Illusztris szólistákkal kiegészülve játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

-

Két illusztris szólistával: Gottlieb Wallisch-sal (zongora) és Pálfalvi Tamással (trombita), valamint egy várva várt karmester-vendégmuzsikussal, Mathieu Herzoggal (brácsa) február 15-én közösen lép színpadra a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A 16 tagú együttes karmesterrel kiegészülve játszik a különleges estén, és először hangzik el Magyarországon Mario Pilati zongorára és kamarazenekarra írt Szvitje.

A sokszínűség jegyében hívta meg a Liszt Ferenc Kamarazenekar a vendégelőadóit a február 15-i koncertre. A szólistáikat jól ismerik, szoros a művészi kapcsolat, hiszen korábban is dolgoztak már együtt, sőt mindkét művésszel készítettek egy-egy közös lemezt. Emellett Pálfalvi Tamás nemcsak mint szólista, hanem több koncerten, mint zenekari művész közreműködött a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyein.

A magyarországi bemutatóként elhangzó Pilati-szvit Gottlieb Wallisch zongoraművész javaslatára került be a műsorba. Izgatottan várják, elnyeri-e a budapesti publikum tetszését.

,,Megpróbáljuk a hagyományokat őrizni, azokat az emblematikus darabokat, amiket nagyon sokat játszunk, repertoáron tartjuk. Emellett az átiratokra helyezzük a hangsúlyt és olyan különlegességekre, mint a Pilati-darab. – mondta Tfirst Péter koncertmester

A koncerttel Mathieu Herzog és a Liszt Ferenc Kamarazenekar első közös együttműködése  valósul meg. A rendkívül sikeres francia Ébène Vonósnégyes alapítótagjaként híressé vált művész a koncerten egyszerre két szerepkört is vállal. A négy mű közül három előadását karmesterként irányítja. Janáček híres Kreutzer-szonátája viszont olyan vonzerő számára, hogy a közös előadásban zenekari művészként, a brácsaszólam vezetőjeként csatlakozik a zenekarhoz és a szokásos kamarazenekari metódustól eltérően így látja el a koncertmesteri feladatot. 

Ehhez hasonló struktúrában eddig egyedül Várdai István művészeti igazgatóval dolgozott a kamarazenekar, aki cselló-szólamvezetőként és egyben zenekari irányítóként játszott egyes darabokban.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!