spot_imgspot_img
spot_img

Programok Horvátországban nyár végén és ősszel!

-

Article Top Ad (AdSense)

Bizonyára sok meglepetéssel szolgálhatunk mindazok számára, akik Horvátország kapcsán eddig elsősorban a felejthetetlen tengerparti nyaralásokra asszociáltak.

Pedig az ősz közeledtével déli szomszédunknál nem ér véget az idegenforgalmi szezon. A forróság lassan enyhülni kezd, a parton nyaralók tömegei megindulnak hazafelé, a szállásdíjak pedig lényegesen kedvezőbbé válnak: ideálisabb feltételeket el sem lehet képzelni, ha az ember főként kulturális élményekre vagy aktív pihenésre vágyik.

Horvátország rengeteg izgalmas eseményt kínál azoknak, akik ebben a kellemes időszakban, augusztus végén vagy az őszi hónapokban terveznek útnak indulni.

Špancirfest

Itt van például rögtön a Špancirfest (azaz sétáló) fesztivált augusztus 27-ig a magyar határtól mindössze 40 km-re fekvő Varasdon. A gyönyörűen felújított, békebeli hangulatot árasztó barokk óvárosban ilyenkor 10 napon át utcazenészek, jelmezesek, mutatványosok gondoskodnak a fergeteges hangulatról. A fesztivál mellett felkereshetjük Varasd jelképét, a hófehérre meszelt Erdődy-várat, de vízitúrára is indulhatunk az Európa Amazonasának is hívott, tiszta vizű, köves és homokos padokon szétterülő Dráván. (kép forrása: spancirfest.com)

Porečki delfin

Ha nem sietünk haza az iskolakezdésre, még benevezhetünk az idén immár 22. alkalommal megrendezésre kerülő, rendkívül népszerű szabadidős úszómaratonra, a „Porečki delfinre”. Szeptember 2-án az úszók végig kijelölt és 250 méterenként hajókkal biztosított útvonalon teljesíthetik a három különböző táv egyikét (bronz delfin: 1500 m, ezüst delfin: 3000 m, arany delfin: 5000 m). Bármilyen úszásnem, sőt bármilyen segédeszköz (békatalp, búvármaszk, deszka, matrac) is megengedett, hiszen erre a vidám és minden korosztály számára nyitott megmérettetésre különösen igaz, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. (kép forrása: poreckidelfin.com)


Vinkovci

Vinkovci, délkelet Szlavónia legnagyobb városa minden évszakban gyönyörű, és a magyar határtól mindössze 90 km-re található. Az ősz kezdetét jelzi szeptember elején a város fesztiválja, de kicsit sem szomorkás emiatt, ellenkezőleg! Ez egy színes folklór népünnepély, mely több mint 50 éve nem csak a régió hanem egész Horvátország népszokásait és hagyományait mutatja be sok zenével, tánccal és mulatsággal. Ma már az ország egyik legjelentősebb folklór fesztiváljaként tartják számon számon a Vinkovci őszt. A kulturális gazdagság sok látogatót vonz szerte a világból, így mi se maradjunk le! A szeptemberi fesztiválra mindeképpen érdemes ellátogatnunk Vinkovciba és hallgathatjuk mi is a dudát és a tamburicát!

Highlander Velebit

Szeptember 12. és 17. között zajlik a Highlander Velebit magashegyi túra. A résztvevők a Velebit-hegységben található Zavizan csúcstól indulva, gyönyörű erdők és legelők érintésével erőnléttől függően teljesíthetnek 5, 3 vagy 2 nap alatt 100, 51 vagy 36 km-es távot az Adria partján fekvő célpontig, Starigrad-Paklenicáig, ahol azonnal bele is mártózhatnak az ilyenkor még kellemes hőmérsékletű tengerbe. A túra kifejezett célja az egészséges, sportos életmód, az aktív pihenés és a digitális méregtelenítés, a „ne hagyj nyomot magad után” elv meghirdetésével pedig a rendezők a természet iránti tiszteletre sarkallják a résztvevőket.
 
CRO Race

Szeptember 26. és október 1. között a helyszínről is követhetjük a CRO Race nemzetközi kerékpárverseny 6 szakaszát. A verseny lefedi szinte a teljes országot, a profi versenyzők ugyanis városokon, falvakon, nemzeti parkokon, sőt idén először Pag és Krk szigetén is keresztültekernek.

Istria300

Az amatőr bringásoknak sem kell sokáig várni, hiszen pár nappal később, október 7-én ők is rajthoz állhatnak. A Porecből induló Istria300 elnevezésű versenyen 300, 242 és 168 km-es távok közül választhatnak. Minden bizonnyal felejthetetlen élményt ígér a szurkolók számára is a csodálatos hegyi és tengerparti szakaszokon kígyózó több mint 2.500 kerékpáros látványa. (kép forrása: istria300.com)

Biográdi Hajókiállítás

Az október 25. és 29. között megrendezésre kerülő Biográdi Hajókiállítás nemcsak Horvátország, hanem egész Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. Az idén 25 éves show a Marina Kornati kikötőben rendezett regionális bemutatóból jelentős nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

Kopácsi-rét

A nyári hőség elmúltával remek úti cél lehet egy kirándulás a Kopácsi-rétre (horvátul Kopački rit), amely nem más, mint egy mocsarakkal, erdőkkel és ártéri mezőkkel tarkított, 23 ezer hektáros természetvédelmi terület a Duna és a Dráva összefolyásánál. A páratlanul gazdag élővilággal büszkélkedő rezervátum Szlavónia legnagyobb városából, Eszékről közelíthető meg a legkönnyebben. A sekély, mocsaras holtágakat felfedezhetjük kirándulóhajóról is, de a nemrég kiépített, több mint két kilométeres, cölöpökön álló fahídrendszernek köszönhetően bizonyos részeket gyalogosan is bejárhatunk. Ha a környéken kirándulunk, semmiképpen se hagyjuk ki Tito egykori vadászkastélyát, amely a mocsárvilág északi részén, Tököspusztán (horvátul Tikveš) található. A tavalyi felújítást követően a kastély – és a falai között kialakított izgalmas, interaktív kiállítás – ma már szintén látogatható. (kép forrása: parkovihrvatske.hr)

leadkép: pinterest

A világ legveszélyesebb célpontjai, ahová akár ősszel is elmehetsz

Opatija: A horvát turizmus bölcsője

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!