Mit üzenne Frida Kahlo a XXI. század nőinek?

-

Frida Kahlo az egyik leggyakrabban kereskedelmi forgalomba hozott figura. Hatalmas kultusza van, arcképe ott van pólókon, táskákon, törölközőn, fürdőruhán, a receptjeitől kezdve mindent elolvashatunk róla. De ne csak vegyük őt, hanem gondolkozzunk is úgy, mint Ő!

Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon minden idők egyik legnagyobb művésze volt, miközben élete cseppet sem volt könnyű. Hatévesen járványos gyermekbénulást kapott, tinédzserként majdnem végzetes, az egész további életét megváltoztató balesetet szenvedett, férjhez ment egy neves művészhez, akinek számtalan viszonya volt, meddőséggel küzdött, egészsége gyenge volt, és élete jó részében krónikus fájdalommal élt együtt.

Ennyi tragédia után olyan sokféle úton mehetett volna tovább Frida Kahlo története, de ő az ecsetben találta meg a megváltást. Élményeit gyönyörű és érzelmekkel teli művészetté alakította át. Csodálatos nő volt, akinek élete és gondolkodása sok mindent taníthat nekünk.

Szemben a társadalmi elvárásokkal

Frida abban az időben született, amikor társadalmilag nem volt elfogadható, hogy egy nő más legyen, mint egy csendes háziasszony, aki engedelmeskedik férje parancsainak. Frida esetében azonban nem ez volt a helyzet. Különc volt. Szembeszállt a társadalommal, korának normáival, és a maga módján megkérdőjelezte a patriarchátust. Életmódja és munkája annyira megelőzte korát, hogy egy életre volt szükség ahhoz, hogy széles körben ünnepeljék őket. De nem csak művészetében volt úttörő, hanem úgy is élt. Elfogadta magát olyannak, amilyen. Nem volt hajlandó megváltoztatni „férfias” vonásait, inkább a szemöldök és az arcszőrzet kiemelését választotta. Bátor hozzáállás volt akkor és még ma is az lenne.

Frida Kahlo
Fotó: Chickeyonthego/flickr.com

Szemöldököt szedni! Lábakat és karokat gyantázni!

Nagy ívben figyelmen kívül hagyta, hogy mit akar tőle a társadalom. Nem érdekeltél a sztereotípiák, hanem kitartott saját értékei mellett. Ez lehet az egyik oka, hogy a mai napig ilyen nagy hatást tud gyakorolni az emberekre.Ahelyett, hogy megfelelt volna az 1940-es évek női eszméinek, Frida elfogadta saját természetes szépségét. Vastag fekete szemöldöke és arcszőrzete lett a védjegye, amelyet szándékosan hangsúlyozott ikonikus önarcképeiben. Hagyományos mexikói ruhákat viselt, haját hagyományos kiegészítőkkel és virágkoronákkal formázta. Merészen megkérdőjelezte a szépségre vonatkozó normákat. Kulturális örökségén és saját lehetőségein keresztül határozta meg önnön arculatát, számtalan nőt inspirálva az elkövetkező években és évtizedekben.

Frida egy igazi lázadó volt.

Bokszolt, dohányzott, és több tequilát tudott inni, mint bármelyik férfi. Nem kért bocsánatot és nem keresett kifogást szexuális irányultsága miatt, ami az ő korában szintén merész tett volt. Dacolt a női szépség hagyományos művészeti ábrázolásával. Nyers és fájdalmas élményeket festett meg, amelyen sok nő átesik, beleértve a vetélést, a szexualitást és a nők társadalmi helyzetét. Irigylésre méltón magabiztos volt. Nyíltan biszexuális, merész a politikai szerepvállalásában, szépségében és kulturális identitásában. Magyarul: Frida mindig azt tette, amit akart, és soha nem fogta vissza magát.

Frida-kahlo
Fotó: revistaegm/flickr.com

Traumatikus tapasztalatait és az ezekkel járó bizonytalanságokat is bátran a legnagyobb erősségébe, a művészetébe irányította. Hatéves korában megbetegedett gyermekbénulásban, amelynek következtében élete végéig sántított. És a baj nem jár egyedül: tizennyolc évesen egy buszon ült, amely karambolozott. Az ütközés ereje a levegőben repítette, és egy acél korlát átdöfte a testét. Eltört a gerince. A baleset szörnyű sérüléseket, hegeket és fájdalmat okozott neki, de nem ölte meg. Megfogadta, hogy újra járni fog. Több műtét és megannyi fizikai fájdalom gyötörte, állapota annyira leromlott, hogy amputálni kellett a lábát. Ez sem törte össze, hiszen ott volt neki az ecset és a vászon. Frida fogyatékkal élő volt, de erőt merített a szerencsétlenségből. Egyszer azt mondta: „Nem vagyok beteg. Össze vagyok törve. De örülök, hogy amíg élek, festhetek.”

Frida megjárta a poklot. Oda és vissza.

Nem csak, hogy alig maradt életben, és gyakran volt ágyhoz kötött, élete szerelme Diego Rivera több alkalommal okozott neki csalódást és szívfájdalmat: számtalan nővel viszonya volt, köztük Frida húgával. Férje mélyen megsebezte, és mindez arra késztette, hogy ő is belebonyolódjon saját szerelmi ügyeibe. Fridának sok szeretője volt, akik között férfiak és nők egyaránt voltak: Lev Trockij orosz forradalmár, Josephine Baker táncosnő és Georgia O’Keeffe festővel is folytatott viszonyt. „Életemben két súlyos balesetet szenvedtem el, az egyik egy busz volt… A másik baleset Diego” – mondta egyszer. Ő és Diego azonban egymás megszállottjai voltak, és mindig visszataláltak egymás karjaiba.

Frida helyzetét tovább rontotta, hogy a buszbaleset következtében nem tudott gyermeket szülni. Három vetélése volt, ami összetörte élete legnagyobb álmát. Nehéz élete volt, de kitartása és hatalmas ereje nagyon inspirálóvá teszi.

Olvasd el ezt is:

Rekordáron, 34,9 millió dollárért kelt el Frida Kahlo önarcképe

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!