10 érdekesség, ami nem tudtál Afrikáról

-

Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de Afrikához semmi sem fogható. Olyan hely, amely gyakran összezavarja az elvárásokat és szembeszáll a konvenciókkal, és mindig tele van meglepetések: a bolygó első egyetemét például egy nő alapította.

Afrika az ókori rómaiktól kapta a nevét

A széles körben elterjedt nézet szerint az afrikai kontinens az ókori rómaiakról kapta a nevét. Karthágó legyőzése után a rómaiak tartományt alapítottak a területen, amelyet a környéken lakó afri törzsről neveztek el.

Afrika a második legnagyobb kontinens a Földön

Afrika a világ második legnagyobb kontinense, teljes területe körülbelül 30,37 millió négyzetkilométer. Az egyik legérdekesebb tény Afrikával kapcsolatban, hogy a kontinens hossza és szélessége körülbelül azonos. Ötvennégy ország, valamint két de facto független állam található itt, amelyek elismerése korlátozott vagy egyáltalán nincs. Legnagyobb országa korábban Szudán volt, amíg ketté nem szakadt Szudánra és Dél-Szudánra, ezért ma Algéria a legnagyobb afrikai országa, míg a legnagyobb város Egyiptom fővárosa, Kairó.

Afrikában nagyjából 1500-2000 nyelven beszélnek

Afrikában legalább 3000 különböző etnikai csoport él, és körülbelül 2000 különböző nyelvet beszélnek, és mindegyiknek más és más dialektusa van. Az arab a legszélesebb körben beszélt nyelv az afrikai kontinensen, ezt követi az angol és a szuahéli, a francia.

Itt éltek az első emberek

Ha a fosszilis maradványokról szóló feljegyzéseket nézzük, úgy tűnik, Afrika az első kontinens, ahol embert találtak. A fosszilis maradványok azt sugallják, hogy körülbelül hét millió évvel ezelőtt is már emberek lakták az afrikai kontinenst.

Afrikában van a bolygó leghosszabb folyója

A Nílus a világ leghosszabb folyója, körülbelül 6853 kilométer hosszú, és 11 országon keresztül folyik délről észak felé.

Afrika ad otthont a világ legidősebb egyetemének

afrika-egyetem
Fotó: twenty20photos/envato.elements.com

A világ legrégebbi létező és folyamatosan működő oktatási intézménye a Karueein Egyetem, amelyet Fatima al-Fihri alapított marokkói Fezben i.sz. 859-ben. És ez az egyetem nemcsak a legrégebbi felsőoktatási intézmény a Földön, hanem az első, amelyet nő alapított, aki egyben muszlim is volt. Fatima kereskedő apja vagyonából származó örökségét felhasználva alapította az iskolát, amely végül felsőoktatási intézménnyé nőtte ki magát. A második legrégebbi egyetem egyébként Mali egyik városában, Timbuktuban található, amelyet i.sz. 982-ben alapítottak, és amely a 12. századra a város olyan szellemi központtá vált, hogy a National Geographic a középkori világ Párizsaként emlegette. Európa legrégebbi egyetemét, az olaszországi Bolognai Egyetemet 1088-ban alapították…

A világ legnagyobb és legforróbb sivataga is Afrikában van

A Szahara a világ legnagyobb sivataga és az egyik legzordabb környezet a bolygón. A maga 9,4 miillió négyzetkilométerével összességében a harmadik legnagyobb sivatag az Antarktisz és az Északi-sarkvidék után (amelyek hideg sivatagok).  A sivatag tizenegy országot fed le: Algéria, Csád, Egyiptom, Líbia, Mali, Mauritánia, Marokkó, Niger, Nyugat-Szahara, Szudán és Tunézia nagy részét.

A bolygó legnagyobb, leggyorsabb és legmagasabb állata is Afrikában él

afrika-elefánt
Fotó: piccaya/envato.elements.com

Az afrikai elefánt a világ legnagyobb szárazföldi állata.  Gigantikus méretekkel bír, súlya meghaladja a hat tonnát, és akár hét méter hosszú is lehet. A világ legmagasabb állata a zsiráf.  A hím zsiráfok akár 6 méter magasak is lehetnek, míg a nőstények körülbelül 4,6 méteresek. A világ leggyorsabb szárazföldi állata a gepárd szintén Afrikában él, és nagyjából 96,5 kilométer/óra sebességgel is képes futni! Ezt a rekordot egyébként egy Sarah nevű tizenegy éves gepárd állította fel 2012-ben.

Dél-Afrika ad otthont a világ legmagasabb bungee jumping helyének

A 216 méteres Bloukrans Bridge a világ egyik legmagasabb hídja, ahonnan igazán hajmeresztő ugrásokat lehet végrehajtani.

Afrikában él a Föld legnagyobb vadállat állománya

A Tanzániában található Serengeti Nemzeti Park ad otthont a világ legnagyobb vadon élő állatainak.  Több mint 750 000 zebra és 1,2 millió gnú vonul át ezen Serengeti végtelen síkságain, amely történetesen a bolygó legrégebbi ökoszisztémáját is adja.

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!