spot_imgspot_img
spot_img

A macska, aki a világ leghíresebb csókjánál is jelen volt

-

Article Top Ad (AdSense)

A macskák öntörvényűsége, kimért eleganciája sok híres művész szívét rabul ejtette, köztük Gustav Klimtét is. A szecessziós festőóriás Katze nevű kedvenc cicája még a világhírű A csók című festményének megalkotásakor is a műteremben flangált. Az érzékeny osztrák festő és dédelgetett kedvence közt különleges kapocs volt és sok közös is volt bennük.

 

A különc művész aranyba mártott érzéki világa

Gustav Klimt (1862-1918) már a megjelenésével, a ruházatával is jelezte, amit művei is sugalltak: korlátozás nélkül érvényre juttatja alkotói szabadságát. Szeretett ugyanis a műterembe lépve levetkőzni, és egy hatalmas festőköpenyben és szandálban alkotni. Nem követte a korízlést, eltávolodott az akadémikus művészet szabályaitól. 1879-ben a bécsi Secessio csoport egyik alapító tagja, majd elnöke lett.

Klimt karrierjét meglehetősen hangos botrányok övezték. Nőalakjai laza, sokszor indaszerű, kibontott hajjal, kihívóan szerepelnek a korábbi szemérmes és allegorikus ábrázolásmódtól eltérően. A Secession épületében 1900-ban kiállított Filozófia című nagyívű alkotásának egyik darabja erőteljes nemtetszést váltott ki. A Remény I. című festménye pedig egy meztelen terhes nőt ábrázol, ami szintén negatív kritikákat kapott. Az egymásba feledkező párt ábrázoló A csók 1907-1908-ban készült, s a világ egyik leghíresebb csókjává lett.  Az elbűvölő szépségű kép keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt.

Klimt a csók
Klimt: A csók. Kép: wikimedia. A festmény a szecessziós stílus egyik emblematikus darabja. Katze cica láthatta az alkotás folyamatát.

Ebben a cikkünkben Renoir festői világát idéztük meg: A derűlátó festő

 

Katze, a nagy művek kiváltságos tanúja

A szecesszió mesterének lombos fákkal teli kertjében sok cica talált földi paradicsomra. Bejárhattak a nagy művek szentélyébe, a műterembe, és még a modelleken is lustálkodhattak. Állítólag még a festő vázlataival is kedélyesen eljátszogattak. Katze (németül a név macskát jelent) azonban Klimt kedvence volt. S mint kedvenc, kiváltságos tanúja lehetett A csók elkészülésének is. A múzsa valószínűleg Emilie Flöge divattervező volt. A nőt érzékien érintő és csókoló férfi pedig maga a festő. A kép rengeteg titkot és szimbólumot rejt, épp ezek miatt is olyan elragadó.

A mámorító csóktól térdre rogyó nő szépségét először ez a cicus láthatta közelről.

Nem csoda, hogy a kandúrt Klimt ikerlelkének is nevezték. Mielőtt mesélnénk pár érdekességet az állatról, elárulunk egy nem túl szívderítő kulisszatitkot: Klimt a cicái vizeletével impregnálta vázlatrajzait.

Klimt macskája
Klimt és Katze macska. kép:pinterest/filckr.com

Különleges kötelék és pár hasonlóság

A fehér foltos, fekete szőrű macskát Klimt sokat szeretgette. A cicus évekig élt a festővel. Függetlenségi hajlamuktól vezérelve mindketten fesztelenek voltak. Katze állítólag legalább olyan oldottan viselkedett a modellek előtt, ahogy maga a művész.

Klimt nem igazán állt ellen a testi vágyaknak, megélte azokat, olyannyira, hogy 14 gyermeke is született. Talán kicsit furcsa az összehasonlítás, de Katze is sok utódot hagyott maga után.

A bécsi művész nem készített sem magáról, sem a kedvenc cicájáról képet. Ám fotókon szerencsére láthatjuk őket együtt.

Több vicces képet is találtunk a neten, ahol A csókot cicákkal gondolták újra kreatív alkotók. Ez az egyik kedvencünk:

macskák
Klimt A csók című képe kreatívan és viccesen újragondolva. kép: https://hu.pinterest.com/pin/440578776055707794/

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Macskával az élet – szívmelengető cicaszokások

5 különleges macskafajta

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!