spot_imgspot_img
spot_img

Jelentősen szigorítanák az állatvédelmi törvényt

-

Article Top Ad (AdSense)

Súlyosabban büntetnék a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnének fel a szaporítók ellen és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számítana. 

 

Áttörés jöhet az állatvédelemben

Több ponton szigorítaná az állatvédelmi szabályokat Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és képviselőtársa, Ovádi Péter miniszteri biztos új törvényjavaslata. A javaslat reagál a közelmúlt súlyos mérgezési eseteire, amelyek során védett állatok pusztultak el, és a kihelyezett erős méreg embereket is veszélyeztethetett. A tervezet egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná azokat, akik méreg vagy „az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével” okozzák több állat pusztulását. Már e cselekmények előkészületét is büntetnék. Nem csupán az állatviadal szervezőit, hanem az azon résztvevőket is büntetnénk.

Szigorúbban bírálnák el a szaporítókat is, ha olyan körülmények között tartják az állataikat, amelyek az elpusztulásukhoz vagy maradandó egészségkárosodásukhoz vezetnek. A benyújtók arra hivatkoznak, hogy a kölyköket gyakran idő előtt elválasztják az anyaállattól, majd alkalmatlan helyen és körülmények között szállítva értékesítik őket, kereskednek velük.

állatvédelmi törvény
Áttörés jöhet az állatvédelemben. kép:elements.envato.com

Magyarország első állatvédelmi kódexe

Az állatok világnapján kaphattunk egy lelkesítő, remek hírt: megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe. A Kódex egységben született meg az Állatorvostudományi Egyetem, a tudományos élet képviselői, a legkülönbözőbb kormányzati szervek és a civil szféra tagjai, az önkéntes állatvédők támogatásával. Az Állatvédelmi Kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. A Kódex szövege megtalálható az Állatorvostudományi Egyetem honlapján pár részt egy korábbi cikkünkbe is idéztünk belőle, s most is megtesszük:

„- az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szellemében az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények,
– minden állategyed egyszeri és megismételhetetlen,
– a biológiai sokféleség védelme és a természet fenntarthatósága korunk egyik legfontosabb kérdése, és ennek szerves része lehet az állategyedek védelme”

„Az Aláírók aláírásukkal igazolják, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élő állatokkal bármilyen módon kapcsolatba kerülő munkatársaik, tagjaik, illetve önkénteseik a hatályos állatvédelmi joganyagot megismerjék és az abban foglaltakat betartsák, különös tekintettel az általános állatvédelmi szabályozásra és azokra a részletszabályokra, amelyek az Aláíró szervezet tevékenységéhez kötődő fajokat érintik.

Az Aláírók vállalják, hogy joghézag vagy nem egyértelmű jogi szabályozás esetén törekednek az olyan jogértelmezésre, amely az élő állatok szenvedésmentességének célját szolgálja.”

Az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti. Mi is örömmel értesülünk és adunk hírt az állatvédelmi kezdeményezésekről és a törvények szigorításáról.

Állatos témában olvasnivaló:

Gyógyító cicák – a macskaterápia pozitív hatásai

Macskával az élet – szívmelengető cicaszokások

A macska, aki a világ leghíresebb csókjánál is jelen volt

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!