, Olasz, Szerkessze újra, Skandináv, Rejtvénysziget, Betű-szám rejtvény, Plusz egy vicc, Ábécében. Igazából a keresztrejtvények világának nincs határa, mivel csakis az emberi elme alkotta talányokra, logikára épül. Lehet bármilyen témát és bármilyen tudományágat venni, és számos formájának alapja a matematika is. Az kétségtelen tény, aki gyakran űzi a szórakozás eme formáját, és még a kitöltési vágytól vezérelve utána is néz bizonyos kifejezéseknek, embereknek, netalán történelmi eseményeknek, komoly lexikális tudásra tehet szert.

A keresztrejtvénynek egy igen érdekes változata a kriptikus keresztrejtvény, amiben minden kérdés egy külön feladat, enigma, vagyis egy találós kérdés. Ebben a kérdést a feladat nyitjának, vagy kulcsának is lehet nevezni, ami tulajdonképpen egy utasítás a találós kérdés megoldására.

Játssz velünk!

Rejtvényünk: Válaszolj a kérdésekre, a szavak kezdőbetűit, írd a vonalra és megtalálod a helyes választ.Balról jobbra 😊

 

 

pixabay.com

1. Az az eszköz, amivel fát lehet hasogatni. 2. A macska máshogy. 3. Az év 10. hónapja, 4. A fejünkön van és szagolunk vele 5. A vulkánok ontják magukból, izzik és forró 6. A föld alatt található tömegközlekedési eszköz 7. Éva ezt a tiltott gyümölcsöt szakajtotta le a fáról 8. Jimi Hendrix hangszere 9. Szerzetes, de nem férfi 10. Kulcsot teszünk bele és az ajtón van. 11. Ha valaki a megerőltetéstől verejtékezik, ezt mondjuk rá. 12. 6+6-8=?

 

                            _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _

                                  MI A MEGOLDÁSOD?

Forrás: Wikipédia

Képek: pixabay.com

További cikkünk – farsangra:

Retró és történelmi ruhák szabásmintái farsangra

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!