spot_imgspot_img
spot_img

Te is tudsz adventi koszorút készíteni!

-

Article Top Ad (AdSense)

A könnyebbik út ilyenkor egy kész koszorú vásárlása – de kifejezetten jól is eshet egy képernyőmentes másfél óra, amikor elszöszmötölgetünk valami kézműves dologgal. Nem szükséges profi virágkötőnek lenni ahhoz, hogy az ember összerittyentsen egy asztaldíszt. 

Az idei advent mintha a semmiből termett volna itt! Csak a héten eszméltem rá, hogy vasárnap már esedékes az első gyertya. A karácsonyra ráhangolódás időszaka sokaknak a valóságban az évvégi hajrában telik. Egy adventi koszorú segíthet egy kis karácsonyi hangulatot csempészni a lakásba, hogy ne felejtsük el az ünnepet.

Amire szükséged lesz:

4 szál gyertya
1 db koszorúalap
4 db gyeryatüske
termések, szalagok, karácsonyfa-díszek,
drót,
ragasztópisztoly

Klasszikus adventi koszorú

A koszorúalapot, a gyertyákat és a terméseket beszerezheted egy virágárusnál vagy a piacon, de ilyentájt az áruházak többségében is kaphatóak a szükséges kellékek.

koszorúalapok
koszorúalapok

Koszorúalapból választhatsz vesszőből vagy szalmából font, zöld, mohával borított verziót és olyat is, amelyiken már a fenyőágak is rajta vannak.

Ha most próbálkozol először ezzel a műfajjal, akkor érdemes már egy eleve fenyőből, vagy más örökzöldből állót beszerezni.

Ha azonban bátrabb vagy, esetleg van saját kerted, akkor magad is rádrótozhatod vagy kötözheted a gallyakat az alapra.

Én idén pont úgy jártam a koszorúalapommal, ahogy a karácsonyfának szánt fenyővel szoktunk. A szabadtérben még nem tűnt olyan nagynak – mint a szobában. (Bár természetesen ilyenkor is nekem van igazam és befér, azt a fél métert direkt jó, hogy levágtuk a tetejéből. Egyébként se nagy ez a fa, csak tömött!) Ez viszont azt is jelentette, hogy az amúgy teljesen átlagos méretű gyertyák szinte elvesztek a fenyőágak között. Szerencsére a szekrényben lapult néhány XL méretű vajszínű gyertya, így a tervezett lila kompozíció helyett az idei karácsonyuk natúr lesz egy csipetnyi lilával.

A kiindulási helyzet: fenyőalap és gyertyák
A kiindulási helyzet: fenyőalap és gyertyák

A gyertyák színe dönti el az egész kompozíció stílusát.

Ha biztosra akarsz menni, a klasszikus fehér, piros, vörös esetleg az arany szinte mindig jó választás,

már önmagában is jól mutat a zölddel. Ezek a színek egymással is jól kombinálhatóak. A koszorúra kerülő szalagok és egyéb apró díszek is harmonizáljanak a gyertyákkal.

A gyertyatüske egy kis fémkorong, a közepén egy tüskével. Ennek egyik felét a gyertya talpába, másikat pedig az alapba kell szúrni. A gyertyák felkerülhetnek a koszorúra egymástól egyenlő távolságra, szorosan egymás mellé vagy akár 3-1 leosztásban is. A gyertyák mellé szalagot is betűzhetünk, vagy az egész koszorún körbefuttathatjuk.

Most következhetnek a termések, amiket a profik egész évben gyűjtenek. Érdemes benézni a kamrába is, a fűszerek is használhatóak ilyenkor.

Az egész fahéj és az egész csillagánizs nemcsak szép, de karácsonyillata lesz tőlük a szobának.

Hasonló okokból akár egy mézeskalács-figura is kerülhet a koszorúra, főleg, ha natúr színeket választottál. Válogass bátran az apróbb karácsonyfadíszek között! A kicsi üveggömbök, csengők vagy dobozkák jól mutatnak a koszorún.

A fenti apróságokat ragasztópisztollyal applikáljuk fel. Próbáljuk elkerülni az égett, szúrt és vágott sebeket! Minél apróbb a felhelyezendő dísz annál biztosabban beszerezzük az egyiket! (Saját tapasztalat!) Mivel otthonra, saját magunknak készül a dísz, nyugodtan kísérletezzünk!

 

Advent egy tálban

Ha nincs kedved ennyit szöszölni, vagy nem kedveled a koszorú formát, akkor a négy tömzsi adventi gyertyát alternatív módon is elhelyezheted. Egy hosszúkás vagy kerek tálra ráállítva, a terméseket és más díszeket köréjük szórva

modern hatású asztaldíszed lehet nagyjából 15 perc alatt (ebben már a tál keresése is benne van).

Akár teamécsesekből vagy mécsestartókból is egymás mellé sorakoztathatsz négyet. Négy magas, vékony gyertyát egy nagyobb üvegpohárba vagy tálba is állíthatsz összekötözve. Köréjük pedig szintén szórhatsz terméseket, díszeket, de gyöngyökből álló girlandot vagy színes homokot is.

Ha van a lakásban egy olyan ablakpárkány, hol nincs útban egy dísz, vagy a tévé elé el tudod rendezni, akkor tálakra sincs szükséged. A bútorok védelme miatt némi alufólia azért nem árt alapozásnak, erre tehetsz fenyő vagy tuja ágakat, gyertyákat és

További inspirációkért érdemes böngészni a Pinterestet!

Ha tetszett a cikk, kattints ezekre is!

Miért annyira népszerűek a diótörő figurák?

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!