spot_imgspot_img
spot_img

Zabos finomságok az egészséges étkezés jegyében

-

Article Top Ad (AdSense)

A zab kiváló fehérjeforrás, magas a rosttartalma. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanis kiváló vas-, cink-, foszfor-, kálium- és magnéziumforrás. Egyre többen ismerik fel a zab jótékony hatásait, s fogyasztanak zabkásákat reggelire, sportolás előtt is akár. Ám ennél jóval kreatívabb módon is fogyasztható ez az értékes gabona. Mutatunk pár remek receptet a kedvencek közül.

 

Zab a reggelekre

Nemrég egy nagyon komoly egészségügyi diétám volt, s csak lassan szabadott visszaszoktatnom a szervezetemet az egyes ételekhez. Emlékszem, a sok édesség nélküli hónap után milyen mennyei érzés volt a zabitalba szórt natúr zabpelyhes, reszelt almát belapátolni. Rájöttem, hogy a reggeli, üres gyomor is hálásabb a növényi italba szórt gyümölcsös zabért, mint a feketekávéért.

Az ízesítés nélküli, saját magunk által tisztított és felvágott gyümölcsökkel vegyített zabpehely a legegészségesebb.

zabos finomság
A Zabpehely kiváló az energikusan induló reggelekhez. kép:pixabay.com

Zab labdacsok

Hozzávalók:

  • 250 g zabpehely
  • 100 g lehetőleg teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 100 g apróra vágott aszalt gyümölcs ízlés szerint
  • 25 g lenmag
  • 100 g félig olvadt vaj (érdemes felolvasztani a sütés előtt)
  • 100 g cukor – ez nem túl diétás, de kell a masszának, a kókuszcukor is jó lehet!
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Előbb a  száraz összetevőket keverjük össze. A picit megolvasztott vajat és a cukrot összekeverjük. Ehhez adjuk hozzá a tojást. A tojásos masszát keverjük össze a száraz összetevőkkel. Ha kellően gyúrható a tészta, akkor formázhatjuk is belőle a labdákat. Pár per alatt (kb 10 perc)  megsül 180 fokon. Megforgathatjuk őket a végén még egy kis zabpehelyben. Szuperül el lehet a labdákat csomagolni dobozba akár uzsonnának is.

Zab labda
A zab labdákat a gyerkőcöknek is el lehet csomagolni uzsonnára.. kép: pixabay.com/stina_magnus

Házi zabkeksz

A boltban kapható, mutatós csomagolásba rejtett kekszek nagy része rengeteg hozzáadott cukrot, egyéb, szervezet számára kevéssé hasznosítható adalékanyagot tartalmaz. Érdemesebb a saját konyhádban megalkotni a finom ropogtatnivalót, abban biztosan csak az van, amit te beleteszel.

Ebben a cikkünkben részletesen is írtunk a boltban vett ételek rejtett cukortartalmáról: https://bcoolmagazin.hu/etelek-es-italok-amikben-sokkal-tobb-cukor-van-mint-gondolnank/

Hozzávalók:

20 dkg zabpehely

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

0.5 tk szódabikarbóna

1 db tojás

5 ek méz

10 dkg margarin vagy vaj

1 marék dió

olvasztott étcsoki

és /vagy

házi áfonyadzsem a tetejére

Elkészítés: 

Ismét a száraz alapanyagokkal kezdünk, ezeket keverjük össze.  Ezután jöhetnek a a nedves alapanyagok. Ennél a receptnél is érdemes a vajat vagy  a margarint először kicsit megolvasztani. Ha a tészta ízlésünknek megfelelően összeállt, golyókat formálhatunk, majd ezeket  kilapítjuk. Sütőpapírral kibélelt tálcára rakjuk őket, és 160 fokon, 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

A végén nyakon önthetjük a kekszeket olvasztott étcsokival, vagy házi dzsembe, lekvárba mártogathatjuk őket.

zabkeksz
kép: unsplash.com

Zabos muffinkosárkák

A muffinkosárkákban is az a jó, hogy csomagolható, dobozolható. ebben a receptben a bögre lesz az alapmérték. Reméljük, hogy a gyerkőcöknek is ízleni fog majd!

Hozzávalók:

  • 2,5 dl kb 1 bögre apróbb szemű zabpehely
  • 1/2 bögre kókuszcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre növényi ital
  • 1/2 bögre olvasztott vaj, de remek a kókuszzsír vagy a növényi olaj is!
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • 1 bögre bogyós gyümölcs

Elkészítés:

A zabpelyhet finomra aprítjuk robotgépben. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a kókuszcukrot. Ezeket gondosan összekeverjük. Egy másik tálban a nedves összetevőket tesszük: a tojást, a tejet, a zsiradékot és a vaníliaaromát, vaníliakivonatot. Ezeket is  összekeverjük kézi habverővel. A két tál tartalmát összeöntjük,  összedolgozzuk őket homogén tésztává. Ekkor jönnek a masszába a bogyós gyümölcsök. A 12 muffinformába elosztjuk a tésztánkat, még a gyümölcsös masszákat meghintjük egy pici zabpehellyel. 180 fokon sütjük a kosárkákat kb 20 percig. Várjuk meg, míg kihűlnek a zabkosarak.

Kép: kezdőkép

A ZsomBisztro videóira véletlenül találtam rá. A fiatal srác nagyon kreatív, új ötletekkel áll elő, a zabkása fronton is, így betettem ide az egyik videóját:

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Különleges körtés ételek, amiket érdemes elkészíteni

Halloweeni, sütőtökös finomságok

Pokorny Lia különleges receptjei

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!