spot_imgspot_img
spot_img

Az iskolakezdési szorongás oldásához tippek

-

Article Top Ad (AdSense)

A hamarosan kezdődő új tanévhez lendületet adhat pár kedves történet. A gyűjteményünkben látható könyvek, mesék segítenek a kisiskolásoknak abban, hogyan oldják a szorongásukat, és támogatják őket abban, hogy könnyen menjen a beilleszkedés, az iskolai szabályok elfogadása. 

 

Czernák Eszter: Sárkánysuli-sorozat

Az iskolai élettel kapcsolatos szorongások oldása fontos dolog, ezért a Sárkánysuli meséi ideálisak minden iskolakezdőnek és folytatónak. Szülők és gyerekek ezekkel a kötetekkel felkészülhetnek arra, milyen is lesz majd az iskola, és abban is segítenek, hogy a gyerekek meg tudják osztani, ha valami bántja vagy nyomasztja őket.

Czernák Eszter: Sárkánysuli – Az első félév 

Zoé, a háromfejű kissárkány elsős lett. Varázsföldén iskolát kezdeni pedig egészen hasonló, mint nálunk: izgalmas, de egy nagy lépés az ismeretlen felé. A Szivárvány Óvodát a Kincskereső Iskola, az ovis kalandokat a sulis teendők, Boszi nénit pedig Dzsinn bácsi váltja fel, a csapat azonban a régi. Manók, jetik, trollok és tündérek töltik meg az iskolába induló Unikornisjárat kocsijait és a varázslatos kastély folyosóit és tantermeit.
A legújabb kötetben hőseink megismerkednek a Kincskereső iskola mindennapjaival, és új osztálytársakkal is barátságot kötnek, csatlakozik hozzájuk Emma, a sellőhercegnő és Dani, az óriás. Ahogy azt a sorozat korábbi köteteiben már megszokhattuk, minden varázslatos, kitalált elem mellé jut egy praktikus és hasznos gondolat is. 
A kötet egy iskolai félévet dolgoz fel: az első félévben a betűvetés, a varázstörténet és a pacsmagolás mellett a kis elsősök azt is megtanulják, hogy tudnak különbözőségeik ellenére is együtt játszani és tanulni, és talán még a mindentudó edény mazsolaavató kérdésére is meglelik a választ. A könnyed, mégis komoly témával foglalkozó történet és Rátkai Kornél részlet gazdag, vidám illusztrációi segítenek nagycsoportosoknak felkészülni az iskolára, az elsősöknek pedig abban nyújtanak támogatást, hogy könnyebben megbirkózhassanak a sok változással.

kép: Pagony Kiadó

Czernák Eszter: Sárkánysuli – A második félév 

A Sárkánysuli-sorozat második részében a Kincskereső iskolában elkezdődik a második félév. Zoé, a háromfejű kissárkány és barátai ezúttal is belevetik magukat az iskolai hétköznapokba, ahol ismét rengeteg tanulnivaló, de még több mókázás vár rájuk: pacsmagolnak, betűt vetnek, megismerkednek a hívótükör működésével, sőt, még Kende szülinapját is megmentik, mielőtt beköszöntene a papucsszezon, azaz a nyári szünidő. Nincs olyan kihívás, amit együtt ne tudnának megoldani! Ebből a kötetből a gyerekek megtanulhatják, hogyan legyenek pontosak és lényegretörőek, ha mentőt kell hívni, de azt is, hogy még a legborúsabb születésnap is megmenthető egy kis kreativitással. Az izgalmas, varázslatos játékokkal teli történeteket ezúttal is Rátkai Kornél illusztrációi egészítik ki.

kép: Pagony Kiadó

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam? 

Vadai Adrienn az egyik legnépszerűbb gyerekkönyv író, aki az ovisok után ebben a kötetében az elsősöket segíti, hogy megrázkódtatások nélkül ülhessenek be az iskolapadba.

Az ovis sorozatából már jól ismert Lea, Peti, Maja, Ákos, Dorci, Dani, azaz a nagy ovisok iskolába mennek! Persze vannak új gyerekek is: a mindentudó Eszti, az icipici Fülöp, Árpi, az álmodozó, Soma, a vagány.
Ki félénken lépte át az iskola küszöbét, mint Maja, ki magabiztosan, mint Lea, de egy biztos: mindannyiuknak rengeteg újdonságot tartogatnak az elkövetkező hetek!
Mert bizony itt már órák vannak és órarend, jelentkezés váltja fel a bekiabálást, testnevelés van torna helyett, az ebédlőben sem tesznek mindent a gyerekek elé. Szép lassan a rajzolás, ugrándozás és sok-sok érdekes játék közepette írni, olvasni, számolni is megtanulnak az újdonsült elsősök, akik hamar rájönnek: az iskolában éppen olyan jó lenni, mint az oviban!

kép. Pagony Kiadó

 

Finy Petra: Iskolások kézikönyve 

Kedves és humoros útmutató a leendő iskolásoknak, melyben a szerző azokat a gondolatait foglalta össze, melyeket saját kislánya iskolakezdése kapcsán fogalmazott meg. Pásztohy Panka színes és derűs képei nemcsak az iskolát, a tanszereket mutatják be részletesen, de segítenek az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is.

kép: Pagony Kiadó

Wéber Anikó: Marci iskolás lesz 

Igazi iskolába készülő mesekönyv – a legkisebb olvasóknak melyben Marci iskolába készül. Anya, hogy kedvet csináljon a sulihoz, elviszi bevásárolni. A színes ceruzák, mintás füzetek és menő táskák persze lenyűgözik Marcit!
Csupa nyomtatott nagybetű, oldalanként 2-5 sor, rövid, könnyen kiolvasható mondatok és egyszerű, könnyen követhető történet!
A Most én olvasok! egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat. A Pagony legkiválóbb szerzői írják a köteteit, melyek több nehézségi szinten vezetik be az olvasás birodalmába a gyerekeket. Az eddigi 4 szintet a NAGYBETŰS szint előzi meg, amelyet a teljesen kezdő olvasók is önállóan olvashatnak.

kép: Pagony Kiadó

6 éves lettem! – Kedvenc meséink a Pagony szerzőitől

A Három-, Négy- és Ötéves lettem! című kötetek után a Pagony korosztályos antológiáinak záró kötete.

Egy hatéves már komoly és felelősségteljes ember. Tudja, hogy hamarosan iskolába megy, hiszen az óvodában, de otthon is erre készül mindenki. Azt is tudja, hogy már nagy, és ezért ki kell bírnia, ha anyáék elutaznak pár napra, vagy ő megy táborba – sőt, a kezdeti nehézségek után még jól is esik az önállóság! Saját világa és barátai vannak, ahol neki kell kivívnia a helyét, a többi gyerek elismerését és szeretetét. De azért persze egy hatéves nagyon is gyerek: elsősorban, legfőképp játszik, bármit el tud képzelni, akár azt, hogy királyfi, akár azt, hogy tündér. Szeret hosszú történeteket hallgatni, kártyázni, beszélgetni; van már kedvenc filmje és mesehőse. Igazából szerelmes, érti a bonyolult érzelmeket, de a vicceket is. A kötet meséi ennek megfelelően összetettebb nyelven, komolyabb témákat járnak körbe, egy nagy hatéves szintjén. A Pagony húsz válogatott meséje és verse a legjobb íróktól és rajzolóktól.

kép: Pagony Kiadó

Jan Weiler: Maxi iskolába meg 

Könnyed, humoros könyv, mely remek sztorikkal meséli el, milyen az, ha valaki végre Maxihoz hasonlóan iskolás korba lép. Megtudjuk belőle, milyen az első iskolai nap, hiszen azz élet igazán izgalmas, ha az ember épp hatéves. Mindig sok a dolga: elkezdi az iskolát, focizik a szünetben, bunyózik a barátaival, kipróbálja, milyen a giliszta ketchuppal, nyúzza az anyukáját, 
idegesíti a nővérét. A könyvben az iskolai és hétköznapi történetek váltakoznak a piros-fehér-szürke illusztrációkkal kiegészítve.

kép: Pagony Kiadó

Milos Macourek: Matyi és Sári az iskolában 

Káprázatos cseh humorral megírt meseregény, melyben a tömör, lendületes történet, a nyelvi poénok, a kissé groteszk képek biztosan meghozzák a kedvet a sulihoz. Hogyan kerül Matyi és Sári a harmadik bé osztályból a kőkorszakba? Mit keres Jonatán, a szomszéd néni kutyája az osztálykiránduláson – ráadásul emberi formában? Hogy kerülnek a gyerekek tanító nénistül és osztályostul a kalózok közé? Mindez egy csodálatos telefonkagylónak köszönhető, amit Matyi és Sári egy átlagos napon ajándékba kap, és innentől kezdve viccesebbnél viccesebb, és a legkevésbé sem átlagos kalandokba bonyolódnak.
Igazi klasszikus remekmű a cseh gyerekirodalom legnagyobbjaitól – aki szereti a Kisvakondot, Bob és Bobeket vagy éppen Rumcájszot, egész biztosan nem fog csalódni: Miloš Macourek mulatságos és lehengerlő meséi és Adolf Born zseniális képei garantálják a felhőtlen szórakozást.

kép: Pagony Kiadó

Plusz 2 humoros kötet

2 könyv, mely az iskola rémisztőnek tűnő pillanatait abszolút humorral teszi szórakoztatóvá és megélhetővé:

Davide Cali: Azért késtem el az iskolából, mert…

Minden csak egy csapat hangyával kezdődött… Atán jöttek a gonosz nindzsák, a rémyisztő táncosnők, a titokzatos vakondemberek és még annyi minden közbejött…
Kifogások kifogások hátán, vicces rajzok egy könyvben, melyre mindenkinek szüksége lehet, aki valaha is elkésett már a suliból!

Pagony Könyvek iskolakezdéshez
kép: Pagony Kiadó

Davide Cali: Azért nem írtam leckét, mert… 

Mostantól nem gond, ha már kifogytál a kifogásokból és semmi nem jut eszedbe az elmaradt lecke miatt! Jöhet a kertben landoló repülő, az eltévedt pingvin, a húsevő növény, vagy válaszd a szökött rabokat, a párbajokat és az óriásgyíkokat.
Vicces magyarázatok, még viccesebb illusztrációkkal minden kisiskolásnak!

Pagony Könyvek iskolakezdéshez
kép: Pagony Kiadó

 

Itt tudsz nézelődni: www.pagony.hu

Hasonló témákban ezeket is nézd meg:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

R. Szabó Zsuzsa (@susuolvas) által megosztott bejegyzés

A kis herceg csodálatos tanításai

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!