SÖRBEN áztatott nap a mai

-

A nemzetközi sörnapot, melyet 2008. óta minden év augusztus első péntekén tartják, nemzetközi ünnep. Kétségtelen, hogy ez az ünnep elég sok országban szimpatikus és milliók ünneplik meg a korsók emelgetésével! Több száz országban tartják, ami nem véletlen, hiszen a sörnek nem csak hagyománya, hanem komoly múltja is van. Ma elég csak egy indokot felhozni arra, hogy kibontsuk a kedvenc sörünket!

Fotó: Pixabay

Mi az a sör

A sör a Magyar Élelmiszerkönyv szerint malátából, valamint bizonyos pótanyagokból, vízzel cefrézett komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.
A sörgyártás mondhatjuk, hogy egyidős az emberiséggel. Már az ókorban is készítették, persze nem abban a formájában ahogy ma ismerjük. Egy Szudánban kiásott, közel 7000 éves edény erre a bizonyíték amelyben sör maradványait mutatták ki. Kínában is találtak erre bizonyítékot, Jiahuban is találtak egy cserépedényben mintegy 9000 éves sör maradványokat, amelyeket mézzel, galagonyával és szőlővel ízesítettek. Már az ókori egyiptomiak is főzték a Kr. e. 5. évezredben. Egyiptomban a rabszolgáktól a gazdagokig népszerű ital volt, gyakorlatilag a sör valóban folyékony, tartósított kenyér volt és élelmiszerként fogyasztották.
Azt senki nem tudja, hogy valójában mikor készítették el az első sört, egy azonban biztos, szinte egykorú lehet az emberiséggel!

Fotó: Pixabay

A sörnap kialakulása

Sokan nem is gondolnák, hogy ez a nap egy apró, amerikai sörözőből, 2007-ben Santa Cruzból indult világhódító útjára. Ezen a napon a sör előtt tisztelegve- emeljük poharainkat. A kis kocsma eleinte csak egyszerű rendezvénynek szánta, majd egyre többen csatlakoztak hozzá. Létrehoztak egy webes felületet (mi minden köszönhető az innovációnak) és ez által rengetegen kezdtek el csatlakozni hozzá. Több söröző, bár, vendéglátóhely vette át ezt a szokást, míg végül bejárva az egész világot- ünneppé vált. A szervezők- bárhol is vannak- a sörivás népszerűsítésén és a sörkultúra megszilárdításán dolgoznak, bár erre manapság már egyáltalán nincs szükség. A sör a kultúra része, melynek gyökerei bizony rég múltra tekintenek vissza. Manapság már 6 kontinens, majd száz országában tarják ezt az ünnepet!

Fotó: Pixabay

Érdekességek a sörről, amit nem tudtál

A sör a barátság jelképe: A sör tulajdonképpen évszázadok óta együtt létezik az emberiséggel, ennek okán nem csoda, hogy jelképpé is vált. A sörfogyasztás alapvető szinte minden társadalomban és kísérője a különféle eseményeknek. Egy-egy baráti beszélgetés kísérőjeként, kisebb de hosszú távon nagyobb mennyiségbe fogyasztva, komoly beszélgetésekre sarkallja az iszogató feleket. Ennek okán a sör az őszinte beszélgetések partnere! „Sörbe-borba folytjuk bánatunkat” szól a mondás, és eredendően igaz is. A baráti beszélgetések nagy része tehát sörrel áztatott pillanatokba sűrűsödik össze, s ez által szinte beleivódott a társadalomba. A sör tehát a kimondott őszinte szó partnere a baráti beszélgetéseknél.

Fotó: Pixabay

Egyiptomban fizetségül szolgált: Mivel már az ókorban is ismerték ezt az erjesztett nedűt, amely jókedvre sarkallta a népet, előszeretettel használták fizetőeszközként. Az ókori Egyiptomban a gízai nagy piramis építői sanyarú sorsának megkönnyítésére a mendemondák szerint sörben mérték a fizetségét. Egy napi munkáért 1 gallont (kb. 3,8 litert) kaptak. Az nem is rossz! Persze akkor még sokkal alacsonyabb volt a „sörök alkoholtartalma” sokkal sűrűbb és energetikailag, élettanilag is táplálóbb volt az. Általában árpa volt az alapanyag és különféle ízesítésekkel látták el, melyhez gyümölcsöket használtak.

Fotó: Pixabay

Levest főztek belőle: A „sötét” középkorban sem vetették meg a sörfogyasztás. Mondhatjuk természetes módja volt a mulatságoknak. Viszont gyakorta készítettek belőle levest! Egyszerű, tápláló fogás volt, amit leginkább kenyérrel fogyasztottak. Persze a szokások földrészenként is változtak, különféle ízesítéseket, alapanyagokat használtak még hozzá.
A sörrel gyógyítottak is: A rendszeres „tudatosan mennyiség kontrollált” sörfogyasztás egészséges. Segíti az anyagcsere folyamatokat, átmossa a szervezetet, ez által a vese működését segíti. Csökkenteni tudja a koleszterinszintet és alkohol tartalma miatt fájdalomcsillapító és feszültségoldó szerként is használták. Mivel az immunrendszert támogatja, akár vírusok, fertőzések ellen is jó. Sok esetben harci sérülések, sebek kezelésére is alkalmazták.

Fotó: Pixabay

Kevesen ismerik, de létezik a sörterápia. A lényeg nem más, mint a sörfürdő! A cseheknél, lengyeleknél, még komoly hagyományokkal is bír.
Szóda se lenne, bár ez lehet, hogy kamu: Priestley angol tudós elegyített elsőként szén-dioxidot vízzel, 1767-ben. A „tudós” egy sörfőzde mellett tengette életét és az ott készített nedűhöz, erejedő alkoholhoz vizet kevert. Így megállapította, hogy jobb az íze.
De:  A szóda Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki, aki eljárását 1829-ben írta le „Mesterséges savanyúvizek” című tudományos értekezésében. 2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba (Hungarikum, Hagyományos különleges termék).
Elméletileg kígyóméreg: A világ legerősebb söre, a skót Keith Sörgyárból kerül ki. A Snake Venom, azaz kígyóméreg 67,5%-os, a leírások szerint édes, dió aromás, gyümölcsös ízű és tüzes ital.

Szerző: Budafoki Tamás 

Fotó: Pixabay

5 tény a hazai szódafogyasztás történetéből

A világ egyik legnépszerűbb itala – a kávé izgalmas története

A másnaposság ellenszere ez a magyar italpor

 

 

 

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!