spot_imgspot_img
spot_img

Biztonságra és meghittségre vágynak otthonaikban a magyarok

-

Article Top Ad (AdSense)

Mit várnak a lakóhelyüktől a magyarok? És hol érzik magukat a legnagyobb kényelemben?

Az IKEA az otthonokkal kapcsolatos leggyakoribb igényeket, illetve azok megvalósulását vizsgálta globális szinten és Magyarországon is. Az Élet otthon 2022 kvantitatív felmérésből[1] kiderül, a saját élettér az a hely, ahol a legtöbben úgy érzik, hogy alapszükségleteik teljesülnek. A lakhelyük után a legnagyobb valószínűséggel a munkahelyükön élik meg az emberek a valahová tartozás érzését, illetve érzik úgy, hogy sikereket érnek el, miközben örömöt a legtöbben a szabadban, a természetben lelnek.

Mindenhol jó, de a legjobb otthon

A magyarok szeretnek bekuckózni az otthonukban, amire saját kis menedékként tekintenek: a legfontosabb számukra a biztonság (63%), a meghittség (57%) és a kényelem (51%), ugyanakkor ezeket az értékeket tartják legkevésbé jelentősnek a partnerükön vagy gyermekeiken kívül mással – például szülőkkel, barátokkal vagy további családtagokkal – együtt élők, és nem meglepő módon az egyedül élőknek legkevésbé lényeges az otthoni kikapcsolódás.

Úgy tűnik, globálisan is igaz a mondás: az én házam, az én váram! A legtöbben úgy érzik, alapszükségleteik teljesülnek az otthonukban. A magyarok pedig még a világátlaghoz képest is nagyobb valószínűséggel tudják megteremteni maguknak a kutatásban megfogalmazott értékeket a saját lakóterükben, ez alól csak az otthon felett rendelkezés és a kikapcsolódás képez kivételt. Ugyanakkor a magyarok esetében a világátlaghoz képest kevésbé valószínű, hogy a munkahelyükön sikeresnek érzik magukat (23%), viszont nagyobb eséllyel találnak örömöt a lakókörnyékükön (9%). A globális átlaghoz képest a magyarok valamivel nagyobb valószínűséggel tartják fontosnak (28%), hogy az otthonuk olyan hely legyen, ami ideális a velük együtt élőkkel való kapcsolatuk ápolására. A megkérdezettek 24%-a fontosnak tartja, hogy az ingatlanában fenntartható módon éljen, 26%-uk számára pedig elengedhetetlen, hogy kapcsolódni tudjon a természethez. Érdekes adat, hogy miközben az életünkben egyre több teret kapnak az okoseszközök, a válaszadók úgy gondolták, hogy a virtuális környezet vagy az online közösségek egyetlen alapszükséglet kielégítésében sem játszanak semmilyen szerepet.

„Az otthonunkhoz fűződő viszonyunkat nagyban befolyásolja, hogy a velünk együtt élőkkel milyenek a mindennapi interakcióink. Például a családi krízisek vagy a családtagok közötti konfliktusok miatt ambivalens érzések alakulhatnak ki bennünk, az otthonunk iránt érzett pozitív érzések negatív színezetet kaphatnak. Természetesen a negatív tapasztalatok motiváló hatással is lehetnek ránk, hogy visszaállítsuk a meghittséget a hajlékunkban. A szociális kapcsolataink jobbá tételén túl a környezetünk átalakítása, díszítése is sokat segíthet, hogy jelentésteli, pozitív kapcsolatot alakítsunk ki a lakhelyünkkel. Hiszen mindannyian harmóniára, boldogságra vágyunk – akár egyedül élünk, akár másokkal” – tette hozzá Farkas Vera pszichológus, a Mindset Pszichológia szakembere.

A béke szigete

Az elmúlt évek sok kihívást tartogattak, így különösen jó hír, hogy az otthonunk egy olyan hely, ahol egy kis békére és nyugalomra találhatunk. A magyarok 28%-a gondolja úgy, hogy a lakhelye a mentális jólétének is forrása, 64%-uk pedig azt mondja, hogy otthon igazán önmaga lehet. Nem meglepő, hogy nem is mindig akarjuk elhagyni a kis szigetünket: 22% füllentette már azt, hogy nem ér rá, hogy ne kelljen elmennie otthonról, ugyanakkor 13% rejtőzködött már a vele egy fedél alatt lakók elől, hogy egy kicsit egymaga lehessen.

Számít, kivel osztjuk meg

A nem partnerrel vagy gyermekkel együtt élők a többi szegmenshez képest kisebb valószínűséggel érzik úgy, hogy lakóhelyük minden igényüket kielégíti. Azok, akik házastárssal vagy élettárssal élnek, a legnagyobb valószínűséggel a meghittséget és az örömöt, míg az egyedül élők a legnagyobb valószínűséggel az életterük feletti korlátlan rendelkezés érzését élik át, amikor otthon vannak.

Egy kis extra tárolóhely mindenkinek jól jönne

Az egyedül élő magyarok a legnagyobb valószínűséggel bosszankodnak amiatt, hogy nem tudják, hogyan végezzenek felújításokat vagy javításokat otthonukban, míg a gyermekekkel élőknek a legnagyobb valószínűséggel az okoz frusztrációt, hogy nincs hely elég hely a dolgaiknak.

Noha a helyhiány általános problémaforrás, más dolgokon bosszankodnak otthonukkal kapcsolatban a nők és a férfiak: sokkal több nőnek okoz például fejfájást a házimunka, munkákat, vagy hogy nincs elég helyük a dolgaik tárolására, míg a férfiakat inkább az zavarja, hogy az otthonukban nincs elég hely a hobbijaik végzésnek, vagy úgy érzik, nem elég rendezett és tiszta a lakóhelyük.

„A kutatásból látszik, hogy a helyhiány az egyik leggyakoribb frusztráció, ugyanis a válaszadók 23%-a szokott bosszankodni azért, mert több tárolóhelyre lenne szüksége” – mondta el Andor Katalin, az IKEA cseh-magyar-szlovák régiójának Consumer/Customer Insights vezetője. „Az IKEA áruházaiban és online felületein is arra törekszünk, hogy minél több olyan megoldást mutassunk be, amely támpontként szolgálhat a rendszerezés hiányából fakadó frusztráció enyhítésére, és mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást, függetlenül attól, hogy a ruháinak, kiegészítőinek, a hobbijához szükséges szerszámoknak vagy éppen a gyerekjátékoknak keres helyet.”

[1] Az IKEA Life at Home kvantitatív felmérésének célja, hogy többet tudjon meg arról, hogyan élnek a fogyasztók otthonaikban. A felmérést egy országos szintű reprezentatív mintán, 37 országban, a 18 év felettiek körében, összesen 37 405 interjúalany megkérdezésével készítették. Az adatgyűjtést 2022 júliusa és augusztusa között végezték.

Íme a 2023-as év kedvenc kerttrendjei

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!