spot_imgspot_img
spot_img

Margit és Gellért a turisták kedvencei – megújult a Budavári Sikló

-

Article Top Ad (AdSense)

A Budavári Sikló pályája megújult, két kocsiját, Margitot és Gellértet is teljes körűen felújították. A szépészeti beavatkozáson átesett kocsikról újra megcsodálhatjuk Budapest egyik leggyönyörűbb panorámáját.

 

Margit és Gellért újra úton

Tavaly ősszel kezdődött el a Budavári Sikló nagyjavítása, amely idén februárban, pár napja fejeződött be. Már most kígyóznak a sorok a jegypénztáraknál, sokan szeretnének a Siklóval utazni. Margit és Gellért a vázszerkezetük javításán és fényezésén túl új faburkolatot is kaptak. A pálya is megújult, és a biztonsági elemekre is nagy hangsúlyt fektettek a nagyjavítási munkák során. Például védőkorlát is került a két lépcsősor mellé, amely a Sikló esetleges meghibásodása esetén biztosítja az utasok biztonságos lejutását.

Budavári Sikló
Budavári Sikló megújult kép:bkv.hu
Budavári Sikló
Margit és Gellért újra vár kép.bcoolmagazin.hu/R. Sz.Zs.

 

A világörökség része

A Várhegy lejtőjén közlekedő Budavári Sikló 1870-ben indult el, s a második világháborúban súlyosan megrongálódott, bombatalálat érte. A BKV 1986-ra korhűen építette újjá a Budavári Siklót. Azóta is rendszeresen felújításokon esik át.

A világörökség részeként jegyzett vasút a Clark Ádám téren, a Széchenyi lánchíd budai hídfőjénél vár mindenkit.

A Budapestre látogató turisták egyik kedvenc célpontja a Budavár, és persze itt élő, budapesti lakosként is mindig rá lehet csodálkozni a Lánchíd környékének szépségére.

Mivel a Széchenyi lánchíd felújítása épp tart, a dunai panoráma nem a legszebb arcát mutatja, de még így is káprázatos Pest látványa, a Szent István Bazilika.

A Lánchíd megújulásáról ebben a cikkünkben írtunk: https://bcoolmagazin.hu/fontos-es-erdekes-informaciok-a-lanchid-felujitasarol-a-bkk-kreativ-kisfilmje/

A megújult Sikló reggel nyolc és este tíz óra között szállítja az utasokat, használata 3 éves kor alatt díjmentes. Nyugdíjas és egyéb utazási kedvezmény nem vehető igénybe. Egyéb információkat itt tudsz megnézni: bkv.hu 

Budavári Sikló
Budavári Sikló kép: bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

A jegyre várva is pompás látványban lehet részed. A Várban tett hatalmas séta lelkileg és testileg is feltölthet.

Budavár
Budavári Palota kép:bcoolmagazin.hu/R.Sz.Zs

A Siklóról a BKV videójából megtudhatsz érdekességeket:

 

A Kockásfülű Nyúl is vár

Budavári Sikló felső állomásánál a várfalon kapott helyet a hatalmas füleivel Kolodko Mihály miniszobra, a Kockásfülű Nyúl.  A 70-es évek egyik legemblematikusabb mesefigurája távcsövével a Turul-szobor közelében van.  A Dunát és Pestet kémlelő bronz nyuszit bármelyik irányból is fotózod, elképesztően szép panorámát örökíthetsz meg.

Sikló
kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó cikkeink:

10 különleges kortárs szobor Budapesten, amit látnod kell

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!