spot_imgspot_img
spot_img

Legjobb állatkertek a világ körül

-

Article Top Ad (AdSense)

Az állatkertek a kezdetektől részei voltak az emberiség történetének. Az egyik legrégebbi ismert állatkertet 2009-ben fedezték fel Egyiptomban, és a feltételezések szerint i.e. 3500-ban létezett. Napjainban, bárhová is utazunk, mindenhol ellátogathatunk egy állatkertbe, ahol hihetetlen élményekben lesz részünk.

Az állatkerteknek köszönhetően lehetőséget kapunk, hogy minél többet megtudjunk a körülöttünk élő állatokról és természetről, és ez egy remek módja annak, hogy a gyerekeket bevonjunk a tudományba, és megmententsünk olyan állatfajokat, amelyek közel állnak a kihaláshoz.

Utazás közben nem mindig könnyű megtalálni a vadon élő állatokat, különösen, ha nem a természetbe, hanem a világ nagyvárosaiba utazunk. Szerencsére az állatkertek nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy megismerkedjünk és tanuljunk a világ különböző tájain élő állatokról. Ezekben a parkokban nem nehéz eltölteni egy kis időt, ezért összeállítottuk a világ legjobb állatkertjeit, amelyeket utazáaink során érdemes felkeresni.

Schönbrünni Állatkert, Bécs

állatkert-oroszlánfóka
Oroszlánfóka kölyök napozik a Schönbrünni Állatkertben. Fotó: Wolfgang Bayer

A világ legrégebbi, 1752 óta folyamatosan működő állatkertje egy egészen hihetetlen hely, ráadásul bármikor meglátogathatjuk. A történelmi intézmény az egyre népszerűbb Schönbrunni kastély gyönyörű területén található. A kezdetben császári menazsériaként létrehozott Tiergarten Schönbrunn most a természetvédelemre és az oktatásra összpontosít. Nagyszerű környezetéhez hasonlóan az állatkert is számos elegáns barokk épületet használ, így talán nincs is szebb állatkert a világon. A Bécsben látható különféle állatok között megtalálhatók a keleti kiskarmú vidrák, sarkvidéki farkasok, elefántok, pandák és szibériai tigrisek.

San Diego-i Állatkert

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

San Diego Zoo (@sandiegozoo) által megosztott bejegyzés

A világ legjobb állatkertje hírében áll, de mindenesetre a leghíresebb. A Balboa Parkban történt 1916-os megnyitása óta a San Diego-i Állatkert az ország leglátogatottabb állatkertjévé és a város fő attrakciójává nőtte ki magát. Földrajzi témái és élőhelyek szerint nyolc nagy területe van, és ezek több, mint 3500 állatnak adnak otthont 650 fajból. Az egyik legismertebb az Outback kiállítás, amely olyan ausztrál lényeknek ad otthont, mint a koalák és a tasmán ördögök vagy az Afrikából és Ázsiából származó számtalan különleges állat. Külön izgalmas a sok érdekes közlekedési mód, amelyet igénybe vehetünk, mint a villamos, a Skyfari Aerial Tram, amely pillanatok alatt átszállít egyik régióból a másikba.

Zoologischer Garten, Berlin

állatkert-gorilla-berlin
Fotó: Stefan/flickr.com

Ha lenyűgöző történelmi állatkertekről van szó, nehéz felülmúlni a berlini Zoologischer Gartent. Az 1844-ben megnyitott állatkertet berlini állatkert nem véletlenül a helyiek büszkesége, és nem csak egy örökség, hanem a világ legnagyobb állatkertje is – az állatok számát nézve. Ebben a városi állatkertben 20 200 állat él 1380 különböző fajból, ami számos különféle tenyésztési program kulcsszereplőjévé is teszi. A 86 hektáros területen szédítően sokféle állatot láthatunk, köztük jegesmedvéket, óriáspandákat, makikat és sok más főemlősfajtát.

Chester Zoo, London

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chester Zoo (@chesterzoo) által megosztott bejegyzés

Az Egyesült Királyságban a Chesteri Állatkert az ország egyik legnépszerűbb látványossága, és jó okkal. Az állatkert 128 hektáros területével az egyik legnagyobb az a királyságban. 1931-ben nyílt meg, és manapság több, mint 35 000 állatot fedezhetünk itt fel, köztük olyan hihetetlen egzotikus lényeket, mint a Capybaras, a Babirusas és az andoki medvék. A Chester Zoo nemrégiben adott hírt arról, hogy egy ritka fekete orrszarvú született ott, ami kétségtelenül egy újabb ok lehet a látogatásra.

Loro Park, Tenerife

állatkertek-papagáj-loropar
Fotó: Detlef Purkhart/flickr.com

Noha a neve „papagájpark”-nak fordítható, a Tenerife szigetén található Loro Parque jelentősen túlnőtt ezen a néven. Amikor 1972-ben megnyílt, valóban papagáj-rezervátum volt, ma azonban egy 33 hektáros állatkert, ahol emlősök, hüllők és tengeri élőlények is találhatók. Jaguárokat, vízilovakat, lajhárokat is láthatunk itt, ami nem csoda a Kanári-szigetek egyik legnépszerűbb látnivalójává tette.

Fővárosi Állat-és Növénykert

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zoo Budapest (@zoobudapest) által megosztott bejegyzés

156 évvel ezelőtt 1866. augusztus 9-én fantasztikus pompával nyitotta meg kapuit az első magyar állatkert – ekkor még Pesti Állatkert néven. A látogatók 300-nál is több különféle emlőssel és madárral találkozhattak, amely lenyőgőző hatással volt a XIX. század közönségére. A “bemeneti díj” ekkor 20 korona volt. A divatos közönség legnagyobb részét egy illusztris lakó hozta lázba: az állatkert első medvéje, Kristóf. Persze az évek során jelentősek bővült az itt élő állatok száma, és lett bivalyunk, aranyhalunk, szarvasunk, pulykánk, farkasunk, de több majom és vadmacskaféle is érkezett. Néhány évvel később épült az oroszlánház, 1878-ban pedig egy gyönyörű madárházzal bővült, amelyben a papagájok és kakaduk mellett hazai dalos és szövőmadarak is otthonra lelt. Manapság hazánk egyik leglátogatottabb kulturális intézménye, amely évente több, mint  egymillió látogatót fogad. Csupa lenyűgöző állatot  láthatunk: koalát, vombatot, vidrát, tigrist, oroszlánt, de született is gorilla és ázsiai elefánt is.

Olvasd el ezt is:

10 érdekesség, ami nem tudtál Afrikáról

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!