spot_imgspot_img
spot_img

Párkapcsolati játszmáink Pokorny Lia és Mucsi Zoltán kisfilmjében

-

Article Top Ad (AdSense)

A párkapcsolati játszmáinkat néha úgy játsszuk, hogy észre sem vesszük, hogy mi is és a párunk is sérül. Beleakadunk egy hálóba, amit közösen szőttünk, és elfelejtjük, hogy nem kell versengeni, gőgösködni, beszólni, sértegetni, rákontrázni. A Szeretetkert párkapcsolati társasjáték kérdésekkel teli dobozkájában rengeteg olyan téma lapul, amelyek átbeszélésével tisztább, mélyebb, intimebb viszonyt alakíthatunk ki a párunkkal.

A viták néha egy apró megjegyzésből vadulnak el. Egy kisvideót is láthatsz erről. 

 

Konfliktuskezelés a pszichiáter szemével

Dr. Piczkó Katalin pszichiáter, coach, mentor, tréner több mint 20 éve foglalkozik párkapcsolati tanácsadással és oktatással. A konstruktív kommunikáció híve. A boldog, örömteli párkapcsolatokért készült el a Szeretetkert társasjáték is. Mi is megnéztük, és nagy szeretettel ajánlunk azoknak a pároknak, akik nyitottak egymás mélyebb megismerésére, egy harmonikusabb kapcsolat megélésére.

A Szeretetkert program egyik legfontosabb gondolata: Rengeteg olyan mintát hozunk, részben transzgenerációs utakon, részben saját csecsemő- és gyermekkorunkból, amelyek életre kelnek a kapcsolatban és falakat emelhetnek közénk. A felismerés, a megértés, az elfogadás útján támogathatjuk a másikat, és ezzel együtt lehetőséget teremthetünk destruktív mintáink megváltoztatására, átírására.

Mielőtt a kártyajátékot megnéznénk, nézzünk kicsit magunkba!

Piszkálódásból szócsata

A Szeretetkert csatornáján látható az a kis videót, amiben Mucsi Zoltán és Pokorny Lia egy párt alakít, akik egy rövid autóút alatt kis semmiségekkel piszkálják egymást, majd kemény szócsatákat vívnak. Egy kis apróság miatti beszólogatás duzzad akkorává, hogy szúrós megjegyzések repkednek, és mindkét fél vérig sértődik. Maga az alaphelyzet és minden elhangzott szó fejbe kólinthatja az embert, mert bizony magára ismerhet. Itt a videó, amit érdemes megnézni:

 

Társasjáték a párkapcsolatunkhoz

Hogy a fentihez hasonló értelmetlen veszekedéseket elkerüljük, a Szeretetkert kártyáinak kérdéseit, kéréseit érdemes közösen, a párunkkal áttanulmányozni, s megfelelő légkört teremtve elbeszélgetni róluk. A Szeretetkert dobozában kérések és kérdések lapulnak,  s a különféle területeket szimbólumokkal jelölik. Az ösvény a kommunikáció, a fatörzs az énkép, a sziklakert a konfliktusok, a kút az őseink, a tó az egymásnak nyújtott tükörkép. A felsoroltakon túl sok van még, hiszen a dobozban rengeteg kártyalap van. A szeretetnyelvünkről, a tanult mintáinkról, a megakadásainkról és rögzült viselkedésmódjainkról is sokat tanulhatunk a Szeretetkert segítségével.

Szeretetkert
kép: szeretetkert.hu
Szeretetkert
kép: szeretetkert.hu

Pár beszélgetésindító kérdés a kártyákról: 

Mi a legjobb móka, amit velem csináltál?

Mikor nevettettelek meg a legjobban?

Szerinted mit söprünk a szőnyeg alá?

Mi az az egy dolog, amit megtiltanál nekem?

Mi az, amit jó lenne átvenni a szüleinktől?

Volt-e olyan és mikor, amikor azt érezted, hogy szándékosan meg akartalak bántani?

Nem kis önismeret, nyitottság és közös akarat kell ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket megválaszoljátok!

Ha mélyebben érdekel a téma, itt nézelődj :szeretetkert.hu

Szerző: R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!