A zab kiváló fehérjeforrás, magas a rosttartalma. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanis kiváló vas-, cink-, foszfor-, kálium- és magnéziumforrás. Egyre többen ismerik fel a zab jótékony hatásait, s fogyasztanak zabkásákat reggelire, sportolás előtt is akár. Ám ennél jóval kreatívabb módon is fogyasztható ez az értékes gabona. Mutatunk pár remek receptet a kedvencek közül.
Zab a reggelekre
Nemrég egy nagyon komoly egészségügyi diétám volt, s csak lassan szabadott visszaszoktatnom a szervezetemet az egyes ételekhez. Emlékszem, a sok édesség nélküli hónap után milyen mennyei érzés volt a zabitalba szórt natúr zabpelyhes, reszelt almát belapátolni. Rájöttem, hogy a reggeli, üres gyomor is hálásabb a növényi italba szórt gyümölcsös zabért, mint a feketekávéért.
Az ízesítés nélküli, saját magunk által tisztított és felvágott gyümölcsökkel vegyített zabpehely a legegészségesebb.
Zab labdacsok
Hozzávalók:
- 250 g zabpehely
- 100 g lehetőleg teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 100 g apróra vágott aszalt gyümölcs ízlés szerint
- 25 g lenmag
- 100 g félig olvadt vaj (érdemes felolvasztani a sütés előtt)
- 100 g cukor – ez nem túl diétás, de kell a masszának, a kókuszcukor is jó lehet!
- 1 db tojás
Elkészítés:
Előbb a száraz összetevőket keverjük össze. A picit megolvasztott vajat és a cukrot összekeverjük. Ehhez adjuk hozzá a tojást. A tojásos masszát keverjük össze a száraz összetevőkkel. Ha kellően gyúrható a tészta, akkor formázhatjuk is belőle a labdákat. Pár per alatt (kb 10 perc) megsül 180 fokon. Megforgathatjuk őket a végén még egy kis zabpehelyben. Szuperül el lehet a labdákat csomagolni dobozba akár uzsonnának is.
Házi zabkeksz
A boltban kapható, mutatós csomagolásba rejtett kekszek nagy része rengeteg hozzáadott cukrot, egyéb, szervezet számára kevéssé hasznosítható adalékanyagot tartalmaz. Érdemesebb a saját konyhádban megalkotni a finom ropogtatnivalót, abban biztosan csak az van, amit te beleteszel.
Ebben a cikkünkben részletesen is írtunk a boltban vett ételek rejtett cukortartalmáról: https://bcoolmagazin.hu/etelek-es-italok-amikben-sokkal-tobb-cukor-van-mint-gondolnank/
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
0.5 tk szódabikarbóna
1 db tojás
5 ek méz
10 dkg margarin vagy vaj
1 marék dió
olvasztott étcsoki
és /vagy
házi áfonyadzsem a tetejére
Elkészítés:
Ismét a száraz alapanyagokkal kezdünk, ezeket keverjük össze. Ezután jöhetnek a a nedves alapanyagok. Ennél a receptnél is érdemes a vajat vagy a margarint először kicsit megolvasztani. Ha a tészta ízlésünknek megfelelően összeállt, golyókat formálhatunk, majd ezeket kilapítjuk. Sütőpapírral kibélelt tálcára rakjuk őket, és 160 fokon, 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
A végén nyakon önthetjük a kekszeket olvasztott étcsokival, vagy házi dzsembe, lekvárba mártogathatjuk őket.
Zabos muffinkosárkák
A muffinkosárkákban is az a jó, hogy csomagolható, dobozolható. ebben a receptben a bögre lesz az alapmérték. Reméljük, hogy a gyerkőcöknek is ízleni fog majd!
Hozzávalók:
- 2,5 dl kb 1 bögre apróbb szemű zabpehely
- 1/2 bögre kókuszcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 1/2 bögre növényi ital
- 1/2 bögre olvasztott vaj, de remek a kókuszzsír vagy a növényi olaj is!
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- csipet só
- 1 bögre bogyós gyümölcs
Elkészítés:
A zabpelyhet finomra aprítjuk robotgépben. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a kókuszcukrot. Ezeket gondosan összekeverjük. Egy másik tálban a nedves összetevőket tesszük: a tojást, a tejet, a zsiradékot és a vaníliaaromát, vaníliakivonatot. Ezeket is összekeverjük kézi habverővel. A két tál tartalmát összeöntjük, összedolgozzuk őket homogén tésztává. Ekkor jönnek a masszába a bogyós gyümölcsök. A 12 muffinformába elosztjuk a tésztánkat, még a gyümölcsös masszákat meghintjük egy pici zabpehellyel. 180 fokon sütjük a kosárkákat kb 20 percig. Várjuk meg, míg kihűlnek a zabkosarak.
Kép: kezdőkép
A ZsomBisztro videóira véletlenül találtam rá. A fiatal srác nagyon kreatív, új ötletekkel áll elő, a zabkása fronton is, így betettem ide az egyik videóját: