spot_imgspot_img
spot_img

Slow living: Így lassulj le a négy fal közt

-

Article Top Ad (AdSense)

Az életünk tempóját maximum fokozaton pörgetjük: napjainkban fontos célunkká vált, hogy a lehető legtöbb dolgot belezsúfoljuk 24 órába, legyen szó munkáról, otthoni teendőkről vagy hobbijainkról. A folyamatos időprés azonban kikövezi az utat az érzelmi és mentális kifáradáshoz, erre reagálva nagy sikerrel robbant be a köztudatba az úgynevezett slow living szemlélet, mely a fenti tempóra és életmódra hoz hatékony megoldást. A tudatos lelassulás és fókuszált jelenlét segít lelassítani és magunk mögött hagyni a stresszes hétköznapokat, így teljesebb és boldogabb életet élhetünk, visszatalálhatunk önmagunkhoz. És hát mi lehetne ennek gyakorlására jobb helyszín, mint az otthonunk?

Az ADA az otthonok szakértőjeként jól ismeri a slow living trendet, így a mostani cikkben olyan valódi tippeket nyújt az otthonunkhoz kapcsolódva, amelyek könnyen beépíthetők a mindennapi rutinunkba.

1. Mindfulness – hallgass a belső hangodra, saját igényeidre

A slow living arról szól, hogy jobban odafigyeljünk magunkra és a körülöttünk zajló életre. Sajnos elfelejtettük hogyan éljünk a pillanatban, hogyan érzékeljük a jelent és hogyan hagyjuk, hogy az hatással legyen ránk. Hogy mi a megoldás? Bátran váltsunk alacsonyabb fordulatszámra és fordítsuk inkább befelé a gondolatainkat. Figyeljünk valóságosan önmagunkra: mi a jó nekünk? Mire van szükségünk ebben a pillanatban? Jól esne például lefeküdni ma este 20.00 órakor 23.00 óra helyett – miért is ne? Merj igent mondani magadra!

Fotó: ADA

2. Tarts tudatosan szüneteket

A legtöbb ember gondolatai szinte állandó jelleggel a külvilág körül forognak: fejben folyamatosan darálják az aktuális teendőlistáikat, az idő maximális kihasználására törekednek és minden szabad percet megterveznek, hogy véletlenül se unatkozzanak. Hosszútávon azonban nem erre vagyunk teremtve, így ebben az üzemmódban nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy hamar kiégettnek és energiahiányosnak érezzük magunkat.

Figyeljünk újra jobban a saját igényeinkre, mely lehet egy nyugodt pillanat is akár, egy új könyv néhány oldalának átlapozása, vagy a negyedóra kanapén heverészés, miközben hagyjuk, hogy a gondolataink csendben elkalandozzanak. Lassítsunk le, hogy aztán újra felgyorsulhassunk!

3. Minden szobának megvan a maga feladata

Egy szobának gyakran többféle funkciót kell betöltenie otthonunkban. De vajon ez valóban jót tesz nekünk? A nappalit pihenésre és munkára egyaránt használjuk. A hálószobát nem csak alvásra használjuk, hanem akár tévézésre is.
A slow living aranyszabálya, hogy minden szobának csak egy feladata lehet. A hálószobában így az ágy és ezzel együtt a pihenés kapja a központi szerepet. A meleg fények és a finom, földes színek azonnal jó közérzetet biztosítanak. Felejtsd el a laptopon való munkát vagy a maratoni sorozatnézést: a hálószobánk legyen szigorúan technológimentes zóna.

Fotó: ADA

Béke, kényelem, otthonosság: az ADA által nyújtott természetes anyagok hozzájárulnak a megfelelő, relaxált hangulat megteremtéséhez. A vad tölgyfából készült DEMADRA ágyrendszer például egy kicsit téged is közelebb visz a természethez.

Rácsos keret relax pozícióval? Vagy inkább a boxspring ágyak vonzanak? A dobozrugó-betéttel pillanatok alatt alakítható át az ágy kényelmes, magas boxspring modellé.

4. Teremts rendet

A slow living arról is szól, hogy tudatosan teremtsünk teret és időt a pihenésnek. Ez természetesen mentálisan is fizikailag egyaránt fontos, utóbbi vonatkozásban pedig kiváló terep erre az otthonunk. És hogy mit tehetünk ennek érdekében? Rendszeresen és tudatosan tartsunk például rendet mindennapi környezetünkben. Azáltal, hogy a minket körülvevő közvetlen környezetünkben rend és fegyelem uralkodik, a rendrakás folyamata az elménkben tudat alatt is megtörténik. Ilyen egyszerű is lehet a lassítás megélése. És hát ne feledjünk egy másik nagy bónuszt: több hely marad az új ötleteknek és lakberendezési lehetőségeknek.

Fotó: ADA

5. Mennyiség helyett minőség

A kevesebb több. A slow living azonban egyáltalán nem minimalizmust jelent, hanem tudatos vásárlási döntést. Minden bútor, minden kiegészítő, ami beköltözik az otthonunkba, tegye azt komfortosabbá és meséljen el egy-egy személyes történetet. Hosszútávon mi is boldogabbak vagyunk, ha kevés, de jobb minőségű tárgyat birtokolhatunk. Például egy olyan ágyat vagy kanapét, ami még 10, 15 vagy akár 20 év után is szinte ugyanolyan kényelmes, mint az első napokban. Az ADA szakemberei széleskörű tudásuknak köszönhetően biztosan tudják, mit jelent az „életen át tartó bútordarab” fogalma.

Íme a mi kedvenc slow living ADA bútordarabjaink:

ARNOLD ágy: az ARNOLD karcsú dizájnágya extra alacsony fej- és lábtámlájával a modern enteriőrök kötelező eleme. A magasabb lábaknak köszönhetően igazán porszívóbarát darabról van szó, továbbá színek tekintetében teljesen saját hálószobánkra szabható az egyik legfontosabb slow living bútordarab.

NOVARA szófa: home office-ból átkapcsolni relax üzemmódba? Ezzel a szófával ez néhány mozdulattal lehetséges: csak állítsd be tetszés szerint a fej- és válltájékot az erre kialakított funkcionális párnákkal és máris indulhat a pihenés a hosszú munkanap után.

SILVANO szófa: a SILVANO szófa magas lábakkal és laza, kárpitozott elemekkel adja meg a trendi lounge hangulatot, melyet az egyedi hátpárnák egészítenek ki és tesznek még egyedibbé. Ezek a párnák a vagány megjelenés mellett funkcionálisan is hozzáadnak a bútorhoz: a szófa belső szerkezetének köszönhetően a magas párnák előre vagy hátrafelé is állíthatók, így maximális üléskényelem érhető el minden helyzetben.

Biztonságra és meghittségre vágynak otthonaikban a magyarok

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!