Jól jön egy kis ízöröm az otthonmaradós, korán sötétedős téli estéken. Az ízletes finomságok elkészítése is feldobhatja a hangulatodat.
Narancssaláta
Friss, ízletes, és roppant könnyen elkészíthet mutatós desszert, ami a narancskedvelők egyik kedvence lehet. Egy humoros szakácskönyvben találtam rá, ami kifejezetten olyan férfiaknak szól, akik szeretnék kedvesüket meglepni saját készítésű finomságokkal.
Hozzávalók:
- 2-3 db nagyobb narancs
- 1 evőkanál cukor
- ½ kiskanál fahéj vagy mentalevél
- 1 evőkanál narancsvirágvíz vagy olívaolaj
Ha nem ismered a narancsvirágvízet, itt olvashatsz róla: www.nosalty.hu/alapanyag/narancsviragviz
A narancsot jól mossuk meg hideg vízben, töröljük szárazra. Zöldséghámozóval az egyik narancs héjából vágjunk pár hosszú csíkot. Ezekre szükségünk lesz. A többi narancsot hámozzuk meg úgy, hogy a fehér részekből se maradjon. Mindegyik narancsot 4-5 szeletre vágjuk fel, s osszuk el a karikákat a tányérokon. Szórjuk meg őket cukorral, fahéjjal/mentával. Locsoljuk meg a narancsvirágvízzel, majd végül a csíkokra vágott narancshéjakat hintsük rá. Ha a narancsvirágvíz helyett olívaolaj is kiváló. A kész tányérokat tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Forrás: Szakácskönyv pasiknak, hogy elkápráztassák a nőket
Camembert sajtos almás papucs
A kis papucskák akár reggeliként is fogyaszthatók. Ezt a receptet a Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk című receptgyűjteményben találtam, ami egyébként egyéb izgalmas sajtos csemegék is találhatóak.
Hozzávalók:
4 papucshoz:
- 2 tekercs levelestészta
- 3 alma
- 1 camembert sajt
- 1 tojás
- csipet bors
A salátához:
- 1 fejes saláta
- 1 alma
- ½ citrom
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál olívaolaj vagy dióolaj
- egy csipet só
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra Hajtsuk félbe mindegyik leveles tésztát, majd vágjuk két-két egyforma darabra. Formáljunk mindegyik fél tésztából egy golyót, majd nyújtófával nyújtsuk ki, hogy két kisebb korongot kapjunk. Hámozzuk meg az almákat, vágjuk szeletekre. Tegyünk mindegyik tésztakorongra almaszeleteket, de hagyjunk ki 2 cm-t a szélén. Vágjuk a sajtot vékony cikkekre, és fedjük be velük az almákat. Borsozzuk meg, tegyünk rá még egy réteg almát. Hajtsuk össze a papucsot, a széleit nyomkodjuk össze.
Egy tálba verjük fel a tojást, majd kenjük be vele a 4 papucsot. Süssük a tésztáinkat 15 percig a sütőben.
Miközben a papucsok sülnek, készítsük el a salátát. Mossuk meg, csöpögtessük le a fejes salátát. Mossuk meg a salátához kikészített almát is, de ne hámozzuk meg, úgy vágjuk vékony szeletekre. Csepegtessünk rájuk citromlevet. Keverjük össze az almaecetet a mézzel, állandó keverés mellett adjuk hozzá az olajat. Ezt a kencét öntsük az almás salátára.

Forrás: Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk
Citromhéjjal megbolondított banános palacsinta
A palacsintát banánnal, apró csokidarabokkal is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 2 evőkanál cukor (pótolhatod Süssinával is)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 banán
- 1 citrom héja reszelve
- olaj a sütéshez
- ízlés szerinti mennyiségben juharszirup
- 1 csipet só
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot (cukorpótlót). Dolgozzuk bele a tojásokat (fehérjét, sárgáját egyaránt), majd apránként adjuk hozzá a tejet. Finoman szórjunk bele kevés citromhéjat is. Verjük kézi habverővel, míg szép sima tésztát nem kapunk. Pihentessük 15 percig, így a palacsinta még lazább lesz. Hámozzuk meg a banánt, karikázzuk fel.
Serpenyőben, közepes lángon forrósítsunk fel egy kevés olajat. Öntsünk bele egy evőkanálnyi tésztát, így kb.10 cm átmérőjű palacsintát kapunk. Minden palacsintára tegyünk néhány karika banánt. Mikor az első buborékok megjelennek, szedőlapát segítségével fordítsuk meg, és süssük néhány percig a másik oldalát is. Az elkészült palacsintát tartsuk melegen.

Forrás: Kóstold meg és vegyél el!
Csokis – erdei gyümölcsös krém
Ezt a csokis krémet cukor nélkül készítheted, és tehéntej helyett növényi italt is tehetsz bele. A spenótlevél visz egy kis plusz színt, ízt a pohárkrémedbe. A hozzávalókat össze kell turmixolni, és a spenótleveleket a kész pürébe belemártogatni.
A pohár aljára ízlés szerint akár kevés zabpelyhet is tehetsz. A máz tetejére szórhatsz pár egyben maradt, kiolvasztott erdei gyümölcsöt, de egy kevés apróra vágott étcsokoládéval is feltúrbózhatod.
Hozzávalók:
- 1 csésze fagyasztott erdei gyümölcs
- ½ közepes, érett avokádó
- 1 csésze bébi spenótlevél
- ½ csésze nyers kakaópor (a Holland kakaópor nagyon finom)
- csipetnyi vaníliapor
- 1 csésze tej vagy rizsital
- ½ csésze zabpehely (ízlés szerint)
kép: pixabay.com