A legegyszerűbb tojásos receptet is fel lehet dobni valami izgalmas hozzávalóval, vagy esetleg egy látványos terítési móddal, újszerű formával. Olyan tojásból készült ételeket mutatunk, amelyekre öröm ránézni és persze élmény őket megenni is.
Tükörtojás újragondolva – muffinformában sütve
A klasszikus tükörtojás és tojásrántotta felturbózott változatait érdemes kipróbálni. Vannak keményebb, férfiasabb, szalonnás verziók is, amelyeknél a muffinformákat szalonnával kell kibélelni és azokra ráütni egy-egy tojást, sóval, borssal fűszerezni, kis petrezselyemmel megszórni.
Kicsit kevésbé masszív verzióban sonkát tehetsz a szalonna helyére alapnak. Előmelegített sütőben kb 200 fokon 10 perc alatt szépen megsülnek.
Toast kenyerek is kiválóak a formák kibélelésére, azokra ütheted a tojásokat, a tojásra pedig paradicsomot is tehetsz. Az így elkészült reggelik gusztusosak a tányéron.
Zöldséges omlett másképp
Ez a muffinformában készülő omlett telitalálat lehet egy hétvégi reggelinek! Kényelmesen elkészíthető és nagyon szép színes lesz a zöldségektől.
A 12 formához kb 4 tojást verj fel, sóval, borssal fűszerezd, ezeket együtt is verd fel, majd tedd bele az apróra vágott zöldségeket: cukkinit, paprikát, paradicsomot. A masszádat kis tejjel(akár rizsitallal, szójaitallal is tudod készíteni) lazítsd fel úgy, hogy az állaga alkalmas legyen a formákban való elhelyezéshez. A formákba tehetsz alapnak leveles tésztát vagy papír muffinformát. Előmelegített sütőben pár percig hagyd sülni, nézegesd, ha már pirul a teteje, kiveheted!
Spenótra ültetett tojás
A spenót és a tojás jó barátok, kellemesen tudnak együtt olvadozni a szánkban. Ezt a receptet a relaxotour.blogspot.com oldalon találtuk, és nekünk nagyon bevált.
Hozzávalók:
- 250 g bébispenót
- 4 db tojás
- 50 g parmezán
- 1 db vöröshagyma
- 1 cikk fokhagyma
- kevés szűz olívaolaj vagy vaj
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors
A hagymát vágd apró kockára és egy serpenyőben pár perc alatt süsd üvegesre. Add hozzá a kinyomott fokhagymát és süsd őket együtt még fél percig, majd a megmosott és lecsöpögtetett spenótot. Sózás, borsozás után párold 1-2 percig amíg a spenót összeesik.
Közben melegítsd elő a sütőt 190 C-fokra. Reszelj le parmezánt.
Az olajjal vagy a vajjal kenj ki négy szufléformát és adagold bele a spenótot, elosztva négy egyenlő részre. Szórd meg a parmezánnal és óvatosan üss a tetejére egy tojást.
Süsd a spenótot a sütőben 10-12 percig, amíg a tojás a tetején megsül. Maradjon a formában hűlni 2-3 percig.
Itt találod az eredeti receptet: konyhatúra
Szalámis tojástekercs
Ezzel a laktató, szalámival telepakolt étellel jól be lehet lakmározni reggel, jó ideig meg sem éhezik utána az ember.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 2 púpos ek liszt
- 2 ek tejföl
- kb 10 dkg sajt
- 1 db pritamin vagy kaliforniai paprika
- só, bors ízlés szerint
- 10 dkg tetszés szerinti szalámi, d elehet akár kolbász is
- 1 csokor petrezselyemzöld
A sütőt melegítsd elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. A paprikát és petrezselyemzöldet vágd apróra. A sajtot reszeld le. A tojásokat fel kell verni, majd hozzáadni a lisztet, tejfölt, paprikát, petrezselymet. Sózd, borsozd.
Az egészet jó alaposan keverd össze, majd terítsd a masszát egy sütőpapírral tepsibe és 15 perc alatt süssük készre. Ezután jöhet a forró masszára a sajt és a szalámi. Tekerd fel a kész finomságot.
Sütőpapírba csomagolva hagyni kell kihűlni.
Mi azt tapasztaltuk, hogy a nap folyamán akár többször is előkerülhet a tekercs a hűtőből…
A recept forrása: receptneked.hu
Színes palacsinták
A legalapabb palacsinta receptet is meg lehet bolondítani pár csepp ételfestékkel. A színezők feldobják a tányérra halmozott lekváros, túros, csokis töltelékkel ellátott palacsintákat. A gyerekek biztosan imádni fogják!
Hozzávalók:
-
4 db tojás
-
40 dkg finomliszt
-
1 kávéskanál só
-
1 dl napraforgó olaj
-
4 dl tej
-
pár csepp ételfesték