spot_imgspot_img
spot_img

A világ legveszélyesebb célpontjai, ahová akár ősszel is elmehetsz

-

Article Top Ad (AdSense)

Hová menjünk kirándulni ősszel? – merül fel oly sokszor a kérdés. Ha a szokásos turistautak már unalmasak, és szeretnéd magad egy kis kihívás elé állítani, mit sem törődve a veszéllyel, akkor van néhány adrenalinban gazdag ötletünk.

A világ legveszélyesebb helyei attól igazán izgalmasak, hogy egyszerre ver ki a víz és esik le az állunk. Íme:

Death Valley, Egyesült Államok

death valley-veszélyes hely
Zabriskie Point, Death Valley. Fotó: envato.elements.com

A Death Valley Nemzeti Park méltó a nevéhez. Egy igazi horror hely, az Egyesült Államok legmelegebb és legszárazabb helye. A XIX. században bányászok ezreit öltek meg itt, miközben aranylelőhelyek után kutatva megpróbáltak rövid úton eljutni egyik helyről a másikra. Századunkban szerencsére már sokkal kevesebb az áldozat, de a Death Valley még mindig képes ölni – évente akár 10 ember veszíti életét itt. A legnagyobb veszélyt a magas hőmérséklet jelenti. Nyáron a nappali hőmérséklet 50°C körül mozog (a rekordmagasság 57°C), éjszaka viszont drasztikusan csökken. Veszélyes állatok is élnek a völgyben: prérifarkasok, csörgőkígyók, skorpiók és fekete özvegy pókok, és ha még nem lenne elég nagy a villámárvizek és sárlavinák veszélye is fenyeget nagy viharok idején, és előfordulhat, hogy egy illegális marihuánaültetvénybe botlunk. Vajon mi vonzza az utazókat egy ilyen veszélyes helyre? Először is, ez egy teljesen idegen és szokatlan a táj. Itt színes hegyek, homokdűnék, sóval borított síkságok, száradó folyók, kanyonok és agyagsivatag találhatók. A legnépszerűbb helyek a Zabriskie Point és a Dante’s Viewm ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az Artists Palette szivárványos dombjai, a Badwater Basin szürreális sós mocsara, a hihetetlen Mosaic Canyon és a kiszáradt Racetrack Playa Lake sem kevésbé szemkápráztató látvány, amelyért talán érdemes vállalni a kockázatot.

Death Valleyben rendezett Badwater ultramaraton versenyen egyébként Lubics Szilvi is futott már. Vele készült interjúnkat itt olvashatjátok:

A hét COOL embere: Lubics Szilvia, ultrafutó

Az El Caminito del Rey, Spanyolország

veszélyes hely
Fotó: envato.elements.com

„A királyi ösvényt” gyakran emlegetik a halál nyomának. És valóban a világ legextrémebb hegyi ösvényei közé tartozik. Európa egyik leglátogatottabb hegymászóterületén, az El Chorro-szorosban, a spanyol Malaga tartományban található. A nyomvonalat a Conde de Guadalhorce víztározó hidraulikus építményeit 1901-1905-ben építtető munkások számára építették. Akkoriban ez egy legfeljebb egy méter széles betonpárkány volt, amelyet a sziklák mentén fektettek le – 100 méter magasságban. Egy keskeny függőhíd kötötte össze a kanyon egyik oldalát a másikkal. Idővel az utat már nem használták, és lassan kikezdte az idő vasfoga. Ám amikor divatba jött az extrém turizmus, az El Caminito del Rey ismét előtérbe került. Az ösvényen bekövetkezett balesetek sorozata után a hatóságok 2001-ben betiltották, majd 15 évvel később nyitották meg újra, már hivatalos turisztikai attrakcióként. Ez idő alatt az El Caminito del Rey-t rekonstruálták, drótkerítéssel és korlátokkal látták el a legveszélyesebb helyeken. A 7,7 kilométer hosszú ösvény továbbra is nagyon nehéznek számít, és még mindig előfordulhatnak balesetek. De, aki veszi a bátorságot, hogy végigmenjen rajta, annak lélegzetelállító látványban és élményben lesz része: a madártávlati kilátás a zord sziklákra, a szurdokokra és a folyómederre, a fenséges kanyonokra, a régi vasútra, a Gaitanejo víztározóra és a zöld Hoyo-völgyre.

Egyiptom – Kék lyuk

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@strange_planet_x által megosztott bejegyzés

A Blue Hole egy több mint 120 m mély, függőleges víz alatti barlang, amelyet a Vörös-tenger legszebb zátonya vesz körül. 15 km-re található az egyiptomi Dahab üdülőhelytől. Az idegenvezetők a világ egyik legjobb merülőhelyének nevezik, de egyszerre a búvárok temetőjeként is ismert, és a Blue Hole-t soha meg nem hódító vakmerőek teste ennek a karsztos víznyelőnek az alján nyugszik. Nincs hivatalos statisztika, de körülbelül 150 ember halt meg itt az elmúlt két évtizedben. Tiszteletükre névtáblákkal ellátott, spontán emlékművet hoztak létre az egyik parti sziklán. A legtöbb baleset akkor következik be, amikor tapasztalatlan búvárok speciális technikai búvárfelszerelés nélkül merülnek az a hosszú vízszintes alagútba, amely a barlangot összeköti a tengerrel. A halálesetek fő oka a nitrogén-narkózis, a tájékozódási zavar és az emelkedés során a levegőellátás kimerülése. Ezért ma már csak az Advanced Open Water Diver-nek minősített búvárok fedezhetik fel a Kék lyukat. A színes zátony egyébként egy csoda, tele van különféle tengeri élőlényekkel, a színes papagájhalaktól a ragadozó barrakudákig és murénákig. A barlang egyik falát a ritka Pachyseris Speciosa korall nagy kolóniája, az elefántbőr fedi.

Fagradalsfjall, Izland

Tavaly márciusban 6000 év után először ébredt fel a Fagradalsfjädl vulkán a Reykjanes-félsziget központjában, 30 km-re Reykjaviktól. Azonnal ez lett Izland új legnépszerűbb látványossága. A vulkán turisták ezreit vonzza, akik nem félnek attól, hogy megégnek a lávamezőkön, vagy mérgező gázok mérgezik meg őket. A vulkán kúpja 224 méterrel emelkedik a terep fölé, körülötte az egész teret megszilárdult magma borítja, a 334 m átmérőjű kráterből pedig láva folyik ki. A folyam néha lassú és lusta, néha viszont gejzírként tör elő. Ez utóbbi nem csupán egy lenyűgöző látvány, a bámészkodók számára igen félelmetes. De mivel a mérgező füstfelhők a szélnek megfelelően véletlenszerűen változtatják az irányt, aki közelről szeretné megcsodálni őket, annak alaposan meg kell választania, melyik oldalról közelítse meg. A turistákra leselkedő másik veszély a fagyosnak tűnő felszín alatti vörösen izzó alagutak, amelyekbe, ha nem figyelünk, belepottyanhatunk. Ezért az izlandi hatóságok nyomatékosan javasolják a turistáknak, hogy biztonságos távolságból figyeljék a tomboló tűzelemet.

Kjeragbolten, Norvégia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

May-Lis Buvik 🇳🇴 (@maybuvik) által megosztott bejegyzés

A híres Kjeragbolten népszerű látnivaló Norvégiában, amely kétségtelenül felturbózza az adrenalin szintet. Ez a hatalmas szikladarab két függőleges szikla között csaknem egy kilométeres magasságban ragadt a Lysefjord felett. Meglehetősen megerőltető, 12 km hosszú utat kell leküzdeni ahhoz, hogy elérjük. A turistáknak többször kell fel-le menni a teljes hosszán, és az ösvény nagy része csupasz sziklán fut, ami nagyon csúszós és veszélyes nedves időben. Éppen ezért jobb, ha nem ködös vagy esős időben járunk erre. Azoknak viszont, akik sikeresen meghódították az utat, lélegzetelállító kilátás a jutalmuk, és a Kjerag-fennsíkról a Kjeragbolton állva készíthetik el életük ikonikus fotóját.

Skellig Michael

skellig-michael-legveszélyesebb
Fotó: Florian Cristoph/flickr.com

Az Atlanti-óceán nyüzsgő vizéből kiemelkedő Skellig Michael egy sziklás sziget Co Kerry partjainál, amely egykor a szívós szerzetesek szélfútta otthona volt. Amióta a Star Wars VII: Az ébredő Erő forgatási helyszíneként használták, az egyébként is érdekes sziget még vonzóbbá vált. Kemény, durván faragott, meredek kőlépcsőkön kell felmenni, hogy megnézzük az ősi kolostor romjait, amelyek a tetején ácsorognak. Kapaszkodók, meredek zuhanások és sziklaomlások nélkül is elég alattomos az útvonal, ahol néhány hegymászó néhány évvel ezelőtt zuhant a halálba. Noha zóta megnövekedtek a biztonsági intézkedések, beleértve a látogatók számának korlátozását, még mindig az igen veszélyes helyek között tartják számon. A zord időjárás gyakran megakadályozza a hajók átkelését is, ám azok rábukkanhatnak a világ legnagyobb szarvaskolóniájának otthonára is.

Moher-sziklák, Írország

moher-sziklák
Fotó: Paula Ispizua/flickr.com

A Moher-sziklák Írország egyik legtöbbet dicsért látnivalója. A sziklák viharvert kiterjedése 8 km hosszan tárul fel, és a legmagasabb pontján több mint 213 méter magasságot. A nagy magasság azonban nagy veszélyt is rejt magában, és a sziklatető drámai pereme már korábban is váratlanul érte a felfedezőket. Az 1990-es évek eleje óta több mint 30 véletlen haláleset történt itt, legutóbb 2019-ben esett le egy diák, miközben a szikla tetején szelfizett. Ugyanakkor az Aran-szigetekre és a Galway-öbölre nyíló lélegzetelállító kilátással a Moher-sziklák Írország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A legbiztonságosabb módja annak, hogy megtapasztaljuk a sziklák félelmetes szépségét, ha a hivatalos ösvényen maradunk.

Trift-híd, Svájc

trift-híd
Fotó: Kellixmiller/flickr.com

A Trift-híd az Alpok leghosszabb, 170 méteres gyalogos függőhídja, és akár hiszed, akár nem, sokkal biztonságosabb, mint amilyennek látszik. Ez a modern, nepáli háromköteles hidak mintájára készült híd 2009-ben épült erős acélból és fából. Ennek ellenére a tériszonyosok valószínűleg messziről szeretnék elkerülni. A 91 méter magas és 170 méter hosszú híd az Alpok egyik leghosszabb és legmagasabb gyalogos függőhídja, amelyhez három felvonóútra van szükség.

Abu Dhabi

Ha sebességmániás vagy, akkor irány az Abu Dhabiban található Ferrari World Formula Rossa 240 km/órás sebességgel rohanó hullámvasútja, és egyben a világ leggyorsabb hullámvasútja. A hidraulikus indítórendszerrel meghajtott műremek mindössze 92 másodperc alatt teszi meg a nagyjából két kilométeres pályát, és olyan élményt nyújt, hogy az ember Forma-1-es versenyzőnek érzi magát.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!