Miért nem szellemes, kellemes, jellemes minden tigris?

-

Mindenki szereti jól érezni magát, szeretnénk boldogok lenni. Ez vonatkozik az emberekre és az állatokra is. Ennek tudatában mégis rengeteg fájdalmat okoztunk már, többek között a tigriseknek is ahelyett, hogy inkább tisztelnénk és megértenénk őket. A Tigrisek Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a védelmükre és arra, hogy a mai napig szörnyű emberi tetteknek vannak kitéve.

Szia!

Tigris vagyok, két s-sel és y-nal (A. A. Milne: Micimackó). Minden nap sok figyelmet érdemlek, de most a szokásosnál is többet. Miért? Mert ez a nap a legjobb, legbátrabb állatokról szól, a tigrisekről.

A fajtársaimmal valamikor régen az egész Földön szabadon, tekintélyt parancsolóan jártunk-keltünk a forró őserdőkön át a szibériai hómezőkig. Voltak, akik bálványoztak minket, voltak, akik féltek tőlünk, de mindenki nagyra becsült bennünket, talán túlságosan is…

Az elvett életekért cserébe szerencsét és erőt vártak

A lehengerlő adottságaink miatt az emberek mágikus -és gyógyítóerőt láttak bennünk. Olyan erősek akartak lenni, mint mi. Szívesen segítettünk volna nekik ebben, kölcsönösen sokan tanulhattunk volna egymástól, de ők más utat választottak. A csontunkból mindenféle készítményeket, porokat kotyvasztottak, amuletteket készítettek a saját hasznukra. Azt persze nem tudták, hogy ha mi megszűnünk létezni, velünk együtt elszáll az erőnk is, de ez nekik amúgy sem számított. Vadul hittek a saját elképzeléseikben. Emellett persze a szépséges csíkos bőrünket is megirigyelték. Mindent maguknak akartak. A mi érzéseinkre és a világméretű következményekre nem gondoltak.

Fotó: flickr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért nem szellemes, kellemes, jellemes minden tigris?

Az emberek ambíciói miatt egyre kevesebben lettünk. Amikor kezdett kilátástalanná válni a helyzet, valami csoda folytán a megmentésünkre felbukkant pár jótét lélek, akik állatkertekbe kísérték a barátaimat vagy olyan természetvédelmi központokba, amelyeket veszélyeztetett állatok fogságban történő szaporítására hoztak létre. Ezeknek a helyeknek köszönhetően a tigris társaim szép lassan újra erőre kaptak és egyre többen lettünk. Azonban a rosszszívű emberek nem mondtak le a gonosz terveikről. A még vadonban élő tigriseket ketrecekbe tuszkolták, és olyan „tigrisfarmokra” vitték őket, amelyek nem voltak ellenőrizve, amik nem szakmai vagy legális keretek között működtek, mint az állatkertek vagy természetvédelmi központok. Azt mesélték a barátaim, hogy ezeken a helyeken minden barbárság mellett számukra fájdalmas, de az emberi szemnek látványos betanítással, mutatványokkal még több hasznot akartak belőlük kihúzni.

Egyre erősödött az illegális vadászat, az illegális kereskedelem és a gyönyörű gazdag élőhelyeink pusztítása is. Én akkor kerültem a Százholdas Pagonyba, amikor rohamosan lecsökkent az életterünk. Szükségem volt egy barátságos helyre, egy megértő és kedves társaságra. Róbert Gidáék befogadtak engem és vigyáztak rám. Én magam egy szellemes, kellemes, jellemes Tigris vagyok (A. A. Milne: Micimackó) és az is maradtam az évek során, mert biztonságban élhettem, de a legtöbb tigrisnek ez nem adatott meg.

Fotó: Facebook/Micimackó Magyarország

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kihalás szélén

A helyzet tarthatatlanná vált, eljött a mélypont. Míg egy évszázaddal ezelőtt több mint 100 ezer tigris élt vígan a szabadban, addig 2010-re mindössze 3200-an maradtunk. Voltak olyan helyek a természetben, ahonnan végleg eltűntünk.

Tennünk kellett valamit! Úgy döntöttünk, hogy ezentúl minden évben július 29-én felhívjuk az egész világ figyelmét a tigrisek helyzetére. Nagy segítségünkre volt a Word Wild Fund for Nature civil szervezet, ami elkezdte felmérni a maradék tigrisállományt, illetve elköteleződött a globális Tx2 (Tigers times two) program mellett, aminek célja, hogy 2022-ig megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma. Csíkos társaim megmentése mellett így különös figyelmet kaptak a természetes élőhelyeink is.

2022 a Tigris éve

Már 2021-re a tigrisek száma Bhutánban, Kínában, Indiában, Nepálban és Oroszországban is növekedett. Azonban a sikerek ellenére 2022-ben, a kínai horoszkóp Tigris jegyének évében, a veszély még mindig fennáll. Az élőhelyeink folyamatos pusztítása, a kevés zsákmány, az ellenünk folyó orvvadászat és a testrészeinkkel való illegális kereskedelem továbbra is nagyon megnehezíti a helyzetünket. Délkelet-Ázsiában félelmetes sebességgel csökken a vadon élő tigrisek száma.

Fotó: pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még mindig veszélyben vagyunk

A mai nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet a tigrisek megmentésére. Sokan dolgoznak azon, hogy minél többen legyünk, hogy erősek legyünk. Nekik köszönhetően valóban észlelhető a javulás. Minden tigris nevében mondhatom, hogy hálásak vagyunk érte.

De messze vagyunk még attól, hogy újra szabadon élvezhessük a vadont, eredeti pompájában. Sok segítségre van szükségünk. Azzal, hogy a mondanivalóm végére jutottál, kedves olvasó, már te is részese lettél a Tigrisek Világnapjának. Köszönöm az érdeklődésedet, hogy ezentúl még tudatosabban állsz majd hozzánk és remélem, hogy jövő ilyenkor még több tigris barátommal gyűlhetünk össze eme nemes napon.

Pavlova Darija

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!