spot_imgspot_img
spot_img

Követték édesanyjukat a színpadon és milyen jól tették!

-

Article Top Ad (AdSense)

Anyák napja alkalmából három közismert anya-lánya művész párost mutatunk be, akiket az egész ország ismer és szeret.

Tökéletesen illik rájuk a mondás: nem esik messze az alma a fájától. Színésznő az édesanyjuk, gyerek koruk óta az életük része a színház, a színpad. Nem is olyan  meglepő, hogy ők is a reflektorfényt választották, mégha nehéz is volt kitörniük híres édesanyjuk árnyékából.

Tordai Teri és lánya, Horváth Lili

Tordai Teri Kossuth– és Jászai Mari-díjas magyar színésznő a hatvanas évek egyik szexszimbóluma volt, szépsége mindenkit elvarázsolt. A hazai és külföldi nézőket is egyaránt meghódította. A gyönyörű fiatal nőt, aki pikáns szerepeket is elvállalt, gyakran hívták nemzetközi produkciókba.

Fotó: Manna produkció

A férfiakkal még sem úgy alakult a kapcsolata, ahogy szerette volna, pedig szívesen követte volna a családi modellt: édesanyja és nővére életében csak egyszer  házasodott, és mindketten holtomiglan-holtodiglan kapcsolatban éltek. Ő sohasem ment férjhez, ám született egy kislánya, Horváth Lili.

Lili hihetetlen szerencsés, ugyanis jó géneket örökölt: édesanyja szépségét és mint később kiderült, a tehetségét is. Kislányként még nem szeretett szerepelni, inkább visszahúzódó, csendes gyerek volt, akiről senki sem gondolta, hogy egy nap színésznő  válik belőle. Édesanyja nem terelgette sohasem ebbe az irányba, Lilit pedig sokáig a jelmeztervezői pálya vonzotta, ruhaipari szakközépbe járt. Kamaszként szavalóversenyeken indult, ekkor varázsolta el a színpad. Tizenöt évesen beiratkozott Földessy Margit színitanodájába, hogy megszabaduljon a gátlásaitól. Itt vált világossá számára, hogy örökölte édesanyja tehetségét, és úgy döntött, hogy ő is a színészi pályára lép.

Eleinte persze az édesanyjához hasonlították, aztán idővel ez elkopott. Teri egy igazi „végzet asszonya”,  Lili sokkal természetesebb karakter, kevésbé színésznős, csak a színpadon díva. Évekig csak Tordai Teri lánya volt, ami pályája elején nagyon zavarta. A kocka akkor fordult meg, amikor Lili szerepet kapott egy amerikai filmprodukcióban, amiben  édesanyjára egy kisebb szerepet bíztak.  Innentől Terit emlegette úgy mindenki, hogy „Horváth Lili édesanyja”. Négy év elég volt neki arra, hogy  bebizonyítsa, a drámairodalom klasszikus szerepeiben  nyújtott alakításaiért önmagáért is érdemes emlegetni. Stella DuBois, Lady Macbeth, Amália, Lavinia megformálójaként huszonhat évesen Jászai Mari-díjat kapott.

Édesanyjával közös darabot állítottak színpadra, a Nőkből is megárt című előadást.

 Hámori Ildikó és lánya, Szinetár Dóra 

Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő  színész családba született, édesapja  Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, édesanyja, Hámori Ildikó Kossuth– és Jászai Mari-díjas színművésznő .

Fotó: Facebook/ Szinetár Dóra Official Fanclub

Dóra nem csak a színpad szeretetét hozta otthonról, hanem édesanyjától azt is elleste, hogyan kell meleg otthon varázsolni, bárhol is legyenek. Mindig olyan családra vágyott, mint amit a szüleitől látott, akik 48 éve házasok, ám neki ez nem sikerült.  Három házasságából három gyermeke született: Lőcsei Jenő balettművész fia, Marci  25, Bereczki Zoltántól színész lánya, Zorka 14, Makranczy Zalántól született kisfia, a Down- szindrómás Benjamin pedig 3,5 éves .

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szinetár Dóra Official (@szinetardora) által megosztott bejegyzés

Édesanyja, Ildikó élete főszerepét az anya hivatásban találta meg, amire mindig is vágyott, ezért egy időre hátat fordított a színpadnak. Férjével pedig igyekezett minél kevesebbet együtt dolgozni, kizárólag akkor került erre sor, ha már nem volt erre más megoldás. Dóra a mai napig nem szakadt el édesanyjától, akit nagyon jó barátnőnek, és tökéletes nagymamának  tart.

Tőle tanultam meg például, hogyan kell a családnak olyan otthont teremteni, ahol mindenki szeretetben, biztonságban érzi magát –  mesélte korábban.

A mai napig hihetetlenül szoros a kapcsolatuk, így számukra teljesen természetes, hogy Dóra nem költözött el otthonról. KiIencen, három generáció él egy telken két házban. A kisebbikben lakik Dóra nagy fia, Marci, a másik ház emeletén Dóra szülei, a földszinten pedig Dóráék. Ildikó folytathatja kedvenc szerepét, a családról való gondoskodást, ugyanis a legtöbbször nála eszik mindenki, ilyenkor a szüleitől örökölt nagy asztalt ülik körbe. Amikor csak tud besegít lányának, szívesen főz és vasal rájuk.

Dóra tavaly anyák napján így emlékezett meg édesanyjáról:

Nagyon Boldog Anyák Napját Édes Mamikám! 72 éves, okos, kedves, elképesztően figyelmes, zseniálisan főz, nagyon jó barátnő, és tökéletes nagymama. Kisebb megszakításokkal 43 éve együtt élünk. Néha egymás agyára megyünk, de sosem cserélném el a lehetőséget, hogy a közelében lehetek!” – írta  a közösségi oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szinetár Dóra Official (@szinetardora) által megosztott bejegyzés

Anya és lánya először Szegedi Szabadtéri Játékok  A nyomorultak című 1987-es magyarországi ősbemutatóján szerepelt együtt színpadon, ahol Ildikó Mme. Thénardiert, Dóra pedig a gyermek Cosetter alakította. Ki más rendezhette volna a darabot, mint Szinetár Miklós.

Hernádi Judit és lánya, Tarján Zsófia

Hernádi Juditnak 1986-ban Tarján Pál operaénekestől született lánya, akit az ország 2011 óta  mint a Honeybeast énekesnőjét ismer. Zsófi édesapjáról a hangját, édesanyjától pedig színészi vénát örökölte. Szülei nem voltak házasok, kétéves volt, amikor szétváltak, a kislány édesanyjával maradt és bár édesapjával is gyakran találkozott, apakép nem alakult ki nála.

Zsófi nehezen élte meg, hogy szülei híres emberek. Sokszor jobban szeretett volna egy átlagos anyukát Hernádi Judit művésznő helyett. Számtalan előítélettel kellett megbirkóznia iskolás évei alatt. Édesanyja őszinteségre és karakánságra nevelte, ám nem volt népszerű, nem tudott beilleszkednie a közösségbe, nem számított menőnek, ezért kiközösítették. Túl zárkózott volt, nem akart nyitni társai felé, nem volt egyetlen barátja sem. Ez csak a húszas évei elején változott, ekkor kezdett  közeledni az emberek felé. Bár sebésznek vagy grafikusnak készült, egy véletlennek köszönhetően  inkább előadóművész lett,  talán azért, hogy kiadja magából a gyerekkora óta benne gyülemlő rengeteg dühöt és feszültséget.  Volt egy idő, amikor versenyzett az édesanyjával, de mára már rájött, hogy ennek semmi értelme.Ők ketten a tűz és víz személyiség, más generáció, más stílus.

„Ha versenyre kelnék vele, hogy kinek hosszabb a lába, ki a nagyobb színésznő, nem jutnék túl messzire… Ő másképp jó nő, mint én vagyok. De ma már nem versenyzek vele. 18 éves koromig ez így volt, de már lecsengett. Ő mindig is csak saját magának akart megfelelni, épp ezért roppant önazonos és magabiztos. Ez vonzó tulajdonság mások számára. Én bizonytalanabb voltam az élet sok területén. Állandó kétségeim voltak: vajon azért szeretnek, mert az vagyok, aki, vagy azért, mert én vagyok Hernádi Judit lánya” – emlékezett vissza Tarján Zsófi egy interjúban.

Végül természetessége miatt inkább szomszéd lánya stílusú lett. Megközelíthetetlen édesanyját, a Jászai Mari-díjas magyar színésznőt, énekesnőt, érdemes művészr, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját  inkább a díva jelző illeti.

Az anya és lánya nem felhőtlen  kapcsolatukról Egy színésznő lánya címmel színpadra állítottak egy zenés darabot, amit 2010 -ben mutattak be a Thália Színházban. Ebben megismerhetjük az ünnepelt színésznő kulisszák mögötti arcát, aki számos szakmai-magánéleti sikeren és kudarcon van túl, szerelmeket és csalódásokat egyaránt átélt. Ezzel párhuzamosan Zsófi dalokban és rajzokkal mesél magáról.  A konfliktusos anya-lánya kapcsolatban a két főszereplőt egy szinte áthatolhatatlan fal választja el egymástól, csak a zene az összekötő kapocs közöttük. A  darab számukra gyógyterápiaként szolgált, általa sikerült új fejezetet nyitniuk az életükben. Tisztázták az ellentéteket, feltépték majd begyógyították  sebeiket.

Egy színésznő lánya – Thália Színház

„Önmagunk megismerése nem éppen könnyű feladat. Hogy a múltbéli vétségeink a helyükre kerüljenek, vissza kell mennünk az időben, s a gombokat, melyeket akkor elvétettünk, újra kell fogalmaznunki. Most ez történik velünk is: a darab üzenete a feldolgozás és a megbocsátás” – beszélt róla Zsófi.

Forrás :Best magazin, Kadarkai Endre műsora, NLC

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!