spot_imgspot_img
spot_img

Mindenki Kovács Katija- őt ünnepeljük

-

Article Top Ad (AdSense)
A magyar popzene állócsillaga, a hazai popzene felülmúlhatatlan előadója ma ünnepli születésnapját. Köszöntjük szeretettel!
Az idők jönnek mennek, de vannak olyan műfajok, mik időtlenek. Ezek között a zene, a dallam is az, ami meghatározó lehet. Akár vájtfülű szakember, akár az átlag polgár számára, szépséget ad a dallamok ringása. Viszont a dallamok nem érzékelhetőek olyan hangok nélkül, mint Kovács Katié. Egy hang, mely korszakot határozott meg, egy hang, ami felejthetetlenné varázsolt időt és teret. Mindez egy személyben Kovács Kati!
Kovács Kati
Fotó: Fortepan Bojár Sándor Kovács Kati a fesztiválon

Pályafutása

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez az 1960-as évek óta több ezer sikeres koncert, több millió eladott lemez és számtalan sláger fűződik. Az énekesnő közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, mely utánozhatatlan. Pályafutása átível koron és időszakon, s hangjával káprázatos melódiákkal tette jobbá a világot. Hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról ódákat zengenek kortársai. Különleges adottsága lévén a zenei világban is ritka, négy és fél oktávos hangterjedelmével csodákra képes. Ha hivatalos metódusokba akarnánk szorítani, énekhangja mezzoszoprán. Kovács Katinak fantasztikus pályafutása volt, ami alatt 116 magyarországi és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, ezen kívül 328 gyűjteményes album fémjelzi szakmai pályafutását. A magyar hanglemezgyártás történetének legtöbb szólólemezével rendelkező előadóművésze. Több mint 500 dal van a repertoárjában. Diszkográfiája szerint 487 hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait.
mosoly
Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

Kovács Katalin Hungarikum

Kevés olyan magyar énekes van, akik a világ számos országát meghódították. Egyike azon kevés magyar könnyűzenei előadóknak, akik nemzetközi hírnévre tettek szert. A világ 5 kontinensén Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, valamint Európa szinte minden országában koncertezett. Hozzá tartozik különlegességéhez, hogy 6 nyelven (magyarul, angolul, németül, japánul, oroszul és lengyelül), 11 országban, 80 kiadásban jelentek meg felvételi. Dalait lefordították még cseh, francia, finn, olasz és spanyol nyelvre is. Nem csak Magyarországon.
 Az „Év énekesének” választották többek között Angliában és Németországban is.
Zenei stílusát számos műfaj alakította, a rock, a beat és a pop zenétől kezdve, hangja a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé, blues dalok, sőt még az opera eléneklésére is alkalmassá tette. Elkalandozott a magyar népzene világába és a Csík zenekar kíséretében megzenésített verset vitt a színpadra. A zenei eredményei mellett részt vett a magyar zenei világ minden rezdülésében, dalszövegírásban és a filmművészetbe is belekacsintgatott. Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint hatvan dalának ő a szerzője is.
Dalfesztivál
Fotó: Fortepan Főfotó

Élete és története

Kovács Kálmán és Baumgartner Margit gyermekeként született Verpeléten. A család Egerben élt, de a második világháború forgataga miatt menekülniük kellett. Édesanyja egyedül nevelte őt és két testvérével. Bátyjával, Kálmánnal és húgával, Évával- egrinek tartják magukat, hiszen fiatalságuk oda köthető. Gimnazista volt, mikor elkezdett foglalkozni a zenével, ekkor már- ahol csak tudott- énekelt. 15 éves korában az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban volt az első fellépése, ahol egy tiroli dal adaptációját adta elő. A középiskolát a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban fejezte be, ahol az iskolai amatőr zenekarával főként dzsesszt énekelt. Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Tina Turner előadásmódja óriási hatást gyakorolt rá, ami meghatározta további pályáját. 1962-ben a gimnázium elindította az első Ki mit tud?-on. Egerben a megyei selejtezőn még megosztott első helyezett lett, de az országos döntőbe már nem került be. Egy Little Richard dalt énekelt, de a zsűri eltanácsolta, mivel egyedi stílusa az akkori trendeknek nem volt megfelelő. 1963-ban Egerben érettségizett és az éneklés mellett orvosírnokként kezdett el dolgozni. A következő években néhány televíziós műsorban szerepelt, például 1963-ban az Egri Park Hotel megnyitó alkalmából rendezett műsorban. Itt találkozott először Koós Jánossal is.
Kovács _Kati
Fotó: Fortepan Urbán Tamás

Az első sikerek

1965-ben a második Ki mit tud? hozta meg számára az ismertséget. Édesanyja adta be a jelentkezést, aki nem csak anyai, hanem zeneértő motiváció volt számára. Ekkor lett az „Év hangja”. Szinte pillanatok alatt országos hírű sztár lett, ismert előadó. Kovács Katalin néven jelent meg első felvétele, Sóhaj címmel, 1966-ban. Innentől kezdve Kati sztár lett a táncdalfesztiválok királynője, a dallamok közlője, és a fiatalok bálványa. Kovács Kati az Illés együttes mellett szintén nagy sikereket ért el és pályája töretlenül ívelt felfelé. Főleg azzal vívta ki a közönség elismerését, hogy a megszokottól eltérő orgánummal, stílussal, egy az akkori újhullámot képviselő zeneiséggel ajándékozta meg a közönséget. Mindeközben a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola Jazz Tanszéken folytatta tanulmányait, többek között Vukán György tanítványaként.
A beatkorszak egyik legsikeresebb énekesnőjévé vált. Számos koncerten kísérték, valamint dalt és lemezt készített a három korszakalkotó együttessel: az Illéssel, a Metróval és az Omegával. Kovács Kati az 1960-as évek végétől egyre többet járt külföldre, nemzetközi dalversenyeken képviselte Magyarországot, valamint 1969-ben határon túl is megjelentek első lemezei.
dalok szárnyán
Fotó: Fortepan Rádió és Televízió Újság

Az 1970-re elismert előadóművész lett

1970. augusztusában együtt lépett fel Koncz Zsuzsával és Zalatnay Saroltával a televízió Stúdió Zéró c. műsorában. 1971-ben az NSZK-ban jelentek meg kislemezei és Bulgáriában az Arany Orfeusz Nemzetközi dalversenyen harmadik helyezett lett. 1972-ben ismét táncdalfesztivált nyert, az „Add már, uram, az esőt!” című dallal. Ugyanezzel a dallal pár hónappal később megnyerte Drezdában is a Nemzetközi Dalfesztivált. 1973-tól az évtized egyik meghatározó együttesével, az LGT-vel készítette albumait. A következő évben jelent meg első közös lemezük: Kovács Kati és a Locomotiv GT, amely 2011-ben bekerült a magyar könnyűzene 30 legjelentősebb albuma közé. Külföldi munkáit elismerve Németországban a „legnépszerűbb külföldi énekesnőnek” választották. 1975-ben az angol Music Week popzenei szaklap tudósítója által vezetett zsűritől a Music Week Star of the Year (az év nemzeti sztárja) díjat kapta. 1976-ban rádiós musicalt készített, és 1975-ben újabb német nyelvű albumot dobott piacra. A következő évben megjelent 9. nagylemeze, Csendszóró címmel, amiből több mint háromszázezer példány kelt el. A 80 években is tovább folytatódtak sikerei és szinte az összes akkori sztárral, együttessel dolgozott együtt. Kétségtelenül az időszak legsikeresebb előadója.
stúdió fotó Kovács kati
Fotó: Fortepan Szalay Zoltán
Kovács Kati az 1990-es években továbbra is keményen dolgozott, turnézott, bár a külföldi koncertek száma csökkent. Két-három évente jelentkezett nagylemezzel, de folyamatosan jelen volt a médiában és a színpadokon is. 1991-ben a „Nagy Generáció” tagjaként közreműködött a Várj, míg felkel majd a nap, majd 1992-ben a Fújom a dalt c. dal feldolgozásában és videóklipjében. Az 1990-es évek második felében ismét megjelent a német zenei életben, 1996-ban és 1998 is fellépett Berlinben. 1999-ben megjelent 25. nagylemeze: Édesanyámnak szeretettel. Az évezred fordulóján 1999–2002 között Haumann Péterrel tévéműsort vezetett (Slágertévé), és rendszeresen látható volt a tévécsatornákon. 2006-ban állandó szereplője volt az MTV Szenes-turné c. műsorának. 2009-ben magas színvonalú énekesi pályáján a legizgalmasabb fordulatot vette, amikor a fiatalokból álló Qualitons funk-beat együttessel kezdett dolgozni, elsősorban a progresszív dalait helyezték előtérbe. Az énekesnő és a zenekar kapcsolata ősszel indult- az A38 Hajón bemutatott koncerten, melyet a következő évben nagy sikerű országos turné követett. Koncertet adtak többek között az EFOTT-on, a VOLT- és a Sziget Fesztiválon is.
arckép Kovács Kati
Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

Pályafutása során megkapott díjak:

1978-ban Állami Ifjúsági Díjat
1980-ban SZOT-díj
1986-ban átvehette a legmagasabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat,
1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét
2006-ban Artisjus Életmű-díjat
2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét
2014-ben művészet területén adható legmagasabb állami elismerést, a Kossuth-díjat.
2021-ben a könnyűzene népszerűsítése és a falvak életminősége fejlesztése érdekében kifejtett életművéért a Magyar Kultúra Lovagja.

 

Forrás: wikipédia

Fotó: Fortepan

Török Ferenc rendezésében mutatják be a Bella Figurát a Pesti Színházban

Pablo Picasso és a boldog élet titka

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!