spot_imgspot_img
spot_img

5 híres nő és 5 fontos dolog, amit tőlük tanulhatunk

-

Article Top Ad (AdSense)

Ismerjük meg azokat a nőket, akik mindig egy lépéssel tovább mennek, akik ledöntik az akadályokat, és akik bátorságot adnak az embereknek. Ismerjük meg azokat a nőket, akik segítenek abban, hogy egyszer talán egy olyan virágzó társadalomban éljünk, ahol az egyenlőség érvényesülni tud.

Sok olyan nő van a világon, akik fantasztikus munkájukért megérdemlik az elismerést. Ezek a nők hatással vannak a mi és gyermekeink jövőjére, megváltoztatják a társadalmi vélekedést és a sztereotípiákat. Nézzük kik ők, és mire tanítanak bennünket:

Malala Yousafzai: Legyél bátor és hallasd a hangodat!

„Csak akkor ismerjük fel a hangunk fontosságát, ha elhallgattatnak.”

pinterest.com

Nagyon könnyű felemelni a hangukat akkor, amikor egy magától értetődő biztonság vesz körül bennünket. De a mindössze 23 éves Malalától felhívja a figyelmünket,  hogy a világon sok millió lány és nő kénytelen a biztonság luxusa nélkül élni. Megtanítja, ha egy kevésbé biztonságos helyzetben felemeljük a hangunkat, akkor azáltal olyan emberek hangja is hallhatóvá válik, akiket elhallgattattak. Lehet, hogy egyszer mindannyiunk életében eljön az idő, amikor nem maradhatunk csendben tovább, hanem vennünk kell a bátorságot, hogy megszólaljunk. Hogy kiálljunk azért, ami fontos nekünk, hogy szembenézzünk a nehézségekkel, és harcoljunk a megfélemlítés és az erőszak ellen.

Greta Thunberg – Senki sem lehet túl kicsi ahhoz, hogy változtasson a dolgokon.

„Azért csinálom ezt, mert senki más nem csinál semmit. Erkölcsi kötelességem megtenni, amit tudok. Azt akarom, hogy a politikusoknál az éghajlatváltozás prioritást élvezzen és válsághelyzetként kezeljék.”

pinterest.com

Hogyan lehet az, hogy egy szerény és látszólag átlagos tinédzser Stockholmból – akit ráadásul Asperger-szindrómával él – a klímakatasztrófa legnagyobb szószólója lesz? Egyszerűen azért, mert őt ez tényleg érdekli és fontosnak tartja. Greta 8 éves volt, amikor először értesült arról, hogy mi történik a bolygóval. Depressziós lett, mert nem tudta elhinni, hogyan lehetséges az, hogy akiknek már cselekedni kellett volna ilyen keveset tettek az ügy érdekében. Ezért első körben vegán lett, többet nem ült repülőre, és mindenkit erre bíztatott a környezetében is. Amikor szülei reagáltak az üzenetére és elkezdtek változtatni az életmódjukon rájött, hogy fiatal kora ellenére nagy hatása lehet az emberekre. Első éhségsztrájkját 15 évesen tartotta, és most már ő ad otthont számos globális klímával kapcsolatos rendezvénynek. Érzékenyítsük mi is a gyermekeinket és támogassuk őket, mert soha nem tudhatjuk, hogy milyen nagy dolgokra képesek.

Marie Kondo – Mi az, ami boldoggá tesz és mi az, amit el kell engedni.

„Azt kell kiválasztani, amit meg akarunk tartani, nem azt, amitől meg akarunk szabadulni.”

pinterest.com

A Konmari filozófia lényege, hogy otthonunkban csak azt tartsuk meg, ami örömet okoz, ugyanakkor Marie Kondo azt is javasolja, hogy legyünk hálás azokért a dolgokért, amelyektől elbúcsúzunk. Ha mélyen elgondolkodunk minden egyes eldobott tárgyról, az hatással lesz arra, ahogyan élünk, és arra is, ahogyan ezután vásárolunk majd. Ahogy az ember ráérez a selejtezés (amely során többször is megkérdezed magadtól, hogy vajon „ez a pulóver örömet okoz nekem”), és az azt követő átlátható rend édes ízére, egy idő után már meggondolja, hogy megvásárolja-e a huszadik cipőt vagy nadrágot. Ha szétnézünk az otthonunkban és a szekrényünkben akkor valószínűleg több olyan dolgot találunk, amitől megszabadulnánk, és lényegesen kevesebb olyan dolgot, ami tényleg örömmel tölt el. Ellenben, ha megszabadulunk azoktól a dolgoktól, amelyek nem okoznak örömet, akkor csupa olyan tárgy vesz majd körül bennünket, amelyek örömöt okoznak. Azért ez elgondolkodtató…

J.K. Rowling – Soha ne add fel az álmaidat!

„Nincs szükségünk varázslatra, hogy változtassunk az életünkön.”

pinterest.com

Rowling egyedülálló anyaként tanárnőként dolgozott egy iskolában, és közben minden szabadidejét azzal töltötte, hogy Harry Potter és a Bölcsek köve történetét írta. Mindig is szenvedélyesen szeretett írni, első könyvét már 6 éves korában megírta, és mindig az volt álma, hogy híres író legyen. Kemény munkával és kitartásával végül valóra váltotta az álmát. Igaz, évekig tartott, amíg eljutott odáig, hogy kiadják a könyvét, de soha nem adta fel. Fontos, hogy az ember ne csak hobbiként tekintsen arra, amit a legjobban szeret csinálni, mert az élet túl gyorsan telik ahhoz, hogy csupa olyan dolgot csináljunk, ami valójában untat. Inkább induljunk el az álmaink után, még akkor is, ha eleinte a munka mellett kevesebb idő jut rá. Ki tudja, hátha aztán a teljes állást felváltja majd a szenvedély…

Al Ghaoui Hesna – A félelem nem rossz.

„Nincsen bátorság félelem nélkül.”

hesna.hu

Hesna Félj bátran című könyve az egyik leginspirálóbb és legelgondolkodtatóbb könyv, amit valaha a kezemben fogtam. Miközben olvastam, rájöttem, hogy félni egyáltalán nem ciki és nem is rossz. Sőt! A félelem segít abban, hogy minden érzékszervünkkel teljesen a jelenben legyünk. A legjobb, amit tehetünk, hogy a félelmet egyfajta üzemanyagként használjuk, amelyből erőt és elszántságot meríthetünk. Ha felismerjük, hogy félünk, akkor ezt akár a magunk oldalára is állíthatjuk és még jól is kijöhetünk ebből a helyzetből. Ha figyeljük magunkat, akkor némi tudatosság után idővel már azt is el tudjuk dönteni, hogy hogyan reagáljunk rá: pánikba esünk és hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtuk vagy elfogadjuk, és ennek tudatában cselekszünk tovább. Bátran. Ahogy Hesna is mondja: „…nincsen bátorság félelem nélkül. Pont úgy, ahogy fény sincs sötétség nélkül.”

Ha tetszett ez a cikk, akkor olvasd el ezt is:

Lélekmelengető könyvek őszi estékre

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!