Tiszta Tészta!- Ma van a tészta világnapja

-

Tésztával táplálkozás világnap, a tészta története és történelme és egyéb tésztaságok. Mintegy 500 tésztaforma létezik és legalább 1400 különböző néven emlegetjük.

Tészta múlt és jelen

Bár minden nap használjuk és szinte el sem tudnánk képzelni az életünket tészta és tésztás ételek nélkül- mégis roppant keveset tudunk róla. Kevesen tudják azt, hogy a tészta története nem túl régi és egyáltalán nem nyúlik vissza az ősidőkbe. Leginkább az „újkor” találmányának mondható. Arról senki nem tud ki volt az, aki az első tésztát elkészítette. Sok mendemonda kering a téma körül. Leginkább az olaszokra voksolnánk, hiszen náluk a tészta kultusz komoly hagyományokkal bír, de sokan esküsznek a kínai gyökerekre. Sőt némely tanulmány alapján még az ősi Etruszk társadalom fejlesztette ki. Az első feljegyzések, amit a témában találtak I.e. 1100-ra nyúlnak vissza, mégpedig Kínához köthetően. Olaszországba i.e. 400 körül lett fellelhető Olaszországba ahol viszont népi eledellé avanzsálódott.

A tészta világnapja

1998-óta ünnepeljük meg a tésztát és meg is érdemli. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban világnapot szentelnek neki. Olyan alapvető élelmiszerré vált, ami az egész világon megoldást jelent az étkezésre. A tészta nap leginkább az 1995-ben megrendezett első nemzetközi tészta kongresszus megünnepléséről ered. A világnap nemcsak a tészta, hanem a tészta fogyasztók jeles ünnepe is. Célja pedig az az egyértelműség, hogy a tészta minden idők legsikeresebb élelmiszere. A világ minden táján fogyasztják, megszámlálhatatlan formában és kétségtelenül az emberiség egyik leglényegesebb alapanyaga.

Fotó: Pixabay A tészta a gyerekek kedvenc étele

Miért szeretjük a tésztát

A tészta az az étel, amivel nem lehet tévedni. Minden egyes korosztály számára jó választás, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik. A vele készült ételek rendkívül szerteágazóak és szinte minden egyéb alapanyaghoz passzolnak. Az elkészítési módok sokasága, a variálhatóság tette ezt az alapanyagot olyan sikeressé, hogy már szinte nem is tudnánk elképzelni nélküle az életet. Lehet édesen, sósan készíteni, fogyaszthatunk hozzá zöldséget, gyümölcsöt, húst, sajtot, gombát- egyszóval univerzális táplálék. Nem véletlen az sem, hogy a háziasszonyok kedvenc választása, ha éppen nem jut eszükbe semmi, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető és szinte kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza. Ha a gyermek finnyás és nem akar enni, nyerő lehet számára egy pizza, és nem fog nemet mondani egy túrós tésztára.

tésztaforma
Fotó: Pixabay

A tészta green

A tészta már önmagában is tápláló élelmiszer, de a variálhatósága révén a világ számos pontján a mindennapi alapétrend része. Összetevői könnyedén előállíthatóak és kevés vizet igényelnek, illetve fontos, hogy az elkészítése során, alacsony szén-dioxid kibocsátással jár. Fontos tudnivaló a tésztáról, hogy csökkenti a kettes típusú cukorbetegség tüneteit, a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát.

masni tészta
Fotó: Pixabay Masni és tészta

Hány fajta tésztát ismerünk

Valójában erre több teória is érvényes, de igazából még senki nem tudta megszámolni hány fajta tésztát (tészta formát) ismerünk. Az biztos, hogy több mint 380 féle fajta és forma található meg a világban és az is, hogy mintegy 1400 néven emlegetjük. Az egyértelmű, hogy a mediterrán konyha alapjait képezi és más gabonafélékkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel, olívaolajjal, magokkal, sőt még gyógynövényekkel és fűszerekkel is keverik. Ennek köszönhetően nem csak a legáltalánosabb, hanem az egyik legegészségesebb étrendet is képviseli a Földön.

tésztaétel
Fotó: Pixabay A tészta mindennapi étel

A tészta a legtöbbet fogyasztott étel

A fentebb említett tulajdonságai miatt a világ tésztafogyasztása ugrásszerűen emelkedik évről évre. A tészta lett a legtöbbet fogyasztott étel a bolygón. Nem megerősített adatok alapján több mint 19 millió tonnát gyúrnak a világon. A tészta gyártó nemzetek száma pedig megháromszorozódott az utóbbi tíz évben.
10 dkg tésztában 350 Kcal kalória található. 10 dkg tészta 11 g fehérjét, 1,4 gramm zsírt és 79 g szénhidrátot tartalmaz. 22 milligramm kalciumot, 192 mg káliumot és 189 mg foszfort, valamint számos vitamint tartalmaz.

Fotó: Pixabay Mi kell a tésztához.

Tésztában az olaszok viszik a prímet

A legnagyobb mennyiségben Olaszországban gyártják, évente körülbelül 3,25 millió tonna tészta kerül ki az itáliai műhelyekből. A második helyen az Egyesült Államok áll évi két millió tonnával. Összehasonlításképpen: Franciaország a tizennegyedik 247 500 tonnával közvetlenül Spanyolország mögött, amely 252 600 tonnát állít elő évente. Az olaszoknál olyan nem létezik, hogy a háztartásokból kifogyott a tészta. Mindig van, mindig feltöltik a készleteket és mindig készítik.
Azt már mindenki tudja, hogy a „pasta”, az olaszok nemzeti ételének számít. Ha a tésztára gondolunk egyből az olasz konyha jut eszünkbe és a különféle Street Food ételek között is ezek az ételek kerülnek dobogós helyre. Nem csoda, hiszen számos formában, ízvilágban elérhető és milliónyi változatban elkészíthető. Spagetti, fusilli, gnocchi, penne, pizza, ravioli, ezek a nevek már mindenki számára ismerősen csengenek és természetesen mindenkinek megvan a maga kedvence. Tápláló, laktató, megfelelő szósz választás esetén pedig egészséges és teljes értékű főétel készíthető belőle.

Forrás: italy magazine, wikipédia

Fotó: Pixabay

Bocuse d’Or magyar döntő, Dalnoki Bence fogja képviselni hazánkat

Zabos finomságok az egészséges étkezés jegyében

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!