spot_imgspot_img
spot_img

Tordai Teri filmjei, amelyeket újra és újra meg kell nézni

-

Article Top Ad (AdSense)

Bár 80. születésnapját ünnepli, Tordai Teri egyszerűen nem öregszik. Ugyanazzal a fiatalos kíváncsisággal és lendülettel éli az életét, mint amikor első filmjét forgatta, amely azonnal hatalmas siker lett.

1941. december 28-án született Debrecenben a magyar film egyik legikonikusabb alakja. Tordai Teri Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas kiváló és érdemes művész, néhány héttel ezelőtt Arany Medál-életműdíjjal is kitüntették. Eddigi pályafutása során több, mint száz filmben szerepelt, legutóbb az Oscar-díjas Deák Kristóf Az unoka című  alkotásában, amelyet már a hazai mozikban is láthatunk. Most régi kedvenceink közül válogattunk…

Esős vasárnap

Tordai Teri még a Színművészeti Egyetemre járt, amikor 1962-ben Keleti Márton filmjében megkapta a gyönyörű Bakonyi Olga szerepét, amely azonnal híressé tette. A filmben négy lányon keresztül követhetjük nyomon, hogy milyen lehetett a hatvanas években fiatalnak lenni. A felnőtté váláshoz vezető út egyik fontos momentuma persze már akkor is a szerelem volt, amely itt ráadásul egy szerelmi háromszögben csúcsosodott ki. Annak idején hatalmas szenzáció volt a film. Tordai Teri által megformált Olga maga volt a modern nő, aki nemcsak öltözködésében, de gondolkodásában is megelőzte korát.

Egy magyar nábob

Jókai Mór klasszikusának filmváltozatában Tordai Teri briliánsan alakítja a tragikus sorsú táncosnőt, Chataquelát. A filmet egyébként is érdemes időről-időre elővenni és újranézni. Egy fantasztikus korszak elvenedik meg előttünk, amelyben a rendező, Várkonyi Zoltán remekül ábrázolja a kor magyar arisztrokráciáját, és a látványos jeleneteken keresztül magunkat is a reformkorba képzelhetjük. Kétségtelenül egy igazi romantikus kalandfilm, amelyben Tordai Teri nem csak szépségével, de szenvedélyes karakterének megformálásával és ragyogó táncával is hódított.

Nyaralás Piroskával és a Suzanne-filmek

fortepan_Tordai Teri
Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

Tordai Teri nem csak Magyarországon, de Nyugat-Európában is népszerű lett, miután 1965-ben Magyarországon forgatták a Ferien mit Piroschka (Nyaralás Piroskával) című filmet, amelyben a színésznő a kor olyan német férfi sztárjaival játszott együtt, mint Dietmar Schönher és Götz George. Ezt aztán a Susanne, die Wirtin von der Lahn című mozifilm követett, amely olyan hatalmas sikert aratott, hogy többrészes folytatása is lett, és elnyerte Nyugat-Európa legnézettebb mozifilmsorozata díjat is.

Jó estét nyár, jó estét szerelem

Egy hihetetlenül durva és megdöbbentő igaz történetet dolgoz fel a film, amelyben egy pszichopata fiú magát másnak kiadva beleszeret egy fiatal lányba, a Tordai Teri által megformált Zsuzsába, akit aztán később meggyilkol. A film alapjául szolgáló brutális gyilkosság tényleg megtörtént a hatvanas évek Budapestjén, amelyet akkor nagyon igyekeztek eltitkolni. A film nem csak tökéletesen ábrázolja az akkori korszakot és társadalmat, de tele van remek színészi alakításokkal.

Tordai Teri-Horváth Lili
Fotó: Horváth Lili

A Pendragon legenda

Révész György misztikus filmje Szerb Antal regényéből készült, amelyben Latinovits Zoltán, Bujtor István és Halász Judit partnereként Tordai Teri a titokzatos és fondorlatos Eileen St. Clair figuráját játsza. A film csupa izgalom, korokon és történelmen átívelő történet tele kísértetekkel, megoldandó rejtéllyel és összeesküvésekkel. Lebilincselő film, amelyet minden rejtélyért rajongónak látnia kell.

Olvasd el ezt is:

„Most jött meg az a Lili, aki huszonévesen még sehol se volt”

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!