Ilyen önéletrajzzal biztos esélyed van az állásra!

-

Álláskeresőként minden esetben az önéletrajzukkal tesszük az első benyomást a munkaerőpiacon. Minden cégnél ez az elsődleges szűrő, ezért nagyon fontos, hogy pontosan mit tartalmaz. Tanácsaink segítségével önéletrajzoddal kitűnhetsz a jelentkezők tengeréből és nagyobb eséllyel hívnak be egy személyes interjúra. 

A kevesebb néha több

Örökérvényű és klasszikus bölcsesség, ami igaz a önéletrajz terjedelmére is. Minden jó CV négy fő részből épül fel: alapvető adataink (gondolunk itt a nevünkre és elérhetőséginkre) iskolai végzettség, szakmai tapasztalatok és személyes kompetenciák. Nagyon fontos az átlátható és lényegre törő tartalom, hiszen a HR-esek akár több 100 önéletrajzot is átfutnak egy-egy pozíció esetén, tehát az életünkről szóló 4-5 oldalas remekművek biztosan a lomtárban landolnak majd. Pályakezdők esetében egy oldal, régi motorosoknál pedig maximum 2 a még elfogadható hosszúságú önéletrajz. Iskolai végzettségünket elég a középiskolától taglalni, meglehet, hogy megnyertük az általános iskolai úszóversenyt és természetesen lehetünk rendkívül büszkék erre az eredményünkre, de a cég HR-sét ez egyáltalán nem fogja érdekelni.

Szakmai múltunkban pedig nem kell listáznunk az összes rövidtávú munkánkat, csak a jelenlegi karrierünk szempontjából releváns tapasztalatokat. Mindkét esetben fontos a kronológiai sorrend, mindig a legfrissebb adat kerül felülre. Személyes kompetenciáink felsorolásánál kerüljük a fárasztó sablonszövegeket, gondolunk itt a kiváló problémamegoldó készségre vagy az önálló munkavégzésre. Ezt a két kifejezést egy HR-es szinte minden önéletrajzban megtalálja, inkább soroljunk fel olyan konkrét projekteket, amik alátámasztják a készségeinket! Egyéb ismereteink felsorolásánál tüntessük fel nyelvtudásunkat, jogosítványunk típusát és ide jöhet szakmai céljaink és érdeklődési körünk tömör kifejtése is.

Forrás: Deposit Photos

Az a bizonyos kép

A legtöbb helyen fényképes önéletrajzzal lehet jelentkezni az állásra. Van, ahol ezt külön nem tüntetik fel, de egészen biztosan plusz pontot jelent ha egy arcot is tudnak társítani az információkhoz. Egészen elképesztő CV fotókkal találkoztam már: kezdve a nyaralós családi fotóktól egészen a rosét szürcsölgető bulis fényképig. Csak akkor fognak behívni minket egy személyes beszélgetésre, ha az önéletrajzunk alapján komolyan vesznek. Mondanunk sem kell, hogy ezekkel a típusú képekkel nem nagyon fognak…Tilos ezenkívül mindenféle filteres, csillogós, keretes megoldás és természetesen a tükör előtt lőtt selfie is. A ballagási képünket is hanyagoljuk, hacsak nem pályakezdők vagyunk. Telefonnal készített verzió szintén kizárt, egy közös képről levágni a barátunkat miközben a keze belelóg a fényképbe ugyancsak nagyon kínos. Erősen ajánlott szakemberre bízni az üzleti portréfotónk elkészítését, egészen más benyomást kelt majd az egész önéletrajzunk. Nem fontos a teljes alakos változat, igazolványkép-szerű megoldás bőven megfelel, de ezt a fotós úgyis tudni fogja. Nagyon fontos még, hogy olyan elegáns ruházatban készüljenek a képek, amiben az állásinterjún is büszkén megjelennénk.

Forrás: Pinterest

Pozícióra szabva

A munkahelyi trendek rohamos változásának eredményként az önéletrajzok csak úgy repkednek a digitális térben. Ezért kifejezetten fontos a figyelemfelkeltés: tudunk kell “eladni” magunkat a munkaerőpiacon. Minden pozícióhoz és vállalathoz készítsünk arra szabott önéletrajzot! Ne elégedjünk meg egy általános verzióval, amit minden helyre elküldünk. Olvassuk át alaposan az álláshirdetést és foglaljuk bele azokat a fontos szavakat jelentkezésünkbe, ami a szöveg alapján fontos a kiválasztott cég számára. A megpályázott pozíció neve is kapjon helyet önéletrajzunk alapvető adatainál. Gyakran előfordul, hogy több megnevezéssel hirdetnek ugyanolyan munkaköröket, ezért aktualizáljuk a megnevezést is minden esetben. Természetesen az is fontos, hogy ne csak a vállalatra, de saját magunk személyiségére is szabjuk az önéletrajzot. Ha nagy a különbség a CV és a valóság között, hosszútávon csak rosszul fogjuk érezni magunkat a munkahelyen.

Forrás: The Riveter

Külalak

Igen, az önéletrajzunknak első ránézésre meg kell fognia a HR-es figyelmét, de nem mindegy, hogy hogyan. Kerüljük a feltűnő színeket, a giccses és túldíszített sablonokat és alapvetően a túlcifrázott külalakot. A legfontosabb itt is a harmónia: legyen esztétikus és professzionális hatást keltsen a felvételt elbíráló személyekben. Ingyenes sablonok tömkelege elérhető az interneten (itt, itt és itt is találsz), de ha igazán ki akarsz tűnni a tömegből, érdemes felkeresni egy grafikust. Egy szakember biztosan olyan CV-t készít, amibe nem futnak bele lépten-nyomon a cég HR osztályán. Magyarországon az Egyedi Önéletrajz oldalán találkozhatunk gyönyörű mintákkal, ezen a külföldi oldalon pedig akár mi is elkészíthetjük egyedi önéletrajzunkat. Érdemes csínján bánnunk az aláhúzással és a vastag betűk használatával is: csak indokolt esetekben alkalmazzuk, amikor tényleg szeretnénk kiemelni valamilyen fontos szakmai tapasztalatot.

Forrás: Pinterest

Mi az a motivációs levél?

A jelentkezésünkhöz csatolt kísérőlevélként is ismeretes dokumentum, amiben a személyes interjú előtt röviden kifejthetjük, miért mi vagyunk a leginkább alkalmasak a pozíció betöltésére. Szintén fontos a lényegre törő és átlátható fogalmazás. Csak olyan információkat tüntessünk fel, amelyek relevánsak a munkakör szempontjából.  Sok helyen nem kérnek külön motivációs levelet, de biztos előnnyel indulunk, ha ennek ellenére is csatolunk egy rövid verziót. Ahogy az önéletrajz esetében, a motivációs levélből is íródjon minden álláslehetőségnél külön verzió a megpályázott munkakörre és a cég arculatához igazítva. Ez már a jelölt egy személyesebb megnyilvánulása a leendő munkaadó felé, kerüljük a sablon szövegeket és emeljük ki pozitív sajátosságainkat. Az ideális terjedelem 0.5-1 oldal közé tehető, az ennél hosszabb kísérőlevél már erőltetettnek számít és többet árt, mint használ. Szintén tengernyi mennyiség áll rendelkezésünkre, a HR Portál oldalán található sablon nekünk a favorit.

Forrás: Unsplash

5 fontos tipp a végére

  • Helyesírás:  Mielőtt a küldés gombra kattintanánk, elengedhetetlen az önéletrajzunk többszöri átolvasása. Egy kiemelkedő szakmai pályafutást is tönkretehet egy helyesírási hibáktól hemzsegő CV.
  • Hiteles adatok: Ügyeljünk a megfelelő telefonszámra és egy munkahelyhez illő e-mail cím használatára. A 10 évvel ezelőtt készített dinababa@ vagy anyuci56@ kezdetű levelezési címünket érdemes lecserélni, ha el akarunk jutni a személyes interjúig.
  • Referenciaszemély: Egy leinformálható személy alapból plusz pontokkal indul. Előző főnökünktől hallott pozitív tapasztalatok pedig nagy eséllyel meggyőzik a HR-es munkatársakat a személyes találkozóról.
  • Őszinteség: Lehet, hogy egy feltupírozott önéletrajzzal nagyobb esélyünk van az állásra, de biztosak lehetünk benne, hogy ez később csak kellemetlenségeket fog okozni. Ha az a középfokú angol nyelvtudás csak alap társalgási szint és ez kiderül, a vezetőség bizalma gyorsan meginog velünk kapcsolatban.
  • Elnevezés: Az önéletrajz file elnevezése mindig a teljes nevünk és az aktuális évszám legyen a könnyebb kereshetőség miatt. Ezzel megkönnyítjük a HR-es munkáját, amivel szintén erősítjük a pozitív benyomást magunkról.

Ha már eljutottunk a személyes interjúig, ez a cikk is hasznos lesz a felkészüléshez.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!