Rózsaszín Zsolnay kerámiák – Egy egyedülálló gyűjtemény

-

Winkler Barnabás Ybl-díjas építész több, mint 50 éve szenvedélyesen gyűjti a rózsaszín Zsolnay tárgyakat. Az általa létrehozott, a világon egyedülálló, 1500 darabot számláló gyűjteményét befogadta Pécs, a Zsolnay Negyed, így az edények több, mint 100 év után visszakerültek gyártásuk helyszínére, hazatértek. Winkler Barnabás egy vaskos, színes, izgalmas kötetben mutatja be gyűjteményét, és bájos, szórakoztató történeteket is megoszt velünk a pink Zsolnay tárgyak megtalálásról, megszerzéséről. 

Ott voltunk a kötet bemutatóján, ahol a gyűjtő lelkesen mesélt gyűjtőszenvedélyéről és kollekciójának egy-egy darabjáról is.

Zsolnay album
A rózsaszín Zsolnay könyv kép:Bcool

A rózsaszín tárgyakról

Zsolnay, minden idők egyik legnagyobb magyar brandje.  Az 1851-ben alapított világhírűvé vált manufaktúrában Zsolnay Ignác irányításával kézi munkával zajlott a termelés. Egészen elképesztő fotót is láthatunk az album elején, amin a Zsolnay-gyár személyzete látható a gyár udvarán 1887-ben, rengeteg vannak a képen. Az is meglepő, hogy hányféle védjegy volt használatban 1870 és 1926 között.

A képekben gazdag albumból kiderül az is, hogy az 1880-as évektől Zsolnay Vilmos számos mázmintája arról tanúskodik, hogy a technikai kísérletek eredménye és a használati edények formáinak gazdagsága szerencsésen találkozott. Akár a véletlen műve is lehetett, hogy az edények díszítésére használt ónmázakban rejlő króm hatására a mázak rózsaszín árnyalatot kaptak. Akár a készítőik akarata ellenére is felvették ezt a színt a tárgyak. Elképzelhető, hogy ez a furcsa jelenség inspirálta Zsolnay Vilmost a pink máz kikísérletezésére. Akkora sikere volt a rózsaszín edényeknek, kerámiáknak, hogy Zsolnay Vilmos több mint 60 pink árnyalatot alkalmazott.

Rózsaszín Zsolnay
kép: A rózsaszín Zsolnay könyvből. A kötet tervezője és fotó-designere Hübner Teodóra. A fotókat Hübner Teodóra, Polgár Attila és Bege Nóra készítették.

A legtöbb rózsaszín tárgy egyszerű és roppant funkcionális, céljának tökéletesen megfelelő, de vannak olyan használati eszközök is, amelyekben tetten érhető a kísérletezőkedv, játékosság.

A vásárlók tetszését elnyerő 60-féle eltérő rózsaszín mázzal bevont használati tárgyak így konyhák, ebédlők, dolgozószobák és fürdőszobák kedvelt tárgyaivá váltak, és mivel kezdetben mind kézzel készültek, nem találni köztük két egyformát!

Winkler Barnabás évtizedek óta nem múló kíváncsisággal és töretlen lelkesedéssel gyűjti ezeket a rózsaszín Zsolnay bödönöket, bögréket, kannákat, csészéket, tálakat. Mi több, még bili, szebben mondva éjjeliedény is van egyedülálló gyűjteményében.

zsolnay pink kerámiák
A kötet tervezője és fotó-designere Hübner Teodóra. A fotókat Hübner Teodóra, Polgár Attila és Bege Nóra készítették.

 

Egy örökséggel kezdődött minden

Ahogy a nagy gyűjtőszenvedélyeknél általában lenni szokott, minden egy nagy, meghatározó élménnyel kezdődik. Egy élménnyel, egy találkozással, ami egy egész életre szóló gyűjtőlázat indít el. Így volt ez Winkler Barnabással is, akihez első darabja 1970-ben örökségként jutott el. Ennek az első rózsaszín, emlékeket őrző tárgynak a történetét is megismerhetjük a könyvből. Egy törött, repedt boroskancsóról ilyen megható történetet még nem biztos, hogy hallottál.

 

Miért különleges az album?

A kétnyelvű, magyar-angol vaskos kötet alkotói, Winkler Barnabás és Hübner Teodóra a művészettörténet számára ezidáig felfedezetlen, mások által dokumentálatlan designtörténeti területet tettek mindenki számára láthatóvá, élvezhetővé. A pink mázas edények saját korukban hatalmas népszerűségnek örvendtek, minden háztartásban megtalálhatóak voltak, és ez a siker alapozta meg a későbbi bátor fejlesztéseket, és végső soron a Zsolnay-gyár nemzetközi hírnevét.

A boroskancsók, sótartók, kuglófsütők, zsírosbödönök, konyhai csuprok, kelesztőtálak, főzőedények, ételhordók, teás- és kávéskannák, tortatálak, olaj- és ecetkiöntők rózsaszín kavalkádja elrepít minket a 100-170 évvel ezelőtti közép-európai otthonok meghitt világába.

A kötet tervezője és fotó-designere Hübner Teodóra. A fotókat Hübner Teodóra, Polgár Attila és Bege Nóra készítették.

A rózsaszín Zsolnay – Történetek és képek a rózsaszín Zsolnay használati tárgyakról

Winkler Barnabás gyűjteménye és írásai/Stories and Pictures of the Zsolnay Pink Household Objects – The Collection and Writings of Barnabás Winkler

A könyv kapható a FUGA-ban és az Írók Boltjában.

Kapcsolódó cikk:

Egy szokatlan kiállítás – a WC története

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!