Íme a világ leghosszabb könyve

-

A kreatív, sokoldalú művész, Ilan Manouach által készített limitált kiadású könyv 21 450 oldalas, olvashatatlan. A lakberendezési tárgynak vagy szobornak is tekinthető alkotás limitál példányszámban, nagyon drágán volt elérhető. Mindezek ellenére azonnal elkelt az összes darab.

 

Könyv vagy szobor?

Azt hihetnénk, hogy a világ leghosszabb könyvével az olvasni szeretők, könyvimádók bekuckóznhatnak egy nyugis helyre és egy magával ragadó történetbe élhetnek hosszú ideig. Én is azt hittem, mikor a világ leghosszabb könyve szót meghallottam, ám az oldalszám miatt már gyanússá vált a dolog: 21 450 oldalt képtelenség lapozni, és lehetetlen ekkora terjedelmet regényként, történetként értelmezni.

Ilan Manouach alkotása a One Piece című, digitális kiadású manga kinyomtatott verziója. Egy 1997 óta hetente megjelenő képregényfolyam került kiadásra, összefűzésre. Ebben a formában, megjelenéssel nem is tekinthető igazán könyvnek, hiszen nem tudja betölteni a könyv funkcióját. Szinte teljességgel lapozhatatlan, kézbe vehetetlen.

A kiadó közleménye szerint a (One Piece) ONEPIECE egy “könyvalakú, olvashatatlan szobor”. A tárgyon nem is Oda Eiicsiro neve szerepel, aki a manga szerzője, dee mivel olvashatatlan kötetről van szó, a szerzői jogi kérdés nem merül fel.  Az alkotó, Ilan Manouach azt akarta megmutatni, hogy a képregény egyszerre árucikk és irodalom is.

a világ leghosszabb könyve
kép: Ilan Manoucha weboldala https://ilanmanouach.com/work/onepiece

 

Megdöbbentő számok

A manga szerzőjének (Oda Eiicsiro) egyébként nem lehet oka panaszra, mert vagyonát 200 millió dollárra becsülik. Az eredeti One Piece manga a Guinness Rekordok között is szerepel, mert eddig több mint 416 millió példányt nyomtak belőle, és ezzel ez a manga az egyetlen szerzőtől származó legnagyobb példányszámú képregénysorozat.

A szobornak beillő könyv most 1900 euróba (760 ezer forintba) került, amit mindössze 50 példányban lehetett elérni, a megjelenés után napokon belül pedig el is fogyott.

Ilan Manouach oldalán tudsz még nézelődni: ilanmanouach.com

Ezek is érdekelhetnek:

Így vágott át minket Freud

Férfimesék – férfiak vallanak titkaikról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!